Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Objavljena lista najslobodnijih zemalja na svijetu. Pogledajte kako stoji Hrvatska

Freedom House, a radi se o najrelevantnijem indeksu slobode na svijetu, sve države svijeta smješta u tri kategorije: slobodne, djelomično slobodne i neslobodne
03. ožujka 2021. u 14:29 15 komentara 4867 prikaza
Zagreb: Prosvjed Sindikata pravosudne policije ispred Ministarstva pravosuđa
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska je politički i demokratski slobodnija od Sjedinjenih Država! Na najpoznatijoj listi demokracija koju svake godine objavljuje nevladina organizacija Freedom House, Hrvatska se s 85 bodova smjestila iznad SAD-a koji ima 83. Prošle je godine Hrvatska imala jedan bod manje od SAD-a.

FILE PHOTO: FILE PHOTO: Trump supporters protest during a Stop the Steal rally at the U.S. Capitol Domaći ekstremisti Za napad na Capitol do sada optuženo više od 300 ljudi: 'Spominjali su dizanje zgrade u zrak'

Freedom House, a riječ je o najrelevantnijem indeksu slobode na svijetu, sve države svijeta smješta u tri kategorije: slobodne, djelomično slobodne i neslobodne te su Hrvatska i SAD obje u prvoj kategoriji, ali je demokracija u SAD-u toliko nazadovala u posljednje vrijeme da je ta zemlja po stupnju slobode i demokracija pala ispod Hrvatske. Na vrhu ljestvice smještene su tri skandinavske države, Finska, Norveška i Švedska koje imaju maksimalnih 100 bodova, a Hrvatska se sa svojih 85 bodova smješta ispod većine države Europske unije, ali ne i svih (ispod su Bugarska, Rumunjska, Poljska te Mađarska koja je u kategoriji djelomično slobodnih).

Američka 83 boda u rangu su Paname, Rumunjske, Južne Koreje, a manje ima primjerice od Latvije ili Mongolije. Na lošu poziciju SAD-a utjecao je sigurno upad pristaša Donalda Trumpa u zgradu Kongresa koji su u siječnju pokušali spriječiti prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena. Također je 2020. bila godina velikih antirasističkih prosvjeda i debata.

U.S. President Joe Biden boards Air Force One for a trip to Delaware SAD I SAUDIJSKA ARABIJA Biden će princa Bin Salmana kazniti samo prekidom komunikacije

Freedom House inače ocjenjuje države prema 25 indikatora koji ocjenjuju zdravlje demokracije. Zanimljivo, Sjeverna Koreja nije i najmanje slobodna država, ima 3 boda, a Turkmenistan i Eritreja te još nekoliko njih imaju dva boda. Hrvatska ima 36 od 40 bodova u političkim pravima te 49 od 60 u građanskim slobodama. Od susjeda, Srbija je još dio djelomično slobodnih zemalja i ima 64 boda, a Bosna i Hercegovina 11 bodova manje. I Crna Gora je među djelomično slobodnima, a Slovenija ima čak 95 bodova i slobodna je zemlja.

Na globalnoj razini primjećuje se već 15-godišnja demokratska recesija u kojem razdoblju redovito pada broj slobodnih zemalja. I Hrvatska se nalazi u stagnaciji, prije četiri godine imala je primjerice dva boda više nego danas, a prošle godine je bila na istoj razini.

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“
 • Avatar odvratni_ZG_kurir
  odvratni_ZG_kurir:

  Kako se ovo poklapa - "oragnizacija" i plćenici iz iste blagajne! Super!

 • Avatar jeremija1
  jeremija1:

  Vidim svaki dan na ovom portalu koliko smo "slobodni"...o pokojnim jugosima ne možeš niš komentirati. Ustvari, ta sloboda podrazumijeva pljuvanje po Hrvatima , a po ovima ne smiješ

 • Bubreg2020:

  Freedom House, Amnesty international, Human rights watch, what's the diference?! Nema to veze sa demokracijom niti čovjekovim slobodama, već su to organizacije sa sumnjivim izvorima financiranja koje za novac blate i pljuju po npr. Hrvatskoj jer Srbi nemaju struju, a ... prikaži još! Butan ne da nikom ni ući ni izaći iz države pa nikom ništa. Taj Butan je protjerao sve hinduse u Nepal, što je Indija htjela prekinuti okupiravši neovisni Sikkim.