Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komemorativni skup

Nikolić otkazao put u Belgiju jer će tamo biti istaknute oznake Kosova

Tomislav Nikolić
Željko Lukunić/PIXSELL
27.10.2014.
u 20:48

Iako je bilo predviđena nazočnost našeg predsjednika na ovom skupu, kako bi odao poštu vojnicima zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, do promjene odluke došlo je u posljednji trenutak, objasnili su iz Nikolićevog ureda

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otkazao je odlazak na komemorativni skup, kojim se sutra u Belgiji obilježava stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata, jer će na ovoj svečanosti biti vidljivi simboli Kosova, javljaju mediji u Srbiji.

- Iako je bilo predviđena nazočnost našeg predsjednika na ovom skupu, kako bi odao poštu vojnicima zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, do promjene odluke došlo je u posljednji trenutak, danas poslijepodne, kada je stigla obavijest organizatora da će na svečanosti biti istaknuti simboli samoproglašene države Kosovo. Štaviše, ta manjina nije imala ulogu u Prvom svjetskom ratu koja bi je svrstala u red pobjednika i izjednačila njen tretman sa Srbijom. Isticanje obilježja samoproglašene Republike Kosovo je za Srbiju neprihvatljivo, te predsjednik ne može sudjelovati na svečanosti - objasnili su iz Nikolićevog ureda.

Profesor međunarodnih odnosa Predrag Simić kaže kako su sva obilježavanja godišnjice Prvog svjetskog rata ove godine poslužila "za slanje aktualnih političkih poruka, pa tako i ova".

- Belgija, a posebice Bruxelles, druga su domovina velikom broju Albanaca, pa vjerujem da su organizatori svečanosti isticanjem kosovskih simbola izrazili stav svoje unutrašnje politike. Prirodno bi bilo da na ovakvom skupu sudjeluje predsjednik Srbije, pogotovo što je Belgija u Prvom svjetskom ratu bila prva na udaru i razorena, a sada je zbog politizacije sve poprimilo neprijatnu sliku - ocjenjuje Simić.

>>Nikolić Putinu: Dragi brate Vladimire, ponosimo se što nosiš najviši srpski orden

>>Odbor za Hrvate izvan Hrvatske oštro osudio postupak Tomislava Nikolića

Komentara 19

PA
pacoje
20:58 27.10.2014.

pa sta mu smeta, neka cita beogradsku stamopu kao ja ,i videce da svaki dan vidimo simbole kosova i zastavu,ako ne svaki dan ,onda barem svake nedelje ..a ono sa letelicom ne nabrajam.to je bilo ubaceno odozgo

PA
pacoje
21:03 27.10.2014.

mudro zbori druze nikolicu, nema simbola,nece ga biti.ili vas tu nece biti,rekao je i tadic " ili mi ili kosovo", ali ne znam mozda ce srbija da ucjenjuje kosovo ulaskom u eu, ako srbija bude usla u eu prije 2020-2022

CR
crocro
21:02 27.10.2014.

Super.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije