Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povećanje nataliteta

Orbán je najozbiljnije pristupio problemu demografske obnove u Europi

U mandatu ove vlasti podigla se stopa fertiliteta s 1,25 na 1,49, ali još je niža od željene koja iznosi 2,1 dijete po ženi
Foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL
1/3
21.12.2019.
u 22:02

Mađarska vlada je preuzela vlasništvo nad šest privatnih klinika za umjetnu oplodnju i najavila povećanje izdvajanja kako bi tretmani bili pristupačniji. Prof. Šimunić tvrdi da je Hrvatska po tom pitanju visoko plasirana

Mađarski premijer Viktor Orbán kao prioritet postavio je demografski rast te je pokrenuo inicijative za povećanje stope nataliteta umjesto veće imigracije. Na tom je tragu mađarska vlada povukla novi potez: preuzela je vlasništvo nad šest privatnih klinika za umjetnu oplodnju i najavila povećanje izdvajanja kako bi tretmani bili pristupačniji. Jedan je to od načina kako želi zaustaviti pad broja stanovnika. U odluci objavljenoj u službenom glasilu Magyar Kozlony, vlada je priopćila kako je šest privatnih klinika za in vitro fertilizaciju (IVF) prešlo u državno vlasništvo i pod državnu kontrolu, nazvavši taj potez pitanjem od nacionalne strateške važnosti i izuzimajući ih od tržišnih pravila.

Klinike same tražile

Orbánova vlada još je prije uvela niz mjera za demografsku obnovu poput poreznih olakšica, subvencioniranih kredita i drugih programa za obitelji. Također, lijekovi za poticanje plodnosti bit će besplatni od 1. siječnja te će se ukinuti ograničenja u broju državno financiranih IVF pokušaja kako bi se eliminirale liste čekanja. Osnivač vodeće klinike Kaali Institutea, Geza Nagy Kaali pozdravio je nove vladine mjere tvrdeći da će poboljšanim financiranjem biti rođeno još više djece.

Još 2017. u otvorenom pismu premijeru Viktoru Orbánu, Kaali je napisao kako između 20 i 25 posto mađarskih parova koji žele djecu imaju problema s plodnošću, pozivajući tada na ukidanje ograničenja državnog financiranja IVF-a procijenivši da bi se tako broj djece začete umjetnom oplodnjom povećao s 2000 na 3500 godišnje. Vladine subvencije za poticanje braka i rađanja već su povećale broj vjenčanih parova, no prerano je da bi se procijenilo hoće li to rezultirati i rastom broja djece. Mađarska trenutačno ima 1,48 rođenih po ženi.

Profesor ginekologije i predsjednik nacionalnog povjerenstva za potpomognutu oplodnju u Ministarstvu zdravstva Velimir Šimunić nije siguran da će mjera nacionalizacije Mađarskoj posebno pomoći u povećanju broja djece začete umjetnom oplodnjom.

– Nije bitno vlasništvo, već kvaliteta procedura. Umjesto toga, mađarska je vlada mogla povećati investiranje. Ovaj postupak vladi će povećati troškove – smatra Šimunić.

Važna je mjera pritom koliki broj postupaka i u kojem iznosu plaća zdravstveno osiguranje. Hrvatska je u tome, pojašnjava Šimunić, visoko plasirana.

– Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaća šest postupaka za žene do 42. godine, a Njemačka plaća tri do 40. godine. U tom se pogledu može svakako reći da je postupak u Hrvatskoj dostupan – tvrdi Šimunić.

U Hrvatskoj postoji 15 centara za umjetno potpomognutu oplodnju i, kako tvrdi taj stručnjak, jedan je od najvećih problema to što ne rade svi jednako kvalitetno. Oko četiri posto rođene djece godišnje začete su IVF postupcima što je relativno mnogo. Godišnje se rodi oko 1700-1800 djece koja su začeta na taj način. Pritom valja istaknuti, pojašnjava Šimunić, da hrvatska tradicija umjetno potpomognute oplodnje seže dulje u povijest od mađarske i traje od 1982. godine.

Hrvatski pak demograf Stjepan Šterc smatra da je Orbán najozbiljnije pristupio problemu demografske obnove u Europi.

– Projekcije kretanja mađarske populacije zabrinule su vladu koja smatra, nastave li se trendovi, da će biti ugroženi i temeljni državni sustavi, kao i gospodarstvo. Mjere koje su sada donijeli najozbiljnije su koje sam dosad uopće vidio. Među njima su i poticaji za ulazak u brak što je rijetkost. Svi koji stupe u brak imaju priliku dići 30 tisuća eura kredita, a zatim im se otpisuje dio kredita, ovisno o broju rođene djece u tom braku. To je izuzetno dobra politika – uvjeren je hrvatski demograf Stjepan Šterc, kojeg smo pitali misli li da bi se jednog dana takva nacionalizacija mogla provesti i u Hrvatskoj te bi li ona izazvala kontroverze.

– Mislim da se nešto takvo u Hrvatskoj ne može provesti jer bi se protumačilo kao “nevjerojatan napad na slobode”... Hrvatska još nije donijela ni strategiju demografskog razvitka pa se onda ne može očekivati nešto ozbiljnije. Ali spomenuta mjera poticanja stupanja u brak mogla bi se provesti u Hrvatskoj – naglasio je Šterc objašnjavajući koja je razlika između Hrvatske i Mađarske u stavljanju prioriteta na pronatalitetne mjere.

“Radi u interesu Mađara”

– Mađarska vlast trenutačno funkcionira u interesu mađarske populacije te je ne zanima što o tomu kaže Europa. U Hrvatskoj je pak u fokusu upravo Europa, a to što se događa s hrvatskom populacijom irelevantno je. Svake godine umre čak 16 tisuća ljudi više nego što ih se rodi i to nikoga ne uzbuđuje. Da bi se imao neki pristup, potrebna je vlast koja je primarno usmjerena prema svojoj populaciji, a onda sekundarno prema ostalima – naglasio je demograf Šterc za Večernji list.

VIDEO Sto mjera za demografsku obnovu

Komentara 80

Avatar Matteo1212
Matteo1212
22:15 21.12.2019.

Svaka država na svoj način radi na demografskoj obnovi stanovništva, dok u Mađarskoj vlada potiče obitelji da imaju više djece , u RH se prljavom medijskom propagandom potencira posvajanje djece za ˝gay brakove˝...https://www.vecernji.hr/vijesti/u-zemljama-u-kojima-je-omoguceno-posvajanje-djece-gej-parovima-stavovi-gradana-postali-su-znatno-pozitivniji-1367856

Avatar Becarina
Becarina
12:19 22.12.2019.

Orban je dugo na vlasti , Madjarska 10 godina duze u EU primila deset puta vise novca. Kod nas cim krene na bolje dize se kuka i motika, Levica i "desnica.

ĆI
ćiro
22:47 21.12.2019.

Dok se kod nas rugaju Orbanu, kao toboze nekom zatucanom desnicaru,kod Madjara raste standard. Samo u Budimpesti su napravili 3-4 nova stadiona,a posto nasa politicka elita nije sposobna,za napravit jedan pisljivi stadion,ti isti "zatucani Madjarski desnicari",prave sada nama u Osijeku novi stadion. Nazalost,nas narod nije dovoljno politicki pismen za jednog Hrvatskog Orbana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije