Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potencijali

“Od toga su neki doživjeli procvat. Cijeli svijet se sjatio na Unu!”

ribici01
goran kovačić/pixsell
11.10.2011.
u 11:45

Jakšić na postdiplomskom specijalističkom studiju proučava ponašanje i učinak riječnog glavoča, grabežljive ribe koja se pojavila u našim rijekama, a stigla je iz iz Crnog mora

Od ribolovnog turizma neke zemlje su doživjele procvat. Stoga i mi razmišljamo o projektima na tom području – kaže pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Andreje Navijalić Goran Jakšić.

 Atraktivna lokacija

 Jakšić je svojim angažmanom i idejama koje su rezultirale oživljavanjem Foginovog kupališta u Karlovcu postao najpopularniji gradski djelatnik. Njegovi interesi povezani su s rijekama i u širem smislu. Od djetinjstva je strastveni ribič, a trenutačno ovaj profesor fizike pohađa poslijediplomski studij na Agronomskom fakultetu u Zagrebu iz ribarstva. S obzirom da pamti kako su prije rata mnogi ribiči iz cijele Europe dolazili na naše rijeke, namjera mu je Karlovac ponovno učiniti jednim od središta ribolovnog turizma, za što ima preduvjete u četiri rijeke i kompleksu jezera Šumbar.

 – Atraktivnost lokacije, blizina većih gradova i prometena povezanost uz dopunsku ponudu ugostiteljstva i rekreacije, dodatni su potencijali – kaže Jakšić.

 Grad je zadovoljan na koji način Klub športskih ribolovaca Korana gospodari vodama u Karlovcu poribljavanjem i čuvanjem ribljeg fonda, a i sam Grad se unazad tri godine angažirao financijski u poribljavanju. Problemi kod održavanja ribe jesu pojava stranih vrsta poput riječnog glavoča, zagađenje, što se planira smanjiti izgradnjom pročistača otpadnih voda, te izgradnja velikih brana i hidroakumulacija.

 Računa se na EU fondove

 – Dobra kod Lešća je bila bogata mladicom, velikom vrstom pastrve, a nakon izgradnje hidrocentrale, njezin fond je ugrožen – kaže Jakšić, dodavši da se razmišlja o rekonstrukciji slapa na Korani i ustavi na ušću Korane u Kupu čime bi se povećao riblji fond u toj rijeci. Ribarstvo bi se moglo učiti i na Veleučilištu Karlovac. Poput mnogobrojnih europskih ribolovaca Jakšić odlazi na pecanje u Bosansku Krupu i Sloveniju.

 – Krupi su financijski pomogli EU i Norveška, a danas se cijeli svijet sjatio na Unu. Isto je u Radovljici. Projekti za razvitak ribolova financiraju se iz IPA fonda, projekatima prekogranične suradnje i fonda za regionalni razvoj – kaže Jakšić vidjevši tu priliku za Karlovac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije