Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nude stalno zaposlenje s plaćom od 11. 000 kn, no nitko ne želi u Slavoniju

Kako kažu, najmanje 10 magistra se trenutno traži u ljekarnama na području Osijeka i Osječko-baranjske županije, no bezuspješno, a i kod privatnika je ista situacija
06. listopada 2018. u 18:50 20 komentara 6905 prikaza
Foto: Getty Images

Poslodavci u Slavoniji i Baranji su u pravim mukama jer ne mogu pronaći radnike. Nudi im se stalno zaposlenje s plaćom i do 11.000 kuna. Također nude i stručna usavršavanja, no bez obzira na ove 'idealne' uvjete ne mogu pronaći magistra farmacije.

'svi varaju i kradu' Potresna priča Slavonca: 'Ako si mlad i pošten, ne možeš to gledati'

Kako kažu, najmanje 10 magistra se trenutno traži u ljekarnama na području Osijeka i Osječko-baranjske županije, no bezuspješno, a i kod privatnika je ista situacija.

"Stalno smo u potrazi za farmaceutima. Konstantno imamo raspisan natječaj i vrlo dobro znamo koliko je taj kadar teško, gotovo nemoguće pronaći, unatoč tome što je plaća koju nudimo znatno viša od prosjeka u čitavoj Hrvatskoj", kaže Žolt Tripolski, vlasnik Ljekarni Tripolski za Glas Slavonije.

Čudi ih ova pusta trenutna situacija na tržištu jer magistar koji se zaposli u Osijeku imat će veću plaću od onoga u Zagrebu i to 30 posto, no nažalost valjda ni to nije dovoljna motivacija da se privuče ljude u Slavoniju.

kako je mladima u rh U Hrvatskoj je odlično ako imaš dobar posao

Natječaj su zato raspisali i u BiH

"Snalazimo se, tražimo kadar gdje god možemo. Da bi mogli doći raditi kod nas, ti magistri farmacije iz BiH moraju imati hrvatsko državljanstvo, jer to olakšava postupak. Moraju imati i odgovarajuću diplomu, odnosno položen stručni ispit i važeću licencu za rad. Ako su studij završili izvan Hrvatske, diplomu im mora nostrificirati Hrvatska ljekarnička komora", objašnjava Tripolski.

Kaže i kako se javljaju kandidati i iz ostalih zemalja, no uvez stranih radnika je dosta kompliciraniji.

Iseljavanje mladih 'Živjeli smo od tatine plaće, za mamu nije bilo posla. Tad su odlučili otići...'

Je li problem u kvotama?

"O tome jesu li te kvote dovoljne, najbolje govori podatak da smo mi u kroničnom nedostatku farmaceuta još od 1991. godine, otkako smo otvorili prvu ljekarnu. Uz to, ozbiljan je problem što te kvote na fakultetima na razini Hrvatske ne prate trendove otvaranja ljekarni, kojih je sve više. Deficitarnost farmaceuta najizraženija je kod nas u Slavoniji, ali čujemo i da se i u Zagrebu muče s pronalaskom kadra", govori Tripolski.

Farmaceutsko zanimanje oduvijek je bilo poželjno, a u budućnosti će biti još traženije. Studentima u Slavoniji i Baranji se čak i stipendira iznosima i do 1.500kn mjesečno, no nažalost taj studij godišnje upisuje jako mali broj ljudi.

>> Pogledajte video i saznajte sve što trebate znati o mirovinskoj reformi

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • zazidje:

    Kako sada vi poslodavci imate najednom novce za tolikjo plače,, prije ih niste imali,, i radnici vam radili par mjeseci bez plače,, kaj sad cmizdrite,,trebali ste prije na to misliti,, nitko vam neće raditi za bagatelub dok vi kupujete jahte,, BMW,, Mercedes

  • kritika5:

    pa do nedavno su poslodavci tvrdili da hrvatski radnici nisu mobilni (ne žele raditi van svog mjesta) evo stasala je generacija koja hoće, pa gdje je sad problem, da ste prvog poslodavca koji nije isplatio plaću, doprinose, i onu minimalnu ... prikaži još! a ne dostojnu čovjeka, poslali na doživotnu robiju ove probleme ne bi imali

  • Miške 3:

    Nema farmaceuta kad svi "studiraju" po privatnim VERNovima, Političko novinarskim fakultetima, marketinga kod Njavra, Žužula, Pavlovića i na Saobračajno cestovnom fakultetu.