Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicijske kuće

Obnavlja se još jedna drvena ljepotica u Krapju

krapje (1)
Foto: Željko Gašparović/Pixsell
1/5
25.04.2013.
u 08:50

Selo se nalazi u Parku prirode Lonjsko polje i zbog očuvanosti krajolika, europski je spomenik kulturne baštine.

KRAPJE - U Krapju, selu starih kuća i zaštićene graditeljske baštine, obnavlja se još jedna u nizu drvenih ljepotica. Selo se nalazi u Parku prirode Lonjsko polje i zbog očuvanosti krajolika, europski je spomenik kulturne baštine. Zadnjih godina uloženo je puno u obnovu i zaštitu starih drvenjara, državnih i sredstava raznih europskih fondova.

-. Kuća broj 18, koja je u obnovi, građena je prije 130 godina i osmi je objekt koji se uređuje za potrebe Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje. Kada se završi do kraja godine biti će dio turističke ponude. Uz veliko dvorište, s još jednim drvenim objektom koji se mora u potpunosti ispočetka sagraditi, na tom mjestu dobivamo suvenirnicu, vanjsku predavaonicu, kafić i parking, rekao je Eduard Bogović, voditelj službe promidžbe.

Poslovi pod nadzorom konzervatora

Radi dotrajalosti nekih dijelova, drvene grede koje nisu izdržale tijekom vremena potrebno je promijeniti. Građevinari kažu da se radi o složenom zahvatu, trule grede zamijeniti će isključivo građom od hrastovog materijala, sve pod nadzorom konzervatora.

- Posavske kuće krasi jednostavnost i funkcionalnost. Kao i većina hiža u Krapju i ova je izgrađena od debelih tesanih i piljenih hrastovih greda. Nekadašnji vješti tesari graditelji sve su dijelove međusobno povezivali „njemačkim“ vezom i hrvatskim uglićem. Prije ostalih poslova, cijela kuća se mora podići kako bi se postavila na nove temelje, što nam je najsloženiji zahvat, kaže Petar Majdandžić, nadglednik poslova. Cijeneći tradicijsko graditeljstvo, kao dio hrvatske kulturne baštine, investitor obnove kuće je Ministarstvo zaštite okoliša, a sredstava su osigurana iz projekta integracije u Europsku uniju „Natura 2000“.

Više od 20 tisuća posjetitelja

Lonjsko polje zbog svoje prirodne raznolikosti, stanište je brojnim životinjskim vrstama i pticama, tako i bogatstva kulturnih i graditeljskih vrijednosti, pa ga obiđu mnogi. Prema riječima Eduarda Bogovića, u turističkom ponudom na području Parka bavi se i 16 obiteljskih gospodarstva.

- Oni mogu ponuditi 165 ležajeva za goste. Kroz godinu Lonjsko polje obiđe više od 20 tisuća posjetitelja, od učeničkih skupina do ljubitelja prirode, ne samo iz Hrvatske veći iz svih krajeva svijeta, izjavio je Bogović.

>> Krapje selo noćas posebno svijetli: Preplavile ga bundeve

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije