Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matić ne odustaje

Otkrivamo: Ovako izgleda odličje Red Blage Zadre za junaštvo

blago zadro,odličje
15.07.2013.
u 14:25

Novo odličje živi će junaci moći ponijeti oko vrata, a obitelji poginulih istaknuti u kutijici

Premda protivnici ove inicijative tvrde da je Hrvatska već odlikovala svoje heroje, ministar branitelja Predrag Matić ne odustaje od obećanja da će uvesti odličje za “najbolje od najboljih”, Red domovinske časti Blago Zadro. Štoviše, ovo odličje dobilo je i svoj vizualni identitet koji potpisuje ugledni dizajner Boris Ljubičić.

Propisani su i kriteriji prema kojima se dodjeljuje: za primjereno i časno ponašanje kojim je stvaran ugled branitelja, za iskazanu hrabrost u situacijama životne opasnosti koje nadilaze njihovu dužnost, za predvođenje suboraca u akcijama izravnog otpora agresoru, za djela kojima su spašeni životi suboraca ili civila te za podnijetu žrtvu u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH.

Za poginule i žive junake

Svoju upornost ministar tumači željom za ispravljanjem nepravde iz 90-ih kad su se odlikovanja dijelila neselektivno, šakom i kapom. Naime, već postojeće odličje Reda kneza Domagoja danas nosi više od 550 ljudi, dok je Red Nikole Šubića Zrinskog dodijeljeno više od 2500 puta.

– Odgovorno tvrdim, jer sam osobno čitao obrazloženja, da više od polovine nositelja ne bi uopće znalo objasniti čime su zaslužili to časno odlikovanje. Ono što mogu obećati javnosti jest da će odličje Reda Blage Zadre biti podijeljeno u malom, najmanjem broju, onima koji su to uistinu zaslužili – kaže ministar Matić, dodajući da će se ovo odličje dodijeliti poginulim i živim junacima, na osnovi prijedloga udruga i pojedinaca.

Svako selo nema Blagu

Premda se očekivalo da će se ova inicijativa u paketu izmjena i dopuna Zakona o odlikovanjima i priznanjima naći u saborskim klupama krajem prošle godine, ministar Matić bio je prisiljen od nje odustati no, ispostavilo se, tek privremeno.

– Rekao sam da od te ideje neću odustati i sad mi je žao da sam je uopće odgodio zbog pritiska nekih branitelja koji su iskazali nevjerojatan stupanj ljubomore i poznatog hrvatskog jala. Popustio sam jer se zbog objave registra nisam mogao boriti na sto frontova i onima koji su tvrdili da je “svako selo imalo svog Blagu Zadru” rekao sam da jedino možemo razgovarati o imenu ovog časnog odličja. Međutim, uz dužno poštovanje svima, Blago je prvo ime Domovinskog rata i odličje će nositi njegovo ime – odlučan je ministar, koji će ovaj zakon odnijeti u Sabor u prvoj mogućoj prigodi.

>> Novo odličje živi će junaci moći ponijeti oko vrata, a obitelji poginulih istaknuti u kutijici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije