Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 200 reklama zaračunali pola, u džep stavili i do milijun kuna

Prijevara je otkrivena zato što vanjski softver agencije koja ima piplmetar na HRT-u analizira gledanost i striktno mjeri sve, pa i broj emitiranih reklama.
21. kolovoza 2012. u 22:45 30 komentara 129 prikaza
'09.05.2011., Prisavlje 3, Zagreb - Zgrada Hrvatske radio televizije. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Kaznena prijava protiv Luke Slipčevića, voditelja poslova radne jedinice Prodaja, i još nekoliko osoba zbog sumnje u prijevaru i zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju odjeknula je Prisavljem te nekima utjerala strah u kosti. Ako je Slipčević pametan, smatra jedna struja na HRT-u koja takva nedjela želi istjerati na čistac i vidjeti tko je sve u igri, surađivat će s policijom. Lako je moguće, smatraju, da je u ekipi koja se zaigrala s oglasima pa u svoj džep stavila između 700 tisuća i milijun HRT-ovih kuna netko direktno iznad njega.

Druga struja pak tvrdi da upravo to dokazuje ono što ovih dana govore – da je Slipčević žrtva jačih igrača.

Kobni piplmetar

Nakon što bi se reklame emitirale, brisali bi ih iz evidencije za računovodstvo i pri fakturiranju na kraju mjeseca agencijama s kojima su bili u dosluhu umjesto 200 emitiranja zaračunalo bi se 100. Agencije bi pak klijentima naplatile svih 200 reklama, a razliku su dijelili među sobom. Riječ je, doznajemo, o malim tvrtkama.

Prijevara je otkrivena zato što vanjski softver agencije koja ima piplmetar na HRT-u analizira gledanost i striktno mjeri sve, pa i broj emitiranih reklama.

Klijenti nisu znali

Slipčević i ekipa morali su se izložiti, ručno brisati podatke koji izvana dolaze na HRT, a zapravo služe kao kontrola. Uzimali su podatke, slali ih na svoje mailove, prepravljali pa vraćali nazad u sustav. I tako su otkriveni.

Klijenti, dakako, nisu imali pojma što se događa jer pri kontroli emitiranih reklama uzimaju vanjske podatke. Vidjeli su brojke kad su ulazile u sustav, odnosno one koje su već bile namještene i prepravljene. Neupitni dokazi koje HRT ima ekipi iz marketinga ne idu u prilog. O žrtvi, jasno je, nema ni govora. Osim kaznene prijave Slipčevića početkom sljedećeg tjedna, neslužbeno doznajemo, očekuje i izvanredni otkaz. On o tome nema pojma.

– Naravno da ću surađivati s policijom, ali službeno još ništa ne znam. Nitko s HRT-a do sada mi ništa nije rekao pa ne mogu ni komentirati nešto unaprijed – kaže Luka Slipčević.

– Sve je otkriveno savjesnim djelovanjem ljudi u marketingu koji su unutar odjela otkrili nepravilnosti. Na temelju događaja naručio sam reviziju ukupnog poslovanja u marketingu i vrlo brzo doznat ćemo je li to bila iznimka ili je bilo još takvih primjera – kaže Domagoj Novokmet, v.d. ravnatelja HRT-a. Novokmet na želi uspoređivati ovu ekipu s onom koja je pod istragom policije zbog vanjskih produkcija, poslova na godišnjoj razini teških 20 milijuna kuna. No, o tome je u intervjuu za Večernji list progovorila Silvija Luks.

– Informativni program ima budžet od 22 milijuna kuna, a za jednu se sapunicu plaća 16. Od te se spoznaje svatko normalan hvata za glavu – rekla je predsjednica NO-a HRT-a S. Luks.

Domagoju Novokmetu važno je što prije početi popravljati stanje na HRT-u, a marketing je, čini mu se, dobar početak. I na početku mandata rekao je da v.d. mandat ne doživljava kao alibi za nečinjenje ničega.

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  Ovo je bacanje prašine u oči i prikaz 0,01 % stvarno zamračenog poslovanja.

 • Bisera:

  Ništa novo stara priča

 • Avatar Vuglec
  Vuglec:

  Tooo, povećajte tv pretplatu, želim još više izdvajati kako bi pojedinci mogli krasti.