Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nismo u vlasti ni HDZ-a, ni Možemo!, ni jezikoslovaca, nego retrogradnog Merkura

Jana Luna Plena
Jana
16.09.2022. u 13:58

Ne vjerujem u horoskop ni mrvicu, ali znam da je Merkur božanski glasnik, da je nadležan za zdravlje, pisanje, putovanje, novac, trgovinu i pravne poslove, pa mi nije bilo drago kad sam pročitao da je ušao u negativnu fazu

Retrogradni Merkur – to je tema svih mojih razgovora od prošlog tjedna. Ne vjerujem u horoskop ni mrvicu, ali znam da je Merkur božanski glasnik, da je nadležan za zdravlje, pisanje, putovanje, novac, trgovinu i pravne poslove – što mi je sve vrlo zanimljivo – pa mi nije bilo drago kad sam pročitao da je ušao u negativnu fazu.

Nisam praznovjeran, ali leđa su mi se ukliještila, auto pokvario i jedna knjiga beznadno zapela na putu do tiskare, a i kolege i prijatelji mi iznose slična iskustva: ovom pukla guma, onaj ostao bez prihoda, a treći leži doma na bolovanju. Retrogradni Merkur pogodio je i našeg premijera: prvo željeznička nesreća, pa se razbolio od korone i onda problemi s trgovcima. Ograničavanje cijena već je počelo izazivati nestašicu – dućan Boso racionirao je šećer na 2 kg, u Mirkovcu su ga skroz maknuli s polica; predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Damir Aščić kaže da je desetak malih dućana povuklo robu limitirane cijene iz prodaje – dakle, i ulje, i brašno, i meso – jer je prodaja po cijeni nižoj od nabavne protivna Zakonu o poštenoj trgovačkoj praksi.

Svako petljanje u uhodani sustav tržišta nužno izaziva nestašicu, i što se čovjek više trudi popraviti nešto što funkcionira samo od sebe, to će konfuzija biti veća, kao što se vidi i iz eksperimenata zagrebačke vlasti s regulacijom prometa: dok Vlada nepromišljeno donosi uredbe protivne zakonu, gradonačelnik Zagreba (koji isto trpi zbog retrogradnog Merkura) prekraja prometnice iz hira, bez prometnih studija. Stari vic kaže da je moskovska delegacija 50-ih bila gost londonske gradske uprave.

Sovjetski dužnosnici pažljivo su razgledali sve službe, strpljivo slušali objašnjenja domaćina o tome kako funkcionira njihov velegrad, a na kraju je jedan Rus podigao ruku i pitao: "Sve je to lijepo, ali recite mi, molim vas, tko je kod vas zadužen za distribuciju kruha?"

Da, nitko nije bio zadužen, i zato su kruha imali svi; kruha nedostaje upravo tamo gdje se najviše angažiraju oko njegove proizvodnje i distribucije. Isto pravilo vrijedi i za govor – što se više netko petlja u jezik, to će nastati veći problemi. To je zato što je jezik nalik trgovini, samo što se umjesto novca razmjenjuju riječi. Jezik je kao i trgovina određen potražnjom i ponudom; kao što se u trgovini ne može plaćati novcem izrađenim kod kuće jer ga nitko neće primiti, tako ni u jeziku ne možemo izmišljati riječi jer nas nitko neće razumjeti. Zbog sličnosti trgovine i jezika, i komunikacija se odvija u znaku Merkura, pa i ona trpi kad je retrogradan.

Zove li se britanski kralj Charles ili Karlo? Uvriježeno pravilo je jednostavno: imena stranih vladara prevode se, pa je zato njegov djed bio Đuro, a ne George; papa je Franjo, a ne Francesco; španjolski kralj je Filip, a ne Felipe. Ali pravila se mijenjaju, i to po diktatu medija.

Charles se od vjenčanja s Dianom Spencer nazivao upravo tako, iako je bio princ od Walesa i trebalo ga zvati Karlo; pet dugih desetljeća odstupanja od pravila učinilo je svoje, ljudi su se navikli, tako da sad i jezikoslovci argumentiraju da ga se smije nazivati Charles; uostalom, i pokojnog španjolskog kralja nazivalo se do smrti Juan Carlos, i jedino ćete ga u Hrvatskoj enciklopediji naći pod imenom Ivan Karlo – kao što se i Charles naziva ispravno Karlom III. na hrvatskoj Wikipediji. Glas naroda nadjačao je glas stručnjaka.

U hrvatsko tržište, kao i u zagrebački promet, intervenira se lakoumno, i stvara se zbrka, kao što se napravila i u jeziku proizvoljnim arbitriranjem; s druge strane, u jeziku se ne mogu više slijediti ni najjednostavnija pravila, zbog čega se kaos povećava. Obje su krajnosti nezgodne – svaki sustav, i jezični, i prometni, i trgovinski, najbolje će funkcionirati ako se svi drže jednostavnih regula i ako se ne intervenira lakoumno. No u svemu smo tome u vlasti ni HDZ-a, ni Možemo!, ni jezikoslovaca, nego retrogradnog Merkura.

Možete misliti stoga kako sam se razveselio kad sam pročitao da se može kupiti Jana punjena za vrijeme punog Mjeseca, čija plavičasta etiketa, k tome, još i mistično sjaji u mraku. Hrvatski za nju nije dovoljno otmjen pa je nazvana latinski, Luna plena, ali PR-ovci latinski ne znaju, pa to pišu po engleskom običaju, po kojem svaka riječ naslova počinje velikim slovom – Luna Plena. "Za vrijeme punog Mjeseca oslobađa se najviša razina Mjesečeve energije", pišu marketingaši o svojoj lunatičnoj vodi, tvrdeći da ona "može apsorbirati energiju naših misli, namjera, čak i astroloških događaja."

Astroloških događaja! Zar i retrogradnog Merkura? Pa mi smo spašeni. Samo da Plenković toj vodi ne ograniči cijenu, a Tomašević ne proglasi koridore za kamionsku dostavu biciklističkim stazama. 

Komentara 1

DU
Deleted user
20:12 16.09.2022.

Nije mi baš jasno zašto toliki val kritika prema Jamnici - kad već dugo vani postoji Blue Moon pivo, može se kupiti i u Hrvatskoj odnosno to je neka standardna dosjetka u ind. pića,. Više ne znaju čime bi "nakitili" etikete na bocama pa je onda pravilo da nema pravila. Svojedobno su imali na bocama Jana citate P. Coelho - pa se ni to nije nekima svidjelo i bilo prigovora da odvraćaju mladež od rimokatoličkih uvjerenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije