Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Obveze Uljanik Grupe za četiri otkazana broda oko 30 milijuna eura'

Ja nisam taj koji bi trebao raditi bilo kakav nadzor, niti sam policajac niti Državno odvjetništvo i ovisno o tome kakve ćemo informacije dobiti od DORH-a i policije planirat ćemo odnosno donijeti odluku što dalje", rekao je.
04. rujna 2018. u 18:53 18 komentara 516 prikaza
Uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Karlovcu izjavio kako su obveze Uljanik Grupe za četiri otkazana broda na razini od oko 30 milijuna eura, a Vladi kao teret stoje obveze od oko 28 milijuna eura za dva broda i pokušava za njih skinuti opterećenje te osigurati njihov dovršetak i isporuku. 

Uljanik Pet pitanja i odgovora o Uljaniku Za deset dana račun škvera opet na nuli, slijedi li stečaj?

"Obveze koje je Uljanik Grupa, odnosno Uljanik brodogradilište kao avans uzelo za četiri broda koja su otkazana u proteklih nekoliko dana su na razini 30 milijuna eura. U ovom trenutku, za razliku od nekih koji mudro šute i spavaju zimski san i prespavali su ga proteklih pet godina, hrvatska Vlada pokušava barem za dva broda skinuti to opterećenje i osigurati kontinuitet i isporuku ta dva broda. Dakle 23,6 milijuna eura i 4,6 milijuna eura, koji nekako kao teret Vladi stoje na ova dva broda, pokušat ćemo s vlasnicima anulirati i ta dva broda dovršiti. A dva broda za koja su uzeta jamstva, koja su negdje na razini pet milijuna eura, će Uljanik Grupa jednog dana morati vratiti", rekao je Horvat odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Karlovcu.

VIDEO Prosvjed radnika Uljanika

[video: 26430 / Pogledajte video prosvjeda radnika Uljanika:]

Time je odgovorio i na upit koliki je točno iznos državnih jamstava te koliki će biti trošak za proračun zbog situacije u Uljaniku koji je jučer izvijestio o raskidu ugovora za četiri broda, pri čemu je zamijetio i da "nije imao priliku čuti niti jedno novinarsko pitanje tog tipa postavljeno onima koji su od 2012. pa na dalje brinuli o Uljaniku, pogotovo ne onima koji su nas u ovakvu situaciju doveli".

Na novinarsku primjedbu zašto o tome ne pita svog koalicijskog partnera Ivana Vrdoljaka (HNS), Horvat je rekao kako su u razgovoru s glavnim državnim odvjetnikom pokrenuli određene radnje i aktivnosti. 

Uljanik Mislav 
Šimatović Slučaj Uljanik skliznuo na blatnjavi politički teren

"Dakle mi smo, ako pratite što se zbiva u Uljaniku, u razgovoru s glavnim državnim odvjetnikom pokrenuli određene radnje i aktivnosti. Ja nisam taj koji bi trebao raditi bilo kakav nadzor, niti sam policajac niti Državno odvjetništvo i ovisno o tome kakve ćemo informacije dobiti od DORH-a i policije planirat ćemo odnosno donijeti odluku što dalje", rekao je.

Na novinarski upit koje je informacije dao, odgovorio je: "Ja nisam rekao da sam ja dao dao te informacije". "Ja sam razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom i on je dobivši informaciju provedenog financijskog nadzora očito odlučio pokrenuti određene aktivnosti, rekao je Horvat, dodajući da glavnom državnom odvjetniku nije dao ništa izvan onoga što je u izvješću napisano.

Upitan što je s lokalnim IDS-om, ima li komunikaciju s njima i kakva je njihova uloga u svemu, Horvat je rekao kako u ovom trenutku ne zna što radi Pula, što radi Istarska županija, ali da su optužbe koje su danas sjele s njihove strane na teret Vlade "jedna obična smicalica, jedna dječja igra".

Uljanik ULJANIK Račun opet blokiran: zbog nemogućnosti isporuke broda, raskinuli im ugovor o gradnji

"Ja se ne bih igrao na takav način, pogotovo se ne bih skrivao po Zagrebu i Bruxellesu, nego bi radio na onome što sam im predložio - da nakon isplate plaće za osmi mjesec zasuču rukave i pronađu kolateral bude li potreban bilo kakav kredit da ga mogu uzeti i radnicima dati plaću za deveti mjesec", kazao je Horvat.

Ministar je na upite novinara o blokadi računa Uljanika izjavio kako kako nema informacije tko je blokirao Uljanik, ali kako je siguran i provjeravao je da to nije učinio HEP. 

Upitan što država uopće može napraviti kada su blokirani Uljanik i 3. maja, kada nemaju repromaterijal, brodovi se otkazuju te je li to njihov kraj, Horvat je kazao kako će se u nekoliko sljedećih dana vidjeti što će se događati s Uljanikom i Uljanik Grupom.

Uljanik NAKON NAPISA MEDIJA Policija potvrdila prvođenje izvida u Uljanik grupi

"Pred desetak dana imali smo sličnu situaciju kada je trebalo isplatiti plaću za sedmi mjesec. Mi smo odblokirali račun Uljanika d.d., isplatili plaću, ja sam siguran da ćemo na takav način isplatiti plaću radnicima i za osmi mjesec. A što će se dalje događati s Uljanikom, odnosno Uljanik Grupom vidjet ćemo u nekoliko sljedećih dana", istaknuo je Horvat.

Dodao je kako u petak, 7. rujna, u radni posjet dolazi povjerenica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje. O tih nekoliko činjenica koje će prenijeti ovisi kako dalje s restrukturiranjem, rekao je ministar Horvat.

VIDEO Prosvjed radnika Uljanika

[video: 26385 / ]

 

sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar babas
  babas:

  Kako će se stvar rasplesti? Poznavajući Plenkija i Nina,i način na koji funkcioniraju njihove partije,biti će tresla se brda,rodio se miš! Tko je jamio,jamio! Ako nekom i budu sudili,to će trajati godinama i nitko neće u zatvoru završiti,osim možda mjesec ... prikaži još! dana u istražnom. Za protuuslugu će ideesovci podržavati HDZ u saboru. Već viđeno sa Sauhom. Ne bi Plenki izbacivao Milinovića iz HDZa,da već nije sve dogovorio sa Don Ninom,to je riješena stvar.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Uzeli su avans pa ga potrošili.....nije važno..dat će Hrvatice i Hrvati,porezni obveznici...

 • prcko.vitamincic:

  Što prije dotakne dno, prije će završiti agonija radnika a i bacanje novaca poreznih obveznika!