Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NEMETINU

Obilježena 31 godina velike razmjene zarobljenika, Mlinarić: 'I dalje nismo dočekali pravdu'

Nemetin: Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora u Domovinskom ratu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
14.08.2023.
u 13:55

Saborski zastupnik DP-a Stipo Mlinarić koji je i sam kao vukovarski branitelj bio razmijenjen u Nemetinu 1992. čestitao je logorašima "drugi rođendan" kojim svi oni smatraju dan kada su razmijenjeni i spašeni iz pakla logora

U Nemetinu je u ponedjeljak obilježena 31. godišnjica velike razmjene zarobljenika i Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora u Domovinskom ratu te je istaknuto da je hrvatska država malo učinila da se procesuiraju ratni zločinci, ali da još uvijek nije kasno. Nije kasno da se učini puno više za u ratu razoreni Vukovar, njegovo uništenje i za oko 3.000 mrtvih, rečeno je na skupu.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora  (HDLSKL) Zdravko Komšić rekao je da, osim Šljivančanina, Radića i Mrkšića, praktički nitko od tadašnjeg srbijanskog vojnog vrha nije odgovarao za počinjene ratne zločine, iako je potpuno jasno da je to moralo biti organizirano od političkog i vojnog vrha Srbije.

HDLSKL pokrenuo 40-ak tužbi protiv Srbije

Podsjetio je također da je HDLSKL pokrenuo 40-ak tužbi protiv Srbije na srpskim sudovima za naknadu štete i procesuiranja odgovornih za smrt i neljudsko postupanje nad ratnim zarobljenicima. Srbija je stalno govorila da kod nije bilo logora i da se u Srbiji praktički ništa nije dešavalo, naglasio je Komšić te dodao da je pozitivna činjenica i to da su tužbe ipak podignute, bez obzira kakav će biti  ishod. Tvrdi da će im, ako izgube na sudu u Srbiji, to biti znak da idu prema Strasbourgu, prema Europskom sudu pravde. Dodao je i da imaju punu potporu sadašnje Vlade koja se obvezala da će sve potrebne troškove tužbi i suđenja financirati država.

POVEZANI ČLANCI:

Omogućeno nam je čak da u prostorijama naše udruge u Vukovaru dajemo potpisane izjave tako da nitko od nas neće morati svjedočiti u Beogradu, rekao je. Prema podacima, 14. kolovoza 1992. u Nemetinu je  razmijenjeno 714 hrvatskih branitelja i civila među kojima je bilo najviše branitelja Vukovara.

Među njima je bio i vukovarski dragovoljac iz Đakova Josip Brkić koji je zarobljen 20. studenog 1991. u Vukovaru. "Najteže je bilo kada su nas tog 14. kolovoza u 9 sati autobusom doveli na liniju razdvajanja i ubrzo vratili u hangar u Sarvašu gdje su nam rekli da nas Hrvatska ne želi", prisjetio se  toga dana Brkić dodajući da su i u tom hangaru dobili batine. Međutim, dodao je, nešto kasnije ponovno smo odvezeni na liniju razdvajanja i razmjena je obavljena.

To je bilo nešto neopisivo, nismo mogli vjerovati da smo uspjeli preživjeti sve te torture i da smo napokon bili slobodni, rekao je Brkić.

Do kraja Domovinskog rata razmijenjeno je 7.000 zarobljenih

"Do kraja Domovinskog rata razmijenjeno je više od 7.000 zarobljenih", istaknuo je hrvatski dragovoljac i zatočenik srpskih koncentracijskih logora, te predsjednik HDLSKL Osječko-baranjske županije Damir Buljević. Naveo je i da postoje podaci o 300 osoba ubijenih u logorima te da se još uvijek ništa ne zna o autobusu s 50 zarobljenih branitelja Vukovara koji je završio u Dalju nakon čega mu se gubi svaki trag.

Saborski zastupnik DP-a Stipo Mlinarić koji je i sam kao vukovarski branitelj bio razmijenjen u Nemetinu 1992. čestitao je logorašima "drugi rođendan" kojim svi oni smatraju dan kada su razmijenjeni i spašeni iz pakla logora. Pozivajući se na presude suda u Haagu srbijanskim obavještajcima Simatoviću i Stanišiću, Mlinarić je rekao da Hrvatska ima pravo na odštetu, kao što pravo na odštetu imaju i svi logoraši koji su bili u srbijanskim logorima.

Naknadno se Domovinski pokret Osječko-baranjske županije oglasio putem Facebooka, prenoseći izjave Mlinarića koji je poručio kako ''država ništa nije napravila po pitanju pravde za logoraše''. 

- Samo zamislite da u Kninu 5. kolovoza, u Vukovaru 18. studenog ili danas ovdje u Nemetinu sve udruge kažu vladajućima: - Niste dobrodošli! Koja god vlast bila lijeva, kobajage desna ili bilo koja druga vlast, ne možete doći ovdje dok se ne riješe ovi problemi. Uvjeren sam da bi se to riješilo davnih dana, ali kad se gleda koliko će koja udruga dobiti od Ministarstva branitelja pa se prodaju za jednu majicu, porciju graha i jedan gemišt onda imamo ovo što imamo - da 31 godinu ljudi nisu dočekali pravdu, a umiru svakim danom. Dok god sam u politici bit ću im za vratom podsjećajući ih na prvenstveno nestale, a potom i za odštetu našim logorašima koji su podnijeli najveću žrtvu od svih hrvatskih branitelja! - prenio je njegove riječi DP.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije