Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
riječi prije metka

Obilježena 15. obljetnica mirne reintegracije hrv. Podunavlja

obljetnica reintegracije (1)
Foto: Branimir Bradarić/PIXSELL
1/4
15.01.2013.
u 17:11

Jedan je od najvažnijih i najbitnijih datuma za Hrvatsku 15. siječanj. Toga datuma 1992. godine Hrvatska je međunarodno priznata, a istoga datuma je i Podunavlje vraćeno u ustavno-pravne okvire RH, kazao je Josip Leko

Svečanim programom u Hrvatskom domu u utorak je obilježena 15. obljetnica završetka procesa Mirne reintegracije.

– Bolje je izreći i milijun riječi nego ispaliti samo jedan metak, rekao je Ivica Vrkić, predstojnik nekadašnjeg Vladina ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu. Prisutnima se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je rekao da Vukovar i Hrvatska danas slave politiku mira, tolerancije, zajedništva i budućnosti nasuprot ratu, mržnji, prošlosti i stradanjima.

– Jedan je od najvažnijih i najbitnijih datuma za Hrvatsku 15. siječanj. Toga datuma 1992. godine Hrvatska je međunarodno priznata, a istoga datuma je i Podunavlje vraćeno u ustavno-pravne okvire RH. Želimo graditi demokratske standarde, ali i bolji život i životne standarde. Zato je nužno izbjegavati nacionalističke ispade zamotane u bilo kakvoj foliji, rekao je Leko. Ministar Tihomir Jakovina, koji je bio i u svojstvu izaslanika premijera Vlade RH, istakao je da je mirovna misija u Hrvatskoj najuspješnija mirovna misija UN-a u svijetu.

– Moramo biti zadovoljni što se u proteklih 15 godina u Vukovaru nije dogodio ni jedan važan međunacionalni incident, rekao je Jakovina. Predstojnica nekadašnjeg Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja Vesna Škare Ožbolt podsjetila je da poslije vojnoredarstvenih akcija Bljesak i Oluja većina građana nije bila za povratak Podunavlja mirnim putem te da je takvu odluku predsjednik Franjo Tuđman. – Mirna reintegracija hrvatski je brend i to Hrvatska treba iskoristiti. Imamo na desetine ljudi koji su aktivno sudjelovali u tom procesu i njihovo je iskustvo ogromno, rekla je Škare Ožbolt. U ime srpske zajednice govorio je Dragan Crnogorac, saborski zastupnik i predsjednik Zajedničkog vijeća općina, koji je rekao kako 7, od ukupno 14 točaka Erdutskog mirovnog sporazuma, govori o poštovanju ljudskih prava i sloboda.

– Hrvatska se istim tim sporazumom obvezala dati posebna prava srpskoj nacionalnoj zajednici i od toga ne bi trebalo bježati nego to priznati. Srbi imaju pravo sudjelovati na visokim političkim dužnostima u ministarstvima prosvjete, kulture, unutrašnjih poslova i pravosuđa. Nadam se da će i sadašnja Vlada uvažiti to pravo te obaviti potrebna imenovanja, rekao je Crnogorac.

>>Okrugli stol o mirnoj reintegraciji Podunavlja: Stvorili smo mir

Komentara 1

PO
poznavatelj
18:10 15.01.2013.

Hrvatska polako i sigurno postaje proevropska drzava koja stiti sve svoje gradjane i njihova prava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije