Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obrane u Haagu: Odluka o zabrani Herceg Bosne bila uvod u rat

Ustavni sud donio je odluku o zabrani Herceg Bosne dok su Hrvati i Bošnjaci bili saveznici u ratu u rujnu 1992., i to bez nazočnosti Hrvata
29. rujna 2017. u 19:41 24 komentara 1650 prikaza
šestorka
Foto: Screenshot/YouTube

U drugostupanjskom postupku protiv šestorice bivših dužnosnika Hrvatske zajednice Herceg Bosne pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu obrane su usmjerile dodatnu pozornost na (ne)legalnost ratnih odluka Ustavnoga suda BiH, a na tome posebno inzistira odvjetnički tim u predmetu protiv nekadašnjeg zapovjednika II. bojne HVO-a u Mostaru, koji se u značajnoj mjeri naslanja na ovaj haaški proces.

Kapetan Dragan Ratni zločin Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora: 'Odmah može tražiti uvjetni otpust'

“Čuli iz medija”

U javnosti je malo poznato kako je Ustavni sud BiH prvi put 14. rujna 1992. godine proglasio Herceg Bosnu nezakonitom, a slično je ponovio 20. siječnja 1994. godine. Iako je nelogično, niti je pravno moguće, da jedno te isto tijelo dva puta donosi identičnu odluku, ta je odluka izazvala različite ocjene te uopće nije prihvaćena u značajnom dijelu zemlje. Obrane hercegbosanske “šestorke”, ali i Mile Puljića pokušat će pokazati kako je Ustavni sud nelegalno donosio odluke, posebice stoga što ta institucija nije više imala legitimitet za donošenje tako krupnih odluka. Primjerice, odluke koje su donošene glede Herceg Bosne, donošene su na temelju medijskih napisa, pa i s objašnjenjima kako su suci “čuli” za pojedinu odluku, nakon čega su donosili pravorijek. U pravom smislu takav način rada može se nazvati skandaloznim, ali i u značajnoj mjeri objašnjava i sve kasnije što se događalo između Bošnjaka i Hrvata. Posebice je prijeporno to što su legalno izabrani suci, najprije Srbi, a poslije i Hrvati nasilno zamijenjeni.

Ista matrica i danas

Neki od njih, konkretno se to odnosi na sjednicu Ustavnoga suda na kojoj je donesena odluka o Herceg Bosni, točnije hrvatski suci, nisu dobili pozivnicu niti su na bilo kakav način kontaktirani za sudjelovanje na sjednici, a istodobno je bošnjački državni vrh, mimo svih procedura, smjenjivao i imenovao članove Ustavnoga suda BiH. Ta odluka glede Herceg Bosne, za koju ni Haaški sud ne zna je li donesena 14. rujna ili približno tom nadnevku, stigla je samo nekoliko mjeseci prije prvih sitnijih sukoba između Hrvata i Bošnjaka, odnosno postrojbi Armije BiH i Hrvatskoga vijeća obrane, odnosno čak osam mjeseci prije nego što je došlo do otvorenoga rata. Na identičan način su tijekom rata donošene druge odluke bez potrebnoga legitimiteta, a slično se pokušava i u cijelom poslijeratnom vremenu s privatizacijom institucija BiH.

Jerko Doko: 'Zaustavljanje tenkova bila je zamisao predsjednika Tuđmana i kardinala Kuharića' prisluškivanje Afera Špijunski napad iz BiH: OSA prisluškivala političare iz Hrvatske i BiH ranko ostojić RANKO OSTOJIĆ 'Prisluškivanje dužnosnika je nedopustivo, zatražili smo očitovanje obavještajnih agencija'
smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

 • kamenjar0404:

  Hercegbosnu Muslimani zabranili a Republiku Srpsku priznali a istovremeno ih Hrvatska udomljavala,naoruzavala i branila od Srba !!!! Ovo ni najveci filozof ne bi objasnio !!!!

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Mene nekaj drugo zanima, a voljel bi to čut od nekog malke fiškalski potkovanijeg. Napadi na HR su dolazili većinom s prostora BiH, okuptor je dobival su pomoć najvećim dijelom s prostora BiH koja v tom vremenu zapraf ni nit ... prikaži još! postojala. Jesmo li onda imali pravo izravno napast tu istu BiH kaj nam sad predstavljaju kakti kak pravnu i ustrojenu državu? Ključ cijele priče je u obrana/osvajanje, a mi nit u jenom trenutku nismo osvajali ništ !!!

 • ilijan1a:

  Muslimani na čelu sa Alijom su htjeli muslimansku državu a Hrvatska ih je primala kao izbjeglice i maoružavala.