Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nexus je Agrokoru posudio novac uz kamatu i osiguranje

Neslužbeno možemo čuti da se dokazni materijal svodi na to da društva za upravljanje alternativnim fondovima ne bi smjela davati pozajmice
29. prosinca 2017. u 08:50 1 komentara 820 prikaza
Marko Lesić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo je novu istragu protiv Ivice Todorića i njegova sina Ivana Todorića uz sumnje da su članove uprave Nexus Private Equity Marka Lesića i Krešimira Ružđaka potaknuli da Agrokoru daju zajam od 117,5 milijuna kuna, iako su sredstva bila namijenjena ulaganju u Zagreb-Montažu.

Todorić Istraga o pozajmici DORH objavio detalje nove istrage protiv Todorića

Odvjetnici sva četiri optuženika najavili su žalbu protiv pokretanja istrage, a neslužbeno možemo čuti da se dokazni materijal svodi na pretpostavku da društva za upravljanje alternativnim fondovima ne bi smjela davati pozajmice. Priča o pozajmici Todoriću u medijima se “vrti” od kraja srpnja, a tada su u Nexusu tvrdili da je sve legitimno. Nexus je putem tvrtke s ograničenom odgovornošću Agrokoru novac pozajmio u nekoliko transakcija pet mjeseci prije aktivacije lex Agrokor, odnosno u studenom.

Kako je Večernjem listu još u kolovozu objasnio Marko Lesić, prvi čovjek Nexusa, posudili su novac uz kamatu od šest posto jer Zagreb-Montaža u tom trenutku nije trebala novac pa su ga htjeli oploditi. Todorić je vratio oko 77 milijuna kuna, a dug prema Nexusu sada iznosi oko 40 milijuna kuna, no osiguran je razlučnim pravima i rješenjem o ovrsi što dug smješta visoko u vodopadu naplate. Od odvjetnika doznajemo da je Krešimir Ružđak iznio obranu i rekao da nije kriv, Marko Lesić je saslušan, ali nije iznosio obranu, a mlađi Todorić još nije ni ispitan u tužiteljstvu. Njegova odvjetnica Jasna Novak istaknula je da je DORH odstupio od uobičajenih pravnih standarda jer tvrdi da je riječ o kaznenom djelu za nešto za što se još uvijek ne zna hoće li šteta nastupiti.

Ivica Todorić Afera Agrokor Todorić o blokadi imovine: To je moja prva velika pobjeda Kulmerovi dvori Afera Agrokor Blokirana imovina Todorićima i ostalim osumnjičenima Ante Ramljak Borislav Škegro Uspješna nagodba za Agrokor na vidiku. Ne treba biti mašovit pa da se vidi što bi bilo bez lex Agrokor
  • orao21:

    Taj fond bio je isključivo paravan za prekriveno financiranje AGROKOROVI projekata i potreba. Voditelji fonda o ničemu nisu mogli niti htjeli odlučivati bez gazdinog Amena. Za velike plaće su glumili managere. Dođe ljepoti kraj.