Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
euro 2012.

Nogometno prvenstvo podiže poljski BDP

'A fan of Poland\'s soccer team poses with scarf before their international friendly soccer match against Germany outside of the newly built stadium for the Euro 2012 European Championships in Gdansk
'PETER ANDREWS'
24.05.2012.
u 19:00

Kapitalna ulaganja u infrastrukturu i sportske objekte u Poljskoj rasla su 8,5%, u Ukrajini 9%

Za organizaciju nogometnih prvenstava države se ne tuku samo zbog navijačke euforije svojih građana; financijski su učinci vrlo mjerljivi i redom pozitivni. Euro 2012. počinje tek u lipnju, a u zemljama u kojima će se održavati, u Poljskoj i Ukrajini, već su kapitalna ulaganja u infrastrukturu i sportske objekte ublažila negativne efekte krize. Štoviše, bilo to u vezi s nogometom ili ne, Poljska uopće nije ni bila u recesiji.

Zemlje su u pripremu prvenstva dosad investirale ukupno 30,2 mlrd. eura, što je Poljskoj donijelo rast kapitalnih ulaganja od visokih 8,5 posto, a Ukrajini devet posto.

Lančane investicije

– Tih investicija vjerojatno ne bi bilo da nije europskog nogometnog prvenstva. Dapače, vrlo je vjerojatno da će građevinske kompanije, ali i gradovi, nastaviti lobirati i osigurati političku podršku za ulaganja i održavanje i poslije prvenstva – komentira Birgit Niessner, glavna analitičarka za makroekonomska istraživanja i fiksne prinose Erste Groupe u srednjoj i istočnoj Europi.

Inicijalna ulaganja vezana uz prvenstvo mogla bi, smatra analitičarka, potaknuti rast izravnih stranih ulaganja kojima je loša infrastruktura bila zapreka za investicije u Poljskoj. Osim što građanima Poljske i Ukrajine i nakon završetka prvenstva ostaje unaprijeđena infrastruktura, analitičarka je izračunala da će otprilike milijun turista, koji će prosječno na prvenstvu biti tri do četiri dana i potrošiti po 800 eura, u dvije zemlje ostaviti od 800 milijuna do gotovo milijardu eura.

Pad nezaposlenosti

Premda priljev gostiju u Poljskoj neće bitno odstupati od uobičajene turističke slike i odraziti se na BDP, analitičarka vjeruje da bi se osvajanje medalje domaćinima moglo odraziti na realno gospodarstvo kroz povećanje povjerenja potrošača i potrošnje kućanstava.

– Ukupan učinak koristi povezanih uz turizam vjerojatno će biti samo kratkotrajan te će pomoći tek u pokrivanju izvanrednih troškova, primjerice, sigurnosti – kaže B. Niessner, koja kao pozitivan efekt ističe i vjerojatno smanjenje stope nezaposlenosti na 12,3 posto do kraja godine. Pozdravlja i nisku stopu investicija u sportske objekte (manje od deset posto), s obzirom na to da je nakon prestanka natjecanja iskoristivost tih kapaciteta veliki problem.

U Ukrajini je također najveći dio investicija, 89 posto, usmjeren na poboljšanje prometne infrastrukture, no velik problem imaju u političkom imidžu koji bi mogao odbiti posjetitelje, kao i preskupi hoteli.

– Trenutačne cijene hotelskog smještaja u Ukrajini, naročito tijekom odigravanja nogometnih utakmica, izrazito su visoke. To je posljedica komplicirana procesa dobivanja građevinskih dozvola koji ograničava broj hotela. Od reprezentacija koje sudjeluju na prvenstvu samo su se dvije odlučile na bazu u Ukrajini zbog visokih cijena smještaja – objašnjava analitičarka. Kad je posrijedi stav svjetske javnosti prema političkoj situaciji u Poljskoj, stvari se dodatno kompliciraju, no nogomet bi mogao pobijediti i te zapreke.

– Jednom kada prvenstvo počne, vjerujemo da će igre preuzeti svoju dinamiku i potisnuti političke diskusije u drugi plan – smatra Birgit Niessner.

Ključne riječi

Komentara 2

RI
ristorno
19:09 24.05.2012.

povećana potrošnja i ulaganja povećavaju bdp.sto puta dokazano,jedino kod nas se uvijek štedi i steže remen.novac mora cirkulirati,normalno uz kontrolu,a ne da svatko sa kupa uzme \"svoj\" dio.

AG
Agramer198
15:48 25.05.2012.

Kod nas bi se četvrtina namijenjenog novca uložila, a četvrtina spremila izravno u džepove, četvrtina namjenila za mito i četvrtina bacila u smeće jer bi bili izabrani nestručni i nekvalificirani kooperanti... I vjerojatno ne bi bila završena infrastruktura...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije