Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u vukovaru

Okrugli stol o mirnoj reintegraciji Podunavlja: Stvorili smo mir

okrugli stol reintegracija
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/3
14.01.2013.
u 15:21

I pored završetka procesa mirne reintegracije još uvijek nije u potpunosti ispoštovan sadržaj Pisma namjere Vlade RH i Erdutskog sporazuma, kazao je Stanimirović

U predvečerje dana kada će Vukovar obilježiti Dan mira i 15-tu obljetnicu Mirne reintegracije Podunavlja organiziran je okrugli stol na kojem se govorilo na okruglom stolu pod nazivom ''Dokle se stiglo s mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja'', a koju je organizirao Europski dom Vukovar.  

- Nedvojbeno je da je mirna reintegracija jedna od najuspješnijih mirovnih misija UN-a u svijetu. Mirna reintegracija je proces koji neumorno i dalje traje i ne možemo reći da je taj posao završen. To je trajan proces koji ima svoje uzlazne linije i padove, a najvažnije da imamo postignut koncenzus da nikada ne idemo ispod one razine koja je postignuta procesom mirne reintegracije, rekao je Ivica Vrkić, predstojnik nekadašnjeg Vladina ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu. Okupljenima se obratio i predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, u vrijeme mirne reintegracije zamjenik predsjednice Nacionalnog odboru za uspostavu povjerenja.

– I pored završetka procesa mirne reintegracije još uvijek nije u potpunosti ispoštovan sadržaj Pisma namjere Vlade RH i Erdutskog sporazuma. U prvom redu tiče se to riješavanja stambene problematike te zapošljavanja pripadnika srpske nacionalne manjine. I dalje se bilježi i nedostatna zastupljenost visokopozicioniranih dužnosnika iz redova srpske manjine u ministarstvima pravosuđa, prosvjete, kulture, unutarnjih poslova i regionalnog razvoja, što je, kako je kazao u prijašnjim Vladama bio slučaj, rekao je Stanimorović. Na održanom okruglom stolu rečeno je i da je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja događaj od nemjerljivog značaja za miran suživot i budućnost međuljudskih odnosa na tom području.

- Stvorili smo najveći preduvjet za razvoj Vukovara, a to je mir. Nakon svega što je ovaj grad proživio, od strašnih razaranja do najstrašnijih sudbina njegovih građana, sigurno je da je svatko od nas morao uložiti puno tolerancije da bi se održao mir i to je sigurno najveći uspjeh grada Vukovara, rekao je vgradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

>>Stožer za obranu hrvatskog Vukovara protiv dvojezičnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije