Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNI SUD

Odgođena ovrha i Ekonomskog fakulteta u iznosu od 61,3 milijuna kn

Ekonomski fakultet
Marin Tironi/Pixsell
02.09.2014.
u 19:30

Prijepor je oko načina obračuna poreza za autorske honorare isplaćene zaposlenicima Ekonomskog fakulteta

Ovrha Ekonomskog fakulteta zbog duga za poreze i doprinose u 2009./2010. od 61,392.223,77 kuna odgođena je odlukom Ustavnog suda dok ne odluče o ustavnoj tužbi EF-a zbog rješenja Porezne uprave. Slično je već odlučeno za Kineziološki fakultet (1,7 milijuna kn) i Građevinski fakultet (31,9 milijuna kn).

I EF je upozorio na teške i nepopravljive posljedice ovrhe za 368 zaposlenika te na kontinuitet obrazovanja 10.312 studenata. Prijepor je u načinu obračuna poreza za autorske honorare isplaćene zaposlenicima na temelju ugovora o autorskom radu-djelu pri sudjelovanju u gospodarskim projektima, izvođenju nastave na doktorskim studijima i slično. EF se poziva na tumačenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo prema kojem predavanja na doktorskom studiju ne spadaju u nastavnu rutinu već su novo intelektualno ostvarenje, a to vrijedi i za knjige, stručne članke i rad na projektima.

Ustavni sud se vodio time što znanost uživa posebnu ustavnu zaštitu.

>> Fakultetima odgođena ovrha 
i naplata poreza

>> Ovrhe sustižu nasljednike 10.000 umrlih građana

Komentara 7

NE
neboiznadzagreba
19:51 02.09.2014.

Rasadište naših ekonomskih genija pred ovrhom teškom nekoliko desetaka milijuna kuna ; što reći nego ono što najviše mrzim u komentarima : ha ha ha .

DU
Deleted user
20:08 02.09.2014.

Što na to veli sindikalac Stipić?

DU
Deleted user
14:39 03.09.2014.

Naravno. Znanost uopće, autorstvo napose, konačno trebaju dobiti valjan tretman. Ako se već posebnim zaslugama smatraju zavijanja nekih pjevaljki, ako su posebno zaslužni neki glumci pa im država plaća doprinose (čitaj građani), ako dobivaju gradske stanove na korištenje, a istofobnoo hodaju u Pradi, Gucciju i sl. voze jako dobre automobile, ne bi u ruke stavili torbu koja nije kožna i s potpisom - onda valjda profesori, znanstvenici uopće, zaslužuju zaštitu svog autorskog rada i plaću za znanstveni rad. Autorstvo je kod nas na jako niskim granama u odnosu na EU, a o SAD-u da ne govorim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije