Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez rezultata

Obustavljena potraga za omanskim jedriličarem

oman
Foto: Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
13.10.2015.
u 15:20

Svakodnevna koordinirana potraga nažalost do danas nije dala rezultata, stoga ju je MRCC Rijeka jučer službeno obustavila

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) obustavila je petodnevnu potragu za omanskim jedriličarem koji je nestao u pulskom akvatoriju nakon pada s palube, dok je na splitskom području i dalje u tijeku potraga za hrvatskim državljaninom čiji nestanak je prijavljen u nedjelju navečer u hvarskome arhipelagu.

Dojavu o nestalom jedriličaru A.M.A.A.M. (rođen 1989. godine), omanskom državljaninu, djelatnici MRCC Rijeka zaprimili su 7. listopada u 4.43 sati ujutro posredstvom Obalne radiopostaje ORP Rijekaradio, slijedom čega je Središnjica pokrenula opsežnu koordiniranu potražnu akciju traganja i spašavanja na moru u pulskom, odnosno riječkom području nadzora sigurnosti pomorskoga prometa.

U okviru obavljenoga očevida na samome plovilu te na poziciji nestanka Omanca na oko 10 nautičkih milja jugoistočno od vrha istarskoga poluotoka, i temeljem izuzetih izjava ostalih članova posade djelatnici Lučke kapetanije Rijeka utvrdili su da se nesreća dogodila kada je omanski jedriličar pao u more sa jedrilice tipa MOD 70, regatni trimaran, naziva „Musandam Oman sail Multihull“, dužine 21,2 metra koja plovi pod zastavom Sultanata Oman. Prema svjedočenju preostala četiri člana posade, nesreća se dogodila u trenutku udara većega vala u brodske trupove pri čemu je, navodno, nestali jedriličar izgubio ravnotežu i pao u more dok je jedrilica plovila brzinom od oko 20 do 22 čvora. Ostali članovi posade prema omanskom kolegi odmah su dobacili signalnu plutaču, no prema njihovim iskazima, stradaloga člana posade ubrzo su izgubili iz vidokruga slijedom čega je skipper S. G. (rođen 1968. godine) francuski državljanin, uputio poziv u pomoć preko brodske radiostanice.

Svakodnevna koordinirana potraga, nažalost, nije dala rezultata, stoga ju je MRCC Rijeka službeno obustavila jučer dok će se za nestalim omanskim državljaninom traganje nastaviti u okviru redovnih nadzora unutar nadležnosti hrvatskih lučkih Kapetanija i Pomorske policije.

Očevidom je utvrđeno da omanski državljanin u trenutku pada u more nije imao propisanu opremu u vidu prsluka za spašavanje i sigurnosnoga konopa.

>> I dalje traje potraga za Omancem koji je s jedrilice pao u more

Ključne riječi

Komentara 1

DM
dr_max
15:48 13.10.2015.

Čemu strka, taj je već u njemačkoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije