Naslovnica Vijesti Hrvatska

Modernizacija Rafinerije nije dovedena u pitanje

Savjetnik direktora Optima grupe iz Banja Luke S. Ščepanović dodao je kako modernizacija nije završena i kako poslovanje Rafinerije i grupacije još nije dostiglo rentabilnu razinu, ali nije točno da je Rafinerija u financijskim problemima.
18. listopada 2013. u 15:37 0 komentara 46 prikaza
rafinerija (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

- Modernizacija Rafinerije ničim se ne može dovesti u pitanje, osobito na planu ekologije. Mi smo potrošili oko 190 tisuća eura za kupnju jedne postaje za mjerenje kakvoće zraka, a radimo na tome da nabavimo još dvije. Sve svoje obveze navedene u ekološkoj dozvoli svakako ćemo ispunjavati – rekao je generalni direktor Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Sergej Kraščuk prilikom današnjeg puštanja u rad mjerne postaje u krugu tog pogona na desnoj obali Save.

Na pitanje o zabrinutosti građana Slavonskog Broda za svoje zdravlje, on je odgovorio kako za to nema razloga i kako je između dvije države formirana radna skupina koja će kontinuirano informirati građane o kakvoći zraka. Savjetnik direktora Optima grupe iz Banja Luke Slavko Ščepanović dodao je kako modernizacija nije završena i kako poslovanje Rafinerije i grupacije još nije dostiglo rentabilnu razinu, ali nije točno da je Rafinerija u financijskim problemima.

- Svi projekti i tekuće i investicijske obveze Rafinerije se servisiraju i to nije dovedeno u pitanje. Međutim, trenutno financijsko poslovanje Rafinerije treba razgraničiti s ukupnim poslovanjem. Rafinerija nije sama, nego je riječ o velikom projektu u suradnji sa Zarubežnjeftom – rekao je Ščepanović. On je istaknuo kako se sve aktivnosti po pitanju rekonstrukcije i modernizacije Rafinerije izvode prema najstrožim postojećim standardima i kako Optima grupa ima dvojaki interes, i ekonomski i ekološki, da na tome ustraje.

Prema njegovim riječima, i u Hrvatskoj i u Republici Srpskoj dozvoljene koncentracije štetnih plinova mnogo su niže od koncentracija koje ugrožavaju zdravlje ljudi.

- Nije dobro ulijevati strah kod ljudi, jer sva ova zagađenja zraka u Slavonskom Brodu o kojima se pisalo nisu tolika da bi ugrozila čovjekovo zdravlje – dodao je Ščepanović.

U mjernoj postaji u Bosanskom Brodu mjerit će se vrijednosti 25 plinova, od ugljičnog dioksida i monoksida do sumporovodika, benzena i lebdećih čestica. Pomoćnica ministra za ekologiju u Vladi RS Svjetlana Radusin kazala je kako granične vrijednosti mjerenih parametara nisu u skladu s hrvatskim, jer BiH još nema obvezu potpunog usklađivanja sa zakonodavstvom EU.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.