Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

Otkrivamo pozadinu financijske afere na Kaptolu

19.01.2018.
u 00:02

Cijela afera ispočetka bila je tako planirana da na kraju kardinal Bozanić treba biti uklonjen zbog „zapovjedne odgovornosti“, tj. zato što nije imao uvida u poslove Prebendarskog zbora, a po svojoj funkciji to je trebao znati – kažu nam naši sugovornici s Kaptola.

Premda na zagrebačkom Kaptolu i njegovu produžetku Novoj vesi, gdje žive prebendari, vlada zavjet šutnje, uspjeli smo doznati pozadinu financijskog skandala zbog kojega je kardinal Josip Bozanić udaljio prebendare s njihovih pozicija.

Prebendari su njega, zapravo, spasili. Jer se tu radilo o pravom „crkvenom udaru“. Kao što postoji državni udar, tako postoji i crkveni. Cijela afera ispočetka bila je tako planirana da na kraju kardinal Bozanić treba biti uklonjen zbog „zapovjedne odgovornosti“, tj. zato što nije imao uvida u poslove Prebendarskog zbora, a po svojoj funkciji to je trebao znati – kažu nam naši sugovornici s Kaptola.

Oni tvrde da se radi o sukobu između bivšeg nuncija Alessandra D’Errica i hrvatskih biskupa na čelu s kardinalom Bozanićem. Taj animozitet, kako kažu naši izvori, mogao se primijetiti tijekom cijeloga petogodišnjeg D’Erricova mandata, koji je na sve moguće načine nastojao umanjiti utjecaj i ulogu zagrebačkog nadbiskupa kao najutjecajnijeg hrvatskog biskupa. No uloga je nuncija ukazivati na nepravilnosti i o tome izvijestiti Vatikan.     

>>Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Niži PDV tek 2020. godine

>>Predsjednica se poklonila žrtvama u Ahmićima i Križančevu Selu

>>Objavljujemo 35 nominiranih za Večernjakovu ružu

>>Pilot JNA izbjegao hrvatski zatvor

 

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar Feniks
Feniks
21:47 18.01.2018.

Upravo su Narodne Novine odustale od "državnog WC papira". Propala milijunska investicija. O kakvom se tu udaru radi i protiv koga.

JW
Jim West
22:41 18.01.2018.

Mi u HDZ-u ne vjerujemo ovim lažima i vjerujemo da će većina u Hrvatskoj i dijaspora i dalje financirati duhovne vođe Hrvata.

BA
bakulušić
22:39 18.01.2018.

Dakle, prebendari spasili kardinala Bozanića a on ih nakon toga udaljio, smjenio, kaznio...tvrdi neimenovani (valjda - visoki, jer se na niske nitko ne obazire) izvor s Kaptola? Možda bi biskupi, prihvaćanjem Istanbulske konvencije, bili oslobođeni ovakvih priča. Jedan dan je izvor informacija portal Index.hr, drugi dan je izvor informacija tjednik Nacional. Provjereni i vjerodostojni izvori, nema razloga da posumnjamo. Idemo sad svi malo pljuvat po Bozaniću, pomoćnim biskupima, svim biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama bogoslovima, sjemeništarcima, vjernicima, vidjet ćemo tko najviše i najdalje može. Ajmooo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije