Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gotov remont

Nuklearka u Krškom od jutros ponovno sigurno radi

Nuklearna elektrana Krško
Pixsell
19.11.2013.
u 09:13

Elektrana je od 4.15 sati ponovno u elektroenergetskoj mreži, nakon cjelokupnog remonta preventivne obnove opreme i tehnološke modernizacije, čime je, kažu u NE, povećana sigurnost rada

Nuklearna elektrana Krško od jutros je u 4.15 sati opet u elektroenergetskoj mreži i započeo je njen 27. gorivi ciklus, nakon obavljenog remonta preventivne obnove opreme i tehnoloških modernizacija - priopćili su iz uprave nuklearke.

- U sljedećim danaima će se snaga elektrane povećavati, a radovi u remontu obavljeni su kvalitetno i dobra su osnova za njen siguran i pouzdan rad. Remontom su zamijenjene vodilice detektora za mjerenje raspodjele snage u jezgri reaktora, izvršen je redoviti desetgodišnji remont visokotlačne turbine i zamijenjena jedna od linija sigurnosnih baterija.

Upravo su te baterije od 125 volta (dvije su linije, A i B), vrlo važan izvor vlastitog električnoga napajanja za upravljanje regulacijskim napravama i zaštitnim sklopovima. Povremeno se mijenjaju da bi im se osigurao puni kapacitet od četiri sata rada, kad nema izmjeničnog napajanja. Zamijenjen je i glavni transformator - pojašnjavaju iz Krškoga.

Navodeći da je ukupno izvedeno 30 zahvata modifikacije unutar nuklearnoga postrojenja, kojima se smanjuje rizik i povećava sigurnost, uprava elektrane ističe da "su izvedene sve moguće mjere koje osiguravaju uz visoku vjerojatnost da ne bude sličnih oštećenja goriva tijekom rada u sljedećem ciklusu."

O svim aktivnostima pozitivno rješenje dala je i Uprava Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost, čiji su stručnjaci i pratili remont.

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:39 19.11.2013.

Hm, od jutros ponovo sigurno radi. A kako je radila do jutros? Zagreb je nizvodno pa bi nas interesiralo, da nam voda ne postane preteška kad je pijemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije