Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ABORTUS Katolička crkva kritizira američkog predsjednika

Obama naljutio Vatikan

25.01.2009.
u 17:43

Vatikan je kritizirao novog američkog predsjednika Baraka Obamu zbog njegove odluke da odblokira fondove za pobačaje. To je “odluka koja jako razočarava”, piše službeno vatikansko glasilo Osservatore Romano na prvoj stranici. Obamin je stav o pobačaju “greška na putu obrani života i zaštiti ljudskog dostojanstva”, piše vatikansko glasilo.

Mexico City Policy
Bijela kuća želi otkloniti dogovor iz Ciudad de Mexica, gdje je 1984. održan UN-ov sastanak o stanovništvu u svijetu i kad se tadašnji predsjednik SAD-a, Ronald Reagan, zauzeo za nedavanje državnog novca ustanovama koje promiču i obavljaju pobačaje. Odluka poznata pod imenom “Global gag rule” ili “Mexico City Policy” tijekom godina je bila uvođena ili ukidana u SAD-u, ovisno o tome tko je bio u Bijeloj kući.

Clinton i Bush
Bill Clinton je dopustio 1993. financiranje ustanova koje su obavljale pobačaje, a George W. Bush je odmah nakon ulaska u kuću američkog predsjednika 2001. ponovno zabranio financiranje tih ustanova novcem poreznih obveznika. Osservatore Romano kritizira Obaminu odluku o ponovnom otvaranju mogućnosti takvog financiranja ustanova koje sudjeluju u planiranju broja članova obitelji. Vatikan je ulazak Obame u Bijelu kuću popratio izjavom “Neka mu Bog pomogne”, a samo tri dana poslije njegovu je odluku nazvao “razočaravajućom”.

Bivši predsjednik Papinske akademije za život, mons. Elio Sgreccia, rekao je “kako je Obama mogao napraviti toliko dobrih stvari, a izabrao je najgore. To je težak udarac ne samo za nas katolike, nego za sve osobe u svijetu koje se bore protiv pokolja nevinih koji se provodi pobačajima”. Pravo na život prva je stvar koja se treba braniti, smatra Sgreccija. Sadašnji predsjednik Papinske akademije za život, mons. Rino Fisichella, još je oštriji. Optužio je Obamu za “aroganciju”.


Židovi ogorčeni rehabilitacijom

RIM – Rehabilitacija lebfverianskog biskupa Richarda Williamsona (68), koji je negirao holokaust, “zagadit će cijelu Crkvu”, izjavio je rabin David Rosen, predsjednik međunarodne židovske zajednice za međuvjerske razgovore. Poništenjem izopćenja četvorice biskupa, među kojima je i Richard Williamson, Vatikan prijeti budućoj suradnji Katoličke crkve i židovske zajednice, izjavio je Rosen, koji je dodao kako je Ivan Pavao II. definirao antisemitizam kao grijeh protiv Boga. Rimski rabin Riccardo Di Segni rekao je kako su se “oblaci nadvili nad kršćansko-židovski dijalog”, a predsjednik talijanske židovske zajednice Renzo Gattegna “groznom” je ocijenio rehabilitaciju Williamsona. (S. T.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije