Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKI BROD

Novi prosvjed protiv zagađenja zraka iz bosanskobrodske rafinerije

prosvjed slavonski brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
02.11.2013.
u 23:15

Mi nemamo u rukama ključ rješenja, a oni koji ga imaju šute i ne žele problem riješiti. Očito ih nije briga za jedan grad i njegovih 70 tisuća stanovnika, kaže Dalibor Vašarević, organizator prosvjeda.

Godinu dana nakon velikog prosvjednog mimohoda ulicama grada, Brođani su se ponovno okupli na glavnom gradskom trgu prosvjedujući protiv stalnog zagađenja zraka iz bosanskobrodske rafinerije nafte. Unatoč kiši okupio se veći broj prosvjednika, a organizartor i ovogodišnjeg prosvjeda, kojeg su nazvali "S.O.S - Save Our Ship", je Građanska inicijativa okupljena oko Facebook grupe "Kad ako ne sad - Brođani, ne dajte da nas truju". Nakon brojnih sastanaka mjerodavnih institucija u protekloj godini značajnijih pomaka nema, točnije do sada nije učinjeno gotovo ništa što bi osjetili građani Slavonskog Broda i napokon počeli disati čistiji zrak.

Od brojnih obećanja jedino su postavljene dvije mjerne postaje koje bilježe dnevna zagadjenja, jedna u Slavonskom Brodu, a druga u blizini rafinerije nafte u susjednom Bosanskom Brodu. Zrak je i dalje enormno zagađen, takvu situaciju pokazuju mjerenja postaje u Slavonskom Brodu, no ona u Bosanskom Brodu bilježi zagađenja koja su u potpunosti u skladu sa ekološkim normama koje važe u susjednoj BiH, točnije Republici Srpskoj. Organizatori prosvjeda kažu da je prošla još jedna godina lažnih obećanja, kupovanja vremena i mazanja očiju postavljanjem mjernih postaja. Rok za postavljanje filtera i modernizaciju, te usklađivanje sa europskim ekološkim standardima rafinerija ima do 2016, no taj rok Brođani ne mogu čekati.
 

- Godina se brzo okrene i dosta se toga izdogađalo u proteklih godinu dana između dva prosvjeda. Uspjeli smo dovesti u Brod predsjednika Josipovića i ministra Zmajlovića koji je neke stvari i obećao. Nešto malo je i odrađeno, ali za nas Brođane sve je to presporo. Nikako se ne možemo pomiriti s činjenicom da za pokretnu mjernu postaju trebaju gotovo dvije godine. Nitko nam ne može reći da se to nije moglo riješiti prije. Isto tako ministarstva koja mnoge stvari osiguraju mimo javne nabave, poništavaju dva ili tri natječaja za stacionarnu mjernu postaju koja je trebala davno biti postavljena kod stadiona Marsonija. To su neke stvari koje su se mogle odraditi. Mogli smo dobiti analizu lebdećih čestica, pa da točno utvrdimo njihovo nastajanje. Nemamo namjeru nikoga optuživati, ali je činjenica da ima puno nejasnih stvari i rekao bih kao da se kroz maglu provlače. Sasvim je jasno da zagađenje zraka u Slavonskom Brodu dolazi od rafinerije nafte i to trebaju svi priznati. Prošle smo godine poslali dopise na desetak adresa u Europskoj uniji. Samo nam se jedna udruga javila, pa nemamo nekog značajnijeg kontakta i reakcija iz EU. Nama jedino preostaje da naši predstavnici i ministarstvo zaštite okoliša budu malo agilniji i ažurniji kako bi drugu stranu natjerali da se ovaj problem riješi što prije. Činjenica je da rafinerija ima ekološku dozvolu do 2016. godine i teško je za očekivati da će oni ulagati veliki novac ako za to nemaju potrebe jer ih njihov zakon na to ne tjera. Jedino pregovori između dvije države mogu uroditi plodom. Naši ministri koji su sada u EU, u parlamentu na svojim sastancima trebaju malo više potencirati ovaj problem, jer to je najveći ekološki problem Republike Hrvatske, rekao je gradonačelnik Mirko Duspara koji je bio na prosvjedu, no ovaj put se sa pozornice se nije obratio Brođanima, a na svom Facebook profilu prosvjedu je dao podršku napisavši:

- Prije točno godinu dana nekoliko tisuća Brođanki i Brođana okupilo se na našem glavnom trgu u mirnom prosvjedu za čist zrak. U posljednjih dvanaest mjeseci nastavili smo raditi sve u okviru nadležnosti Grada kako bi se ekološki problem uzrokovan radom Rafinerije nafte "Brod" što prije riješio. Ministarstvu šaljemo dopise gotovo na dnevnoj bazi. Vrijeme prebrzo prolazi, a u odnosu na proteklu godinu naš problem nije ništa manji. Upravo zato ću, kao i do sada, podržavati svaku akciju kojoj je cilj zaustaviti ovaj ekološki problem.

- Nismo zadovoljni učinjenim tijekom protekle godine. Bilo je dopisivanja i sastančenja koja nisu urodila nikakvim plodom. Zadovoljni smo odazivom Brođana unatoč kiši, jer uistinu nema odustajanja. Glavni cilj nam je i dalje vršiti pritisak na ministarstvo zaštite okoliša i sve druge odgovorne državne institucije koje su dužne voditi brigu o zdravlju svojih žitelja. U interesu je svim stanovnicima Slavonskog Broda da se ovaj naš veliki problem što prije riješi. Mi nemamo u rukama ključ rješenja, a oni koji ga imaju šute i ne žele problem riješiti. Očito ih nije briga za jedan grad i njegovih 70 tisuća stanovnika koji svakodnevno udišu otrovna isparenja iz prekosavske rafinerije. Poručujemo im da mi ovdije nismo prolaznici. U Brodu živimo i tu žive naša djeca. Naše je ustavno pravo čist zrak, ne želimo zrak druge kategorije i za to ćemo se izboriti - kaže Dalibor Vašarević, organizator prosvjeda i aktivist Gradjanske inicijative "Kad ako ne sad - Brođani, ne dajte da nas truju".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije