Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto plin ne ide kroz Sjeverni tok 2

Novi plinovod je spreman, no još se čeka dozvola njemačkog regulatora

Welding of Nord Stream 2 last pipe completed
Foto: Axel Schmidt/Nord Stream 2
1/3
18.10.2021.
u 13:22

Nakon što njemački regulator konačno donese odluku, treba je potvrditi EK, a to može potrajati dva mjeseca

U europskim skladištima nedostaje 25 milijuna kubičnih metara plina i u vezi s time nešto bi se moralo učiniti, rekao je Aleksandar Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetska pitanja, napominjući da ne isključuje mogućnost da se takva situacija ponovi, odnosno da započne još jedna plinska kriza.

Novak je to izjavio nakon primjedbi Vladimira Putina kako se kasni s otvaranjem Sjevernog toka 2. Osporavani plinovod kompletiran je i spreman za isporuku ruskog plina Europi, no još se čeka dozvola njemačkog regulatora kako bi se s isporukama i počelo.

Podsjetimo, plinovodu čiji projekt vodi ruski energetski gigant Gazprom dugo su se vremena protivile Sjedinjene Države i, dakako, Ukrajina koju se plinovodom u cijelosti zaobilazi.

Start možda tek u proljeće

Putinova primjedba odnosi se na traženje njemačkog regulatora, savezne agencije Bundesnetzagentur, da od operatera plinovoda dva, istoimene tvrtke osnovane u Švicarskoj, zatraži garancije da neće kršiti tržišno natjecanje, a sastavljanje takve dokumentacije moglo bi potrajati nekoliko mjeseci, točnije do siječnja kada agencija konačno mora objaviti odluku o tome hoće li dati dozvolu za početak rada plinovoda ili ne.

Problem je u tome što prema europskim pravilima vlasnik plinovoda ne smije biti i opskrbljivač, čime se osigurava pošteno tržišno natjecanje. Jasno, Nord Stream 2 AG inzistira na tome da su takva pravila usmjerena jedino prema tome da se onemogući rad plinovoda.

Foto: Peter Kovalev/TASS Photo via Newscom/Pixsell

Malu su pobjedu već ostvarili jednim pravnim mišljenjem prema kojem Gazprom ima pravo osporavati tu europsku regulativu. Temelji se to i na tome što je Sjeverni tok 1, plinovod uz koji je položen Sjeverni tok 2, bio izuzet od regulative jer je procijenjeno da je prije riječ o interkonektoru, a ne plinovodu izravne opskrbe.

Kada njemački regulator i donese odluku, ona ide na Europsku komisiju gdje se može čekati još dva mjeseca. No postoji i kvaka. A to je da Gazprom može sam početi isporuku što Bundesnetzagentur ne može spriječiti, već jedino može propisati jednostranu kaznu od milijun eura zbog početka rada bez certifikacije. No to je za sad samo opcija.

Kinezi pregovaraju sa SAD-om

Gazprom je još u kolovozu objavio da do kraja može godine isporučiti 5,6 milijardi kubičnih metara ako plinovod s radom počne ovog mjeseca. Iz današnje perspektive prilično je izvjesno kako će isporuka i krenuti jer bi se time izbjegla opasnost da Rusija svoj plin proda – Kini.

Zbog hladnijeg vremena tamo je došlo do rekordnog poskupljenja ugljena, pa su se tamošnje tvrtke, uz Zoran Vitas poskupljenje plina, našle u situaciji da moraju potražiti vanjske dobavljače, čak i u Sjedinjenim Državama. Ako bi kineske tvornice ostale bez energenata, imalo bi to globalnog utjecaja jer bi negativne učinke osjetili i neki veliki američki proizvođači poput Applea koji jednim dijelom ovisi o tim kapacitetima.

Reuters je objavio da su vodeće kineske energetske kompanije već počele razgovore s američkim dobavljačima ukapljenog zemnog plina. Mogao bi se postići dogovor vrijedan i nekoliko desetaka milijardi dolara s točke u kojoj on gotovo i ne postoji nakon trzavica u trgovinskim odnosima iz 2019.

S druge strane, ruske se isporuke plina Europi približavaju rekordnima, a Aleksandar Novak rekao je u subotu da ga Rusija može isporučiti još unatoč znatno povećanoj domaćoj potražnji.

>> VIDEO Predstavljena hrvatska, električna verzija moćne ulične čistilice

Komentara 6

MP
miroslav.petkovic.7564
13:51 18.10.2021.

Ali Rusi pune kasu sta kazu na ovo domaci amerikanci.Ima uAmera plina ali triba platit 2500 dolara po kubnom metru...

SI
sisavac
14:36 18.10.2021.

plin se u velikim količinama kupuje na burzi, ne u konzumu na uglu. gazprom, ali ni norvežani ni alžirci, ne šalju plin ko ludi, kako se kome prohtije, nego samo onoliko i onome koji ga je ugovorio, platio. plin se plaća unaprijed u dogovorenim tranšama. zašto nijemac nikad nije osjetio nedostatak plina iz rusije? zato jer je uvijek plaćao na vrijeme. ajd vi u naftnom i plinskom biznisu nemojte platiti na vrijeme npr. jedan tanker nafte, 500.000 barela. nikad više nećete postići takvu cijenu, niti će vas u tom poslu itko smatrati ozbiljnim kupcem. sve neki domaći kokošari bi komentirali tržište nafte, plina... zašto, ali stvarno zašto, bi gazprom poslao 5-6 mlrd kubika plina europi, koja je uvela sankcije rusiji, među ostalim i na opremu za proizvodnju, transport, plina, nafte... rus je u tom biznisu krajnje pošten, objektivan. niti jedna analiza bilo koje kuće nije ruse našla u krivu, a davati subjektivna mišljenja u tim izvješćima da bi 'rusija mogla povećati dobavu' je licemjerno. može, al se mora pojaviti kupac. zašto nema kupaca, zašto eu nije ugovorila veće količine? pa zbog eu politike okretanja vjetru i suncu. sad nek eu uživa u svojim odlukama. zašto amer ne šalje svoj freedom plin?! zašto su lng terminali u europi bez posla? za koga je rh dala tolke milijune, za krk? da bi mađari zakupili sve količine?! jeste svjesni da smo se mi morali priključiti na južni tok, a zbog politike nismo..?

MP
miroslav.petkovic.7564
14:45 18.10.2021.

Frateli di boli ono si htio plin neovisno od rusakog plina Sad gri supak na suncevu energiju ili se zali Dzonsonu. Planirali kako Ruse zeznut sad placaj uskoro benzin cetrnest kuna.Ja ovdje platim bezin litar 4,5 kun u Moskvi .. Zali se Greti Thumberg ona ce te izvest na pravi put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije