Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovac pod vodom

Odsječeni od svijeta, bez struje, telefona...

voda2
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/6
14.02.2014.
u 11:53

Kupa je počela opadati tek nakon 827 centimetara čime je nadmašen vodostaj iz 70-tih. Korana je ovoga puta najviše rasla i dosegla čak 821 cmr. Vode se iz naselja sporo povlače

Niti prije 50 godina nije bilo ovako. Kupa je narasla na 827 centimetara, ali imali smo dojam da je puno viša. Ljudima je gotovo pola metra vode u kućama, seže do utičnica za struju u nekim kućama, pa im je izbacilo struju, nemaju niti telefon.

Čamcima dovezli kruh

Oko 200 domaćinstava je poplavljeno u okolnim naseljima - kazao je Ivan Stavljenić, predsjednik Mjesnog odbora Pokupska dolina. Mještani okolnih naselja, od Koritinje, Kobilića, Husja, Vodostaja, Mekušja prestali su i ispumpavati vodu iz kuća, jer ih nemaju kamo izbacivati, obzirom da su okruženi vodom

.– Kupa se smanjuje na glavnom toku, ali je razlivena po naseljima i ne vjerujem da će se povući u idućih nekoliko dana. Ne preostaje nam ništa drugo nego čekati da se vode povuku, pa da možemo ispumpavati, te sagledati štete. Čamcima smo čitav dan ljudima dopremali kruh i mlijeko, prevozili ljude koji su trebali liječnicima.

Nitko ne može nikuda ukoliko nema čamac - dodao je Stavljenić. Zbog iznimno teške situacije na terenu, posebno u Logorištu, Mostanju, Mekušju, te mjestima na lijevoj obali Kupe, župan Ivan Vučić proglasio je elementarnu nepogodu za Karlovac, ali i za područje Vojnića kojeg je ovih dana preplavila Radonja.

Mještani Pokupske doline očajni su jer svake sezone plave desetak puta. Samo su lani gotovo 30 dana bili odsječeni od svijeta. Ni, stanovnicima Logorišta i Mostanja nije nimalo lakše. Razina Korane i Mrežnice, koje su njih poplavile, također se sporo povlače.

U noći, kada su vode dosegle vrhunac, HGSS evakuirao je 14 osoba iz Skakavca, Gradca, Orlovca i Vodostaja, a evakuirano je i 47 konja iz Konjičkog kluba koji je poplavila Korana.

Poplavljen i pročistać

Zbog nezavršenog nasipa prvi je puta od kako je izgrađen, poplavljen i karlovački Uređaj za pročišćavanje voda.

– Nikada nije bila ovako visoka voda na uređaju. Djelatnici su u srijedu navečer pojedine uređaje isključivali kako je voda nadolazila da bi na kraju isključili čitav uređaj. Rade samo muljne pumpe koje održavaju nivo vode i sprečavaju još veću štetu - kazao je jučer Ivan Mrzljak, direktor Vodovoda i kanalizacija.

Do uređaja se može samo čamcima i to preko tri metra duboke vode. Poplavljena područja obišao je i gradonačelnik Damir Jelić.

– Sa Hrvatskim smo vodama dogovorili da ćemo od sada svaka tri mjeseca razgovarati o tome što se napravilo jer pomaka mora biti. Ovakve se situacije moraju riješavati - dodao je Jelić. Dobra je vijest da je električna energija vraćena svim domaćinstvima kojima je zbog poplava prošlih dana isključena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije