Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suspenzija prebendara

Zbog 50 mil. € u Zagrebu bio i državni tajnik Svete Stolice

Josip Bozanić
Sanjin Strukić/PIXSELL
16.01.2018.
u 19:40

Riječ je o građevinskim pothvatima, tj. gradnji Prebendarskih vrtova u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu i stambenih zgrada u Gorici

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić suspendirao je prebendare Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke. Odluku kardinala Bozanića o udaljavanju prebendara iz službe objavio je tjednik Nacional, a to je tema koja se posljednjih mjeseci prepričava po crkvenim kuloarima. Govorilo se čak da je i jedan od razloga dolaska državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina u Zagreb bio povezan i s tim prilično zamršenim slučajem.

Slučaj proslijedio u Vatikan

Posrijedi je, kako piše Nacional, novac. Odnosno, poslovni pothvati donedavno prvog čovjeka Zbora prebendara mons. Mije Gabrića, koji je u svojem pismu kardinalu Bozaniću priznao da je počinio kažnjiva djela iz kanona 1389 i 1377.

– Nažalost, moram priznati, a što će najvjerojatnije utvrditi i Komisija koja istražuje moj slučaj, da sam za vrijeme vršenja službe dekana Zbora prebendara teško prekršio kanonske odredbe o vremenitim crkvenim dobrima. Doista, kao dekan Zbora dopustio sam i potpisao ugovore, tj. omogućio sam hipoteke na imovini Zbora prebendara kako bi investitori podigli kredite. Takvim poduzetim radnjama, osobito odobrenjem hipoteka, pridonio sam otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara – piše kardinalu Bozaniću mons. Mijo Gabrić, a Nacional navodi da je Gabrić, zapravo, priznao da je od 28. veljače 2002. do 17. ožujka 2017. “pridonio otuđenju i umanjenju imovine Zbora prebendara za oko 50 milijuna eura”.

Riječ je o građevinskim pothvatima, tj. gradnji Prebendarskih vrtova u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu i stambenih zgrada u Gorici u Zagrebu, investicijama koje su trebale donijeti prihod i dobit, ali očigledno nije tako završilo.

Cijeli je slučaj, zapravo, počeo tužbom nekadašnjeg odvjetnika Zbora prebendara Darija Budimira, što je u nekoliko navrata izašlo u javnost, a u crkvenim se krugovima govorilo kako je odvjetnik Budimir stavio zabilježbe na gotovo cijelu Novu ves, tj. na kurije koje pripadaju prebendarima i u kojima oni žive.

“Tijekom četverogodišnjeg pružanja pravne pomoći Budimir je od Zbora prebendara primio nagradu 1,125.889 kuna. No, isto je tako činjenica da je gospodin Budimir pred sudovima u Republici Hrvatskoj tužio Zbor prebendara radi ‘navodnog duga’ za pravno zastupanje u iznosu 6,992.475,67 kuna, podredno radi utvrđivanja prava vlasništva”, piše u izvansudskoj odluci koju je potpisao kardinal Bozanić, a cijeli proces proveo je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski. Odvjetnik Budimir, preko Apostolske nuncijature, svoj je slučaj proslijedio u Vatikan te je zajedno s odvjetnicom Marinom Meter podnio kaznenu prijavu protiv Gabrića.

Nemrs utorkom i petkom

Gabrić je kažnjen crkvenim stegovnim mjerama pa mu se na sedam godina zabranjuje bilo koja služba koja je povezana s upravljanjem crkvenim dobrima, pet godina ne smije javno nastupati u vezi “vremenitih dobara Zbora prebendara”, svaki dan mora moliti pokajnički psalam br. 50 (“Smiluj mi se Bože po milosrđu svojem”) ili litanije Presvetom Srcu Isusovu, šest mjeseci obdržavati nemrs utorkom i petkom te sljedećih pet godina uplaćivati novac karitativnoj ustanovi i uplatnicu predočiti Nadbiskupskom duhovnom stolu. Kazne za ostale prebendare nešto su blaže.

Također, u crkvenim krugovima naglašava se i odgovornost kardinala Josipa Bozanića, čija je zadaća kontrola svih crkvenih instancija, no prebendari imaju vrlo veliku autonomiju pa su mu ove stvari očigledno izmaknule kontroli.

– Cijeli slučaj još nije završen jer se prebendari mogu žaliti na ovu izvansudsku odluku i rok žalbe još nije prošao pa ćemo se oglasiti kada se za to steknu svi uvjeti – rekli su nam neslužbeno u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Josip Bozanić
1/22
 
  

Komentara 122

ZA
zagabria1
20:32 16.01.2018.

Ipak kreće na bolje. Više ne rastežu i ne spaljuju na lomači ljude

Avatar Časnik2
Časnik2
20:13 16.01.2018.

"Puni su ko brod" para, ko u srednjem vijeku, debeli sa zlatnim lancima i križevima. Bog i Hrvati!! Živeli!!!

DU
Deleted user
20:39 16.01.2018.

Kad Katolička Crkva u Hrvatskoj ima toliko imovine i financijskih mogućnosti, mogli bi zbrinuti i ponekog garavog migranta u svojim prostorima, umjesto da ih vlast trpa u naselja gdje živi hrvatska sirotinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije