Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Puljani u strahu

Opsadno stanje zbog bombe iz II. svjetskog rata i spremnika plina

bomba (1)
Duško Marušić/Pixsell
26.03.2010.
u 17:15

Neki su građani jučer morali biti evakuirani, uvedena je posebna regulacija prometa, a za deaktiviranja na Velom Vrhu gotovo ništa nije radilo.

Od dvije opasnosti koje posljednjih dana prijete Puli jedna je otklonjena, a druga je pod kontrolom.

Opsadno stanje s evakuacijom stanovnika i posebnom regulacijom prometa vladalo je, naime, na Velom Vrhu, gdje je na gradilištu škole pronađena avionska bomba iz Drugoga svjetskog rata, te u Verudi Portu, gdje je iz plinospremnika curila voda koja je smrdjela po plinu.

Na sigurnoj udaljenosti

Bombu su stručnjaci iz policijskog Odsjeka protueksplozivne zaštite deaktivirali, što je bio i najzahtjevniji i najopasniji dio posla, nakon čega su je prevezli na Marleru. Na tamošnjem je vojnom poligonu, gdje je u četvrtak detonirana protubrodska mina od 600 kilograma izvađena u uvali Dajle kod Novigrada, za poslijepodne bila najavljena detonacija bombe, doznajemo od načelnika OKC-a PU istarske Marka Petkovića.

Za deaktivacije bili su zatvoreni obližnja benzinska crpka te kafići, a građani iz kruga od stotinjak metara bili su na sigurnome.

Nastala je pukotina

Djelatnici Plinare i specijalizirane tvrtke Biga jučer su se borili s pukotinom na spremniku plina iz koje curi voda koja služi kao brtva. Budući da je voda u dodiru s plinom, okolicom se širi jak smrad.

Ispitivanja su pokazala da je pukotina nastala iznutra, zbog trenja vode i stijenke spremnika sagrađenog još 1912. godine.

Sanirat će se izvana, međutim, sudeći prema riječima direktora Plinare Deana Kocijančića, taj je posao mukotrpan.

– Nećemo prestati s popravcima dok posve ne osiguramo spremnik. Nema opasnosti od eksplozije. Kako se radi o spremniku viška plina, nije bilo problema s opskrbom kućanstava – kaže Dean Kocijančić.

Sedam obitelji koje su u četvrtak evakuirane jučer su se trebale vratiti u svoje domove. Spremnik je star, a u zasluženu će mirovinu po okončanju projekta prelaska na prirodni plin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije