Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Oružani napad na radnike Ine u Siriji. Svi su se vratili u Hrvatsku

Nakon napada svi su se radnici vratili u Hrvatsku kako se ne bi ponovio Alžir, u kojem su Hrvati ubijeni na spavanju
06. veljače 2012. u 12:00 71 komentara 54 prikaza
\'030328-M-0000X-005 Southern Iraq (Mar. 27, 2003) -- Kuwaiti firefighters fight an oil blaze at the Rumaila Oilfield as part of their ongoing support of Operation Iraqi Freedom, the multi-national co
Foto: Arhivska fotografija

"Stani, zaustavite vozilo, izlazite van!" Da se ta skupina ne šali, dokaz su bile podignute puške. Na nišanu su držali hrvatske radnike. Usred Sirije, nije im bilo ni na kraj pameti ne poslušati naredbe. Naoružana banda im je, na sreću, otela samo automobile. Nisu bili potpuno sigurni ni u kampu – naoružani pljačkaši upali bi, pročešljali i uzeli što žele. Najviše ih je, ipak, zanimao vozni park.

Nakon incidenata, radnici Ine i Crosca povučeni su u Hrvatsku.

– Da, bilo je napada i otimanja vozila i opreme kod Palmire. Otimali su vozila hrvatskih tvrtki, kao i sirijskih, bez razlike. Na sreću, nije bilo stradalih, a sad su svi radnici na sigurnom, u Hrvatskoj – potvrdio je hrvatski počasni konzul u Siriji Nissan Khouchaba, ujedno i voditelj sirijske jedinice Ine.

Iako su se lokacije na kojima je bilo 100-tinjak hrvatskih radnika Ine i Crosca nalazile u sigurnim zonama, udaljenim od mjesta sukoba, nakon napada, Ina je povukla sve svoje radnike, osim direktora i tri mađarska radnika – potvrdio je i voditelj Predrag Primužić te napomenuo:

– Svi su radnici povučeni u strahu od napada. Osnovali smo tim koji će iz Zagreba analizirati situaciju u Siriji jer o tome ovisi naš povratak.

Inače, u normalnim vremenima Ina iz Sirije izvlači neto dobit 70 milijuna dolara mjesečno.

Iako su se donedavno borbe vodile isključivo u gradovima Homs i Hama, gdje je sirijska vlada proglasila ratnu zonu, sukobi su se proširili gotovo na cijeli teritorij Sirije. Najviše su u opasnosti stranci, što je potvrdio član vijeća za nacionalnu sigurnost Sirije i član sirijskog parlamenta Ahmed Munir:

– Teroristi su, na žalost, proširili aktivnosti na cijelu Siriju. Svjedoci smo sve više samoubilačkih napada u kojima najviše stradaju nedužni civili – kazao je Munir te dodao:

– U Siriju je ušao i veliki broj pripadnika Al-Qa'ide koji ubijaju neistomišljenike. Ako ubijaju neistomišljenike svoje vjere, kako neće ubiti pripadnike druge vjere?! Nama je žao što su Hrvati morali napustiti Siriju, ali to je jedino što su mogli učiniti. Mi smo Hrvatima pružili zaštitu, ali na žalost, i alžirske snage sigurnosti 90-ih godina također su ih štitile, a svi znamo što se dogodilo. Ubijeni su na spavanju, a mi svakako ne želimo da se alžirski scenarij ponovi u Siriji.

Gubitak iznosi stotine milijuna dolara

Gubitak iznosi stotine milijuna dolara

Koliko će Ina i Sirija izgubiti povlačenjem naših radnika iz Sirije, zna Vahib Ramadan, bivši savjetnik direktora Ine te osnivač naftne kompanije Hayan, zahvaljujući kojemu je Ina dobila posao u Siriji. – Gubici su golemi, riječ je o stotinama milijuna dolara, ali novac nije vredniji od ljudskog života. Svatko iskorištava priliku, osim terorista koji ubijaju svoj narod dolazeći iz Iraka, Afganistana i Libanona, tu su i kriminalci i lopovi koji napadaju strane državljane te ih potkradaju. Radi njihove sigurnosti dobro je što su se vratili u svoju domovinu, kazao je Ramadan. Naime, kao što je poznato, u Siriji je bilo oko 120 radnika iz Hrvatske, uglavnom Croscovih zaposlenika.

objavio fotku
Vlado Kalember u Splitu pozirao sa sinom Darianom. Pratitelji: 'Skoro je visok kao ti'
Logitech
Istražili smo
Evo što niste znali o mišu i tipkovnici
  • @rea:

    A propos, sve potvrdjeno u tel. razgovoru kojega je ekskluzivno za VL vodio HH Diab. lol

  • istina_boli:

    Jedno je sigurno, te ljude ne ubijaju vladine snage nego kriminalci ubaceni sa svih strana, kao i u Libiji. Ovaj puta su Rusi i Kinezi zaustavili legalizaciju tih kriminalnih djelatnosti pa ce ti kriminalci biti suoceni sa mnogo zescim otporom ... prikaži još!m nego u drugim zemljama, zato su se Ameri i digli toliko protiv veta u UN, jer su izgubili legitimitet u svojim kriminalnim djelatnostima.

  • -obrisani-:

    Nešto su unezvjerenii ti sirijski ubačeni pobunjenici,.Svako malo gledaju u nebo,ali nigdje NATO avijacije.