Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica okupacije Lovasa

Odali počast stradalim mještanima: 'Natjerali su ih u minsko polje'

Ilustracija, svijeća
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
10.10.2019.
u 15:19

U spomen na ubijene mještane Općina Lovas je u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja krenula u projekt gradnje spomenika i uređenja na mjestu gdje su mještani natjerani u minsko polje.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća mještani Općine Lovas, općine nedaleko od Vukovara, obilježili su obljetnici sloma obrane i okupacije sela. Lovas je poznat i kao jedno od sela koje je zabilježilo ogromne žrtve i gdje su počinjeni brojni ratni zločini.

-Na današnji dan, 10. listopada  1991. započela je okupacija Lovasa tijekom koje je mučeno, silovano i ubijeno 89 mještana, a jedna osoba vodi se nestalom. Još dvije osobe iz Opatovca, sela u sastavu Općine Lovas, također se vode kao nestale. Nekoliko dana kasnije, 18. listopada 1991., 51 mještanina Lovasa srpske paravojne postrojbe i četnici natjerali su u minsko polje u kojemu je 21 osoba poginula, a 24 ih je ranjeno- rekla je načelnica Općine Tanja Cirba.

U spomen na ubijene mještane Općina Lovas je u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja krenula u projekt gradnje spomenika i uređenja na mjestu gdje su mještani natjerani u minsko polje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije