Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiziramo

Ovisnost o milijardama od turizma – recept siromašnih

02.08.2014., Split - Velike guzve u gradskoj trajektnoj luci u spici turisticke sezone
Foto: Tino Juric/PIXSELL
19.08.2015.
u 17:15

Rizici turizma: Mala zarada, kratka sezona, ulaganje u hotel isplati se tek za 25 godina

Ministar turizma procjenjuje da će ova godina donijeti najviše turista u povijesti Hrvatske i rekordne prihode iznad devet milijardi eura, a investitor i čovjek od brojki Nenad Bakić nedavno je napisao da će hrvatski BDP "rasti više od očekivanja analitičara, a možda i oko jedan posto". To je svakako dobra vijest za Milanovića i njegovu koaliciju u izbornoj godini jer je turistička potrošnja popunila porezne prihode države, u plusu su lokalne jedinice, raste naplata PDV-a, više se troši u trgovini, a taj se optimizam prelio i na cijene nekretnina koje se oporavljaju, posebno u Dalmaciji i na pojedinim otocima. Prihodi od turizma spašavali su Hrvatsku i proteklih šest recesijskih godina, no unatoč solidnim sezonama, milijarde eura koje su potrošili strani turisti proteklih šest godina nisu bili dovoljni da se nadoknade gubici nastali zbog smanjenja domaće potrošnje, otkaza, pada investicija i proizvodnje.

Veći ovisnik samo Malta

– Turizam je velika prednost zemlje, ali i mana, jer nismo znali iskoristiti to što nam je dao Bog i što su nam preci ostavili u nasljeđe – kaže ekonomist Ljubo Jurčić.

Hrvatska se nalazi među jedanaest vodećih država svijeta po ovisnosti o turizmu. Svjetska turistička organizacija rangirala je zemlje po tome koliko turizam pridonosi nacionalnom BDP-u i prema tom kriteriju smjestila nas na visoko 11. od 173 mjesta. Turizam je dominantan za zemlje kao što su Macao, Maldivi, Bahami, Sejšeli... dok "normalne", bogate zemlje na turizmu ostvare 2 do 5 posto BDP-a. Među europskim je državama veći ovisnik o turizmu samo Malta, u kojoj turizam stvara 15,2 posto tamošnjeg BDP-a, a u Hrvatskoj 14,7 posto BDP-a! Odlika je to siromašnih i nerazvijenih država i u tu se sliku uklapamo prema osnovnim ekonomskim i socijalnim pokazateljima. Turizam je niskoprofitabilna djelatnost, investicija u hotele, primjerice, vrati se tek nakon 25 godina, ovisan je o vremenskim prilikama i okruženju, a k tome sezonskog karaktera. Hrvatski plus predstavljaju dragocjena kulturna baština, prirodna bogatstva, vrijedne nekretnine i ostavština prethodnih generacija.

Nizozemska bolest

– Kretanje u turizmu nije rezultat neke domaće politike, nego se uklapamo u ovogodišnje europske turističke valove – komentira Ljubo Jurčić i objašnjava da bi bez prihoda od turizma ekonomski stajali lošije od Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore. Oboljeli smo od "nizozemske bolesti" jer nijedna hrvatska politika nije bila dovoljno aktivna u razvoju zemlje i svi su se oslanjali na turizam. Svojedobno je i Nizozemska svoj rast temeljila na prihodima od plina, ali se trgnula. Naš turizam može biti dvostruko veći, treba ga razvijati, ali on mora biti dopunska djelatnost, a razvoj se treba temeljiti na industriji i modernim tehnologijama – komentira Ljubo Jurčić. Analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević ovogodišnji rast također smješta u širi europski kontekst.

– Stvari se kreću u dobrom smjeru u Njemačkoj i Velikoj Britaniji te se to odražava i na putovanja. Prihodi su jedno, a pitanje je kolika je zarada. Stopa povrata u turizmu je ispod 4 posto, zbog toga se i dalje ulaže relativno malo – komentira Lovrinčević.

Premda se ministar Lalovac pohvalio rastom prihoda od PDV-a, Lovrinčević upozorava da se taj rast dogodio u prvom dijelu godine, a nakon Uskrsa pomaci su minimalni.

– Dvije su mogućnosti, ili turisti manje troše ili se pogoršala porezna disciplina – kaže Lovrinčević.

>> Najviše turista u povijesti Hrvatske i 9,3 milijarde eura

>> Turizam nije dovoljan! Hrvatsko će gospodarstvo nastaviti 
hod po žici

Komentara 7

MA
Malenkost
20:22 19.08.2015.

Bez turizma bi u HR vladala i glad. Elite i Intlektualci-sve komunsiticki konvertiti. Mito i Korupcija svugdje. Buducnost-Jad. Sretan je onaj koji je to tlo napustio. Nikad nijedna balkanska drzava nece pruziti zivot svojoj naciji na nivou srednjeevropljana. To jee sve direktno proporcionalno umnoj moci tih balkanskih nacija a posebice njihove "Elite i Intelektualaca". Vec stoljecima Jad.

JM
johan.muler1
21:12 19.08.2015.

na računu za apartman umjesto 600kn dan mi je pisalo 280kn dan. da se plati manji porez, veli gazda. a ima 5 apartmana punih 90 dana konstantno. varaju dolje na porezu gdje stignu. da sve prijave bilo bi duplo veći prihod.

DU
Deleted user
20:11 19.08.2015.

Postoji školska (ekonomska, u ovom konkretnom slučaju) vizura i pučka... Po ovoj drugoj, hvala Bogu da nam bar u turizmu ide.,. Bolje rečeno, da nema turizma priobalni i obalni dijelovi Hrvatske bi bili u stanju egzodusa puka u inozemstvo, baš kao što je danas u Slavoniji. Jest, bilo bi idealno da imamo živahnu, prosperitetnu nacionalnu ekonomiju s puno industrije i obrta, poželjno auto industrije i visokih tehnologija, pa da je turizam samo šlag na torti. To bi bilo onako idilično, ali kako se danas živi u Hrvatskoj - bar da je turizam oslonac nekih dijelova stanovništva i da puni državni proračun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije