Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće biti kočničara

Nizozemska i Češka bit će među posljednjima koji će nas ratificirati

Geert Wilders
AFP
09.12.2011.
u 07:50

Očekuje se da će među prvima u ratifikaciji biti Austrija, Mađarska, Slovačka, Italija... I da nitko neće praviti probleme.

Očekuje se da će među prvima u ratifikaciji biti Austrija, Mađarska, Slovačka, Italija... I da nitko neće praviti probleme

Od danas do očekivanog ulaska Hrvatske u punopravno članstvo 1. srpnja 2013. svih 27 zemalja EU mora ratificirati pristupni ugovor. Očekuje se da će među prvima u ratifikaciji biti Austrija, Mađarska, Slovačka, Italija, Cipar i Malta.

Ni neslužbeni izvori ne žele previše špekulirati o tome koje bi zemlje mogle među posljednjima, ali, sudeći prema iskustvu, to bi mogle biti zemlje poput Nizozemske ili Češke.

Britanski dužnosnici navodno na pitanje kad bi Britanija mogla ratificirati pristup, odgovorili: "Nećemo biti prvi, ali ni posljednji." Ali nijedna zemlja ne bi trebala raditi probleme.

Nizozemci iz stranke euroskeptičnog Geerta Wildersa, stranke koja u parlamentu daje podršku manjinskoj nizozemskoj vladi, rekli su diplomatima da neće raditi probleme.

Česi su željeli ratifikaciju spojiti s politički osjetljivim pitanjem češkog izuzeća iz dijelova Lisabonskog ugovora, no od toga su odustali. I Irci su željeli zajedno s ugovorom ratificirati i pravna jamstva prema kojima im se EU neće miješati u pitanja poreza. Ali u Bruxellesu svi naglašavaju da su to odvojene procedure.

Ključne riječi

Komentara 8

PB
predrag borna
09:10 09.12.2011.

Ovo pristupanje Uniji je izgleda gotova stvar jer nitko ne spominje referendum tj,volju građana...

SO
Somelier
09:14 09.12.2011.

predrag borna Nisi upoznat sa \"materijom\". Poslije ove ratifikacije dolazi referendum na red. Sutra ili prekosutra neće se više razgovarati o današnjem ugovoru, nego o datumu referenduma.

SO
Somelier
09:10 09.12.2011.

O. K Nizozemska koja ima duševne boli zbog Srebrenice ali kaj hebe Čehe. Onda se buju čudili dok ih djeca budu gađala pokvarenim paradajzom dok buju išli na more.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije