Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI SABOR

Ovo je pet oporbenih zastupnica koje znaju isprovocirati vladajuće

Foto: PIXSELL
1/5
28.01.2021.
u 21:18

Polemike izazvala Selak Raspudić “spustivši” premijeru da je “tek magistar”

Vidiš koliko je jaka tek kad je staviš u vruću vodu – da je žena baš kao vrećica čaja, svojedobno je svijetu objašnjavala gorljiva borkinja za ljudska prava Eleanor Roosevelt, posebna prva dama SAD-a koja je najviše od svega mrzila šutnju onda kad je govoriti bila nužnost. A da je “vruća voda” za njih upravo Sabor, dokazale su dame s Gornjeg grada, gdje ih u ovom sazivu, već po običaju, nema ni trećina od ukupnog broja zastupnika. Točno 47 sjedi ih u klupama parlamenta, a da ondje neće samo boraviti i zijevati kao mnogi muški kolege, još su u srpnju zaključile žene iz oporbe. Zadaju muke svojim pitanjima i inicijativama vlasti, ministrima, pa i samom premijeru Andreju Plenkoviću, koji se baš proteklog tjedna oko papirića sukobio s Marijom Selak Raspudić iz Mostova kluba zastupnika. Dobro, ne točno oko papirića, već oko načina njegova korištenja. Po kojem su se kriteriju protiv korone prvi cijepili sabornici, pitala je premijera Selak.

– Danas je neki dan čitanja zastupničkih pitanja s papira – veselo je prvo primijetio Plenković kojem je osmijeh iščeznuo nakon što mu je Selak poručila da je mogao čitati koliko i ona pa ne bi bio “tek magistar”, već doktor znanosti. A nije to prvi puta da se dvojac zakačio. Kad je u rujnu lani predstavljan Zakon o obnovi Zagreba i okolnih županija, Plenković je Mariji Selak rekao da je posljednjih pet mjeseci prespavala, a svađao se tad i s Dalijom Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom, koju je nazvao bezobraznom. S Orešković je bilo napeto i proteklog tjedna jer spočitnula mu je kako je nevjerojatno da sad već bivši sisačko-moslavački HDZ-ov šef Ivo Žinić uživa niz nekretnina, a stranka to zna i šuti.

Arogancija i nestabilnost

– Kako znate da to znam? – pitao je premijer.

– Imate fantastično istančane radare – rekla je Plenkoviću, a on ustvrdio kako “gospođa Orešković predstavlja jaku stranku i veliki broj hrvatskih birača”.

– Vodit ćemo računa o tome što nam sugerira u svim temama – kazao je čelnik Vlade, koji se ironijom voli koristiti i kad je u pitanju odnedavno od Kluba Domovinskog pokreta nezavisna Karolina Vidović Krišto.

– Otkad ste vi u Saboru, mi smo oduševljeni – prošlog je tjedna rekao premijer zastupnici, koja mu je zamjerila što od rujna nije dobila odgovor na svoje pisanim putem upućeno pitanje.

– Arogancija je prvenstveno nepristojna, ali je i odraz karakterne nestabilnosti – kazala mu je Krišto koja je konflikt s Plenkovićem imala i u studenom, kad je on govorio o njezinim “huškačkim tezama”. Istog je mjeseca “udarac” Vladi uputila Sandra Benčić iz Možemo!, koja je prigovorila da se koronakrizom ne upravlja dobro.

– Plenković se treba prestati skrivati iza ministra Beroša. On mu samo služi kao zaštita od svih ovih posljedica koje bi ga mogle sustići. Dakle, rekli bismo da je Beroš jedan Pedro – zaključila je Benčić, koja je u prosincu upozorila i na činjenicu da zdravstveni sustav sve slabije funkcionira.

– Nisu poduzete sve mjere koje su bile potrebne da se kakva-takva skrb pruži svim oboljelima od COVID-a, ali da, također, može funkcionirati za sve druge bolesti, posebno maligne. Ništa od toga premijer Plenković nije htio čuti, dapače, ismijavao je prijedloge koje su dali i liječnici i mi iz Kluba zeleno-lijevog bloka – kazala je Benčić.

Loš rad sustava bio je “na tapetu” i SDP-ove zastupnice Sabine Glasovac, koja je još u prošlom sazivu Sabora skretala pozornost na državne dužnosnike u Ministarstvu obrazovanja, koji mjesečno “građane koštaju tristo tisuća kuna”.

– Očito unapređujete simpatizere i donatore. U Hrvatskoj, nažalost, ne cvjeta zapošljavanje, građani su očajni, mladi odlaze. Očito “cveta cveće samo u vaše preduzeće” – Tijesnom kožom poslužila se tad Glasovac, koja je posebno oštra bila i nakon što je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica rekla da mediji pokušavaju srušiti HDZ jer Banovinu zovu Banijom.

Glasna Anka Mrak Taritaš

– To je sramota za nju, premijera Andreja Plenkovića, HDZ, Hrvatsku i Europsku uniju – oštra je bila Glasovac, koja je, uz spomenute kolegice, ujedno i jedna od aktivnijih zastupnica u Saboru.

U tom se kontekstu definitivno ne smije zaboraviti na predsjednicu GLAS-a Anku Mrak Taritaš, a po broju obrazloženja, rasprava i replika, tu su još i Katarina Peović iz Radničke fronte, a i nezavisna Marijana Petir, koja je općenito iznimka u redovima svojih kolega iz HDZ-ova kluba zastupnika jer upravo je to grupa koja se svojim istupima najmanje ističe u parlamentu.

Komentara 20

ZA
Zapadnjak
21:37 28.01.2021.

Da je Bencic rekla ovo sto je rekla Selak bila bi slavljena po medijima, ali kako je Selak iz krive stranke, tj iz stranke koja je na krivoj strani politickog spektra pise se o njenom "akademskom snobizmu" - cijela ta rasprava je jos uvijek djetinjasta, neozbiljna i niske kvalitete, ali ne mogu ovo ne primijetiti... a ti dani kad vlada odgovara na pitanja saborskih zastupnika je cirkus vec godinama pa i desetljecima, rekao bih primarno zbog toga sto clanovi vlade ne dolaze u sabor u dobroj vjeri nego se razmetati i bahatiti... kladio bih se u sve na svijetu da se premijer Plenkovic nema ni najmanju namjeru informirati o bilo kojem problemu kojeg mu je oporba iznijela, odnosno nekolicina zastupnika/ca oporbe koji su dosli na raspravu s nekim ozbiljnim sadrzajem...

DU
Deleted user
23:22 28.01.2021.

pametnije i poštenije od cijele plenkovićeve suite

Avatar joshan
joshan
22:00 28.01.2021.

K.V.Krišto,daleko,najbolja zastupnica u ovom sazivu sabora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije