Naslovnica Vijesti Hrvatska

Opoziv mesa: U svinjskom mesu bila je nedopuštena količina lijekova

Životinje su u Belgiji zaklane dana 7. studenoga 2016., a obavijest je nadležnom tijelu RH upućena 6. prosinca
09. prosinca 2016. u 13:54 12 komentara 2009 prikaza
svinjetina
Foto: Zarko Basic/PD/PIXSELL

Hrvatska agencija za hranu poslala je obavijest o povećanoj količini sulfadiazina u mesu zaklanih svinja koje su stigle iz Belgije.

U priopćenju navode kako je količina navedenog lijeka veća od maksimalno dopuštene količine te je to meso neprikladno za konzumaciju.

– Životinje su u Belgiji zaklane 7. studenoga 2016., a obavijest je nadležnom tijelu RH upućena 6. prosinca 2016. Meso je na tržištu Republike Hrvatske distribuirao MM Mesna industrija d.o.o. iz Gornjeg Prekrižja 4, Krašić, a s obzirom na to da se više ne nalazi na tržištu, subjekt  je odmah pokrenuo opoziv od potrošača – stoji u obavijesti.

>> Otkrivamo gdje završava meso zaraženo salmonelom!

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar zgdomorodac
  zgdomorodac:

  ovo je zastrasujuce iako se zna da smo deponij iako znamo tko je nsjveci uvoznik i zasticeni su a nema ih tko kaznit nitko da im odere kaznu pa i zatvori centre al ocito je da pravna drzava ne funkcionira ... prikaži još! i oni budu i dalje smece uvozili jer imaju dozvolu presutnu a mi ko kupci smo nezasticeni iako ja osobno ne kupujem to smece al eto svaki dan naslovi a nitko ne snosi posljedice pa kaj nam to govori?

 • fred12:

  Sano vrh Sante leda!!! Neka se službeno objavi podatak koliko antibiotika godišnje uđe u Hrvatsku a koliko se % potroši od ukupne količine u lijećenju ljudi!! Ono što se namavlja na crno da se ne spominje! Manje od 30% na ljude!!!!

 • Avatar abakus
  abakus:

  Dakle, u mesu koje je uvezeno i u međuvremenu prodano i, vjerojatno, već konzumirano, pronađena je nedopuštena količina lijeka. Šteta je kupcima koji su to meso jeli već napravljena: Pitanje je kako će se kazniti oni koji su takvo meso ... prikaži još! stavili na tržište (u ovom slučaju belgijski proizvođač)? Nikakve koristi samo od povlačenja (?) već prodanog i konzumiranog mesa - proizvođaču treba opaliti visoku kaznu tako da mu idući put ne padne na pamet prodavati neispravno meso. No o kaznama nema ni riječi, samo o "povlačenju od potrošača". Odgovornost i kazna za štetu kao da su potpuno nestali iz današnjeg svijeta.