Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečanost glazbe

Održan godišnji Antunovski koncert u požeškoj katedrali

koncert Požega (1)
Foto: Dušan mirković/Pixsell
1/9
13.06.2013.
u 11:43

Koncertu koji će se još dugo pamtiti je nazočio i požeški biskup dr. Antun Škvorčević

U predvečerje blagdana sv. Antuna Padovanskog u požeškoj katedrali održan je tradicionalni Godišnji koncert na kojemu je nastupio Katedralni zbor i Orkestar predvođen orguljašem i dirigentom Alenom Kopunovićem Legetinom. Kao poseban gost nastupila je mlada talentirana sopranistica Tanja Ruždjak, studentica pete godine solo pjevanja u klasi primadone Dunje Vejzović s Muzičke akademije iz Zagreba kojoj nastup u požeškoj katedrali ujedno bio i diplomski ispit pred komisijom.

Na početku programa izvedena je Ouverture, stavak iz The Occasional Oratorija G. F. Händela, a potom i njegova Kantata za sopran, zbor, orkestar i continuo Laudate pueri Dominum uz nastup sopranistice Tanje Ruždjak koju je publika popratila dugotrajnim pljeskom.

Svečanost glazbe u požeškoj Katedrali nastavljena je kantatom J.S. Bacha Lobet Gott iz Himmelsfahrt oratorija u kojoj je Katedralni zbor došao do punog izražaja, nakon čega je orkestralno izveden Menuet i Badinerie iz Bachove Orkestralne Suite u h-molu uz solistički nastup flautistice Lucije Zovko, a potom su prisutni ljubitelji barokne glazbe imali priliku čuti prvi i posljednji stavak Bachova Oster Oratorija.

Snažnom izvedbom djela Chaconneu G-duru za gudače, najpoznatijeg engleskom skladatelja H. Purcella nastavljena je barokna glazbena večer nakon čega je uslijedio himan Zadok The Priest G.F.Händela. Koncert je završen izvedbom Händelova Singunto God.

Izvrsnom glazbenom doživljaju kakvog se ne postidjeli ni u našim najvećim centrima glazbene umjetnosti doprinijeli su i odlični glazbenici među kojima čembalist Krešimir Has, violinistice Viktorija Gubo i Vlatka Peljhan, ujedno i koncertna majstorica, čelistica Lidija Suchanek, kontrabasist Marko Rukavina, flautistice Lucija Zovko i Maja Šišeta, oboistice Jelena Đapić i Ivana Božić, fagotisti Istvan Matav i Alek Čolić, violistice Natalija Anikeeva i Magda Skaramuca, trubači Krešimir Fabijanić, Dario Teskera i Igor Mrnjavčić, timpanist Fran Krsto Šercar te čembalist i dirigent Alen Kopunović Legetin.

Koncertu koji će se još dugo pamtiti je nazočio i požeški biskup dr. Antun Škvorčević koji je zahvalio zboru, solistima, dirigentu i orguljašu Alenu Kopunoviću Legetinu što su nazočnima na koncertu pomogli da dohvate „svijet za koji smo stvoreni i na koji nas je Bog pozvao“. Uputio je zahvalu za pažnju i prisutnost svih okupljenih u katedrali, a s posebnom radošću zahvalio je novome đakovačko-osječkome nadbiskupu Đuri Hraniću na dolasku, predstavnicima gradskih i županijskih vlasti, prisutnim akademicima i komisiji na čelu s primadonom Dunjom Vejzović, okupljenim svećenicima napose onima iz Zagreba, a posebno maestru Vladimiru Kranjčeviću i Pavlu Mašiću.

 >>Na Međunarodnom festivalu osvojili dvije zlatne medalje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije