Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna vjeronaučna

Odgajani su u vjeri, vole ići u crkvu pa znaju sve i o biskupima

'28.03.2012., Krizevci - Drzavno natjecanje u vjeronauku za osnovnoskolce i srednjoskolce. Sudjelovalo je 130 ucenika i njihovih mentora. Veselje ucenica OS Gornja Rijeka kad im je receno da su tocno
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
1/4
28.03.2012.
u 18:54

Ove godine natjecanje bilo u znaku 400 godina grkokatoličke Križevačke eparhije, jedine takve biskupije u HR i šire

Katarina Sokač, Sabina Srbljinović, Tajana Nakani i Ana Kos, učenice 8. razreda OŠ Sidonije Rubido Erdödyja iz Gornje Rijeke, državne su prvakinje u Vjeronaučnoj olimpijadi za osnovnoškolce, održane u Križevcima.

Milijunak

Simpatične djevojke nisu krile oduševljenje, još nesvjesne da su najbolje. Išle su, kažu, i na druga natjecanja ali su se za vjeronauk najviše trudile jer su odgajane u vjeri i redovito idu u crkvu.

– Lijepo je što nam se isplatio trud. Ovo je predivno iskustvo, a ostat će nam u posebnom sjećanju jer smo upoznale i nove prijatelje - rekla je Tajana, a Sabina otkrila da je najteže bilo naučiti biografije biskupa, na što je Katarina dodala kako su morali puno učiti i kod kuće. Nije im bilo teško, ubacila se Ana, jer se sve slažu i pravi su tim.

– Biti najbolji nešto je posebno. Vjeroučiteljica Martina Kos, koja je s njima radila u 1. polugodištu, najavila mi je da imam odličnu ekipu, u što sam se i uvjerio - kazao je mentor Mario Trninić, radostan i što će djevojke za naslov dobiti i pokoji bod za upis u srednje škole i što će u lipnju ići na nagradno putovanje u inozemstvo. Zahvalili su i obiteljima i župniku Josipu Vragoviću na podršci. Ovogodišnje državno natjecanje iz vjeronauka bilo je posebno jer je glavna tema bila grkokatolizicam, jer se ove godine obilježava 400 godina Križevačke eparhije. Sudjelovalo je po 16 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ekipa, ukupno 128 učenika. Pisali su testove, prezentirali grupne radove, a sve je kulminiralo finalom naziva Milijunak, gdje su svi pokazali izvrsno znanje i točno odgovorili na 99 posto pitanja.

Duh-kultura-društvo

– Iznenađen sam znanjem svih. Oni će biti mali ambasadori u svojim mjestima o grkokatolicima - izjavio je križevački biskup Nikola Kekić.

Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak kazao je da bez duha nema kulture, a bez kulture ni društvenog života.
– Ovo je lijepa stvar za našu mladu biskupiju. Tema o grkokatolicizmu bila je dobra prigoda da se djeca upoznaju i znat će govoriti i o tome - poručio je Huzjak. Kod srednjoškolaca naslov prvaka Hrvatske je osvojila Srednja škola Hvar, a odlično 5. mjesto Prva gimnazija Varaždin. Isti plasman kod OŠ pripao je učenicima iz Trnovca Bartolovečkog.

Komentara 1

VE
velikazmija
19:54 28.03.2012.

biskup je bozji pastir nije bog zašto se to tako gleda ako pastir ode nije kriv gazda već pastir koji ne služi gazdu u pravom smislu --znam da će crveni sad reći eto vam vi ste služinčad da svi služimoužimo i odričemo se da bi nam svima bilo bolje to je žrtva radi sebe i duše -- da što bliže bude raju crveni to ne razumiju ---

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije