Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obnovljena kapelica u kojoj se molilo i prije 600 godina

- U vrijeme protuturskog rata, stanovništvo, 17 domaćinstava naselilo se u Vinkovce između 1687. i 1691. pa su draganovački korijeni ujedno i vinkovački korijeni, kaže velečasni Robert Farkaš
16. travnja 2014. u 12:38 0 komentara 126 prikaza
Foto: TZ-Vinkovci

Zahvaljujući Povijesno športskom društvu Hrvatski sokol, Vinkovačkim šokačkim rodovima, udruzi moji Borinci i Župi Presvetog Srca Isusovog obnovljena je kapelica na lokaciji Draganovci na obroncima Borinaca kod Vinkovaca gdje je, kažu povijesni dokumenti, bilo naselje Draganovci. Velečasni Robert Farkaš, župnik Župe Presvetog Srca Isusovog podsjeća kako obnovom kapelice koja je, zapravo treća izgrađena na tom mjestu, vjernici Borinačkog naselja žele udahnuti život tom povijesnom mjestu, a istraživanjem su utvrdili kako je na tom mjesto bilo naselje i prvi zapis koji spominje toponim Draganovci je iz 1413.

- U vrijeme protuturskog rata, stanovništvo, 17 domaćinstava naselilo se u Vinkovce između 1687. i 1691. pa su draganovački korijeni ujedno i vinkovački korijeni. Draganovčani su, iako naseljeni u Vinkovcima, izgradili na mjestu porušene, novu kapelicu u čast Uzašašća Gospodnjeg što svjedoči kako su čuvali svoje svetinje i da se 600 godina na tom mjestu moli, ali je u komunizmu bila zapuštena jer je oko nje zasađena plantaža pa je i zaboravljena - kaže velečasni Robert Farkaš. Tim povodom, rekao je Zvonimir Liščić, predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi, na uskrsni ponedjeljak će desetak konjanika fijakerom odvesti gradonačelnika Mladena Karlića do kapelice na lokaciji Draganovci na blagoslov zvona i kapelice. Vinkovački povjesničar mr Zlatko Virc podsjeća kako je kontinuitet življenja na tom području od 12. stoljeća.

- Značenje kapele u Draganovcima valja vidjeti u akciji očuvanja kulturnog i vjerskog spomenika koji jasno ukazuje na postojanje i življenja našeg naroda na ovim prostorima još od 14. stoljeća iako postoje arheološki nalazi koji dokazuju postojanje života i kontinuiteta znatno ranije - kaže mr Zlatko Virc.

Matej Periš
POTRAGA SE NASTAVLJA
Ne smije napustiti zemlju: Prijateljici Mateja Periša u Srbiji oduzeta putovnica?
Televizijsko nasilje
Televizijsko nasilje
Sadržaji za djecu obilni su nasilnim scenama: Evo kako djecu zaštiti od gledanja neprimjernih sadržaja koji na njima mogu ostaviti negativne posljedice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.