Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Optimizam u Vladi: BDP će u 2014. godini rasti četiri posto

Proračunski deficit smanjit će se sa 4,9 posto u 2011. na 1,8 posto tri godine kasnije
27. srpnja 2011. u 15:49 83 komentara 1 prikaza
135. sjednica Vlade (1)
Foto: Daniel Kasap/VLM

U 2014. godini rast BDP-a iznosit će 4 posto, investicije će porasti za 7,6 posto, a rast osobne potrošnje do 4,3 posto. Proračunski deficit smanjit će se sa 4,9 posto u 2011. godini na 1,8 posto tri godine kasnije. Ove svijetle prognoze dio su smjernica za ekonomsku i fiskalnu politiku za razdoblje od 2012. do 2014. godine koje je Vlada RH predstavila na svojoj izvanrednoj sjednici.

– Ove smjernice donosimo u okviru programa gospodarskog oporavka i u okviru naših očekivanja za oporavak u ovoj godini te u ozračju završenih pregovora – poručila je premijerka Jadranka Kosor koja je prvi put otvoreno progovorila o završetku gospodarske krize uz napomenu kako je sada pravo vrijeme da se javne financije jačaju te da se snizi javni dug.

Premijerka se osvrnula i na vladavinu svog prethodnika Ive Sanadera kojemu je bila potpredsjednica u Vladi. Istaknula je kako su u 2008. godini rashodi povećani za 7,5 milijardi kuna što je dvostruko više od povećanja rashoda od 2009. do danas. Naime, u te tri godine rashodi su, naglasila je Kosor, povećani za 3,7 milijardi kuna.

– Kriza je bila duboka i gospodarstvo se tek oporavlja. Međutim, ono što nije realno jest to da se sve posljedice brzo izbrišu. Potrebno je postupno smanjivanje fiskalnih deficita. Dinamika rasta rashoda iz razdoblja prije krize nije moguća u idućim godinama. Ta se dinamika više ne može ponoviti nego se mora raditi na smanjivanju fiskalne neravnoteže – poručila je ministrica financija Martina Dalić.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • boli istina:

    A kao prezivjeti do 2014 blagostanja,pitam se pitam? U ove nebuloze mogu vjerovati samo ovi sa slike(pa i oni se mozda krizaju i drze fige ispod stola)

  • -obrisani-:

    I kad BDP bude rastao 4 % slijedece godine i dalje ce rambo ,kamocemo,hellbilly sadomazohisticki vrijedati ljudski zdrav razum te javno pisati i******rije ne shvacajuci kakvu prave stetu...

  • Damac2:

    Izgleda ovi iz sredisnjice dobili voljno za vrijeme Dinamove tekme.