Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glina

Obilježena 27. obljetnica napada na glinsku policijsku postaju

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/4
26.06.2018.
u 14:37

Policijska postaja u Glini napadnuta je u zoru, 26. lipnja 1991. godine, samo dan nakon što je proglašena samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske. U napadu je poginuo tada 20-godišnji pričuvni policajac Tomislav Rom, a nekoliko njegovih kolega je ranjeno.

"Može se reći da Glina predstavlja, nakon Ustavne odluke Sabora o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, točku početka i točku završetka obrambenog Domovinskog rata." - rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na 27. obljetnici napada na policijsku postaju u Glini.

Policijska postaja u Glini napadnuta je u zoru, 26. lipnja 1991. godine, samo dan nakon što je proglašena samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske. U napadu je poginuo tada 20-godišnji pričuvni policajac Tomislav Rom, a nekoliko njegovih kolega je ranjeno.

Nakon četverosatnog otpora nad daleko nadmoćnijim neprijateljem, 16 je policajaca iz policijske  postaje odvedeno u kninski zatvor gdje su 52 dana proveli u zarobljeništvu. Zatvorom je tada upravljao zloglasni kapetan Dragan, koji je, između ostalog, i zbog maltretiranja glinskih branitelja osuđen na 15 godina zatvora.

Policijska je postaja ubrzo ponovo oslobođena od stranke pripadnika ATJ Lučko, koji su tada također imali nekoliko ranjenih pripadnika te je, zajedno s dijelom grada Gline, držana pod hrvatskom kontrolom sve do 27. srpnja kada se hrvatske snage, zajedno s civilima sklanjaju na desnu obalu rijeke Gline. Konačni pad ovih krajeva usliejdit će 30. rujna te godine.

Od tog lipnja pa do oslobođenja u Oluji 6. kolovoza navečer, u Domovinskom ratu je poginulo ukupno 396 Glinjana, među kojima je 78 hrvatskih branitelja. Nestalima se još uvijek vode 140 Glinjana i Glinjanki.

Ključne riječi

Komentara 2

MA
Majur
15:02 26.06.2018.

Trebali su dovesti kepten Dragana u lancima...pa ga trulim jajima gađati:)))

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
16:07 26.06.2018.

izgleda da ti je kepten provocirao hemeroide.Malo kremice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije