Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽRTVE DJEĆACI

Oslobođen kardinal koji je 20 godina zataškavao seksualna zlostavljanja

ilustracija
Foto: Getty Images
30.01.2020.
u 16:21

Papa Franjo je odbio njegovu ostavku, a kardinal se tijekom jedne mise ispričao za vlastite propuste.

Francusko pravosuđe oslobodilo je u četvrtak kardinala Philippea Barbarina, lionskog nadbiskupa optuženog za zataškavanje spolnog zlostavljanja koje je počinio jedan bivši svećenik u njegovoj biskupiji.

U ožujku je kardinal (69) uvjetno osuđen na šest mjeseci jer je zataškavao seksualna zlostavljanja dječaka koje je počinio Bernard Preynat između 1971. i 1991.

"Danas je ta nepravda ispravljena. Kardinal Barbarin je nedužan", rekao je jedan od njegovih odvjetnika Me Jean-Felix Luciani nakon što je Prizivni sud u Lyonu izrekao presudu.

Na prvoj instanci suci su ocijenili da je neprijavljivanjem zlostavljanja o kojima ga je izvijestila jedna žrtva 2014. godine Philippe Barbarin odlučio "zaštititi instituciju".

Papa Franjo je odbio njegovu ostavku, a kardinal se tijekom jedne mise ispričao za vlastite propuste.

"Nikada nisam pokušavao sakriti, a još manje pokrivati te grozne događaje", ponavljao je kardinal.

Tijekom žalbenog postupka krajem studenoga, glavni odvjetnik Joel Sollier je tražio njegovo puštanje na slobodu i inzistirao na razdvajanju "pojedinačnog slučaja" kardinala Barbarina i "moralnih i kaznenih pogrešaka" Crkve suočene s pedofilskim zločinima u svojim redovima.

Komentara 5

NE
nemanatrag
17:23 30.01.2020.

Prodavači zabranjene ljubavi nikada ne ostaju bez klijenata...😆

DU
Deleted user
16:34 30.01.2020.

Nisu to pogreške , to je ciljani zločin prema onima koji vam naivno vjeruju.

BA
Barbasmora
16:45 30.01.2020.

Religija "ljubavi"!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije