Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nestašica lijekova. Ravnatelj dubrovačke bolnice: Možemo izdržati 10 ili 15 dana

Više od 80 posto bolnica danas, nažalost, ne može dobiti lijekove, prekinuli smo opskrbu za 33 bolnice u Hrvatskoj, bili smo prisiljeni, rekao je predsjednik Uprave Oktal Pharme, jedne od četiri nacionalne veledrogerije, Ivan Klobučar
20. listopada 2020. u 14:08 2 komentara 501 prikaza
Opća bolnica Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, otkrio je koliko ukupno bolnica duguje veledrogerijama i koliko im je lijekova ostalo na zalihama. 

Zagreb: Testiranje građana na COVID-19 u Domu zdravlja Siget Bolnice otvaraju COVID centre Formirat će se respiratorni centri po županijama, epidemiolozima stiže pomoć i nova lokacija za testiranje

– Opća bolnica usmeno je obaviještena nakon propalog sastanka s predstavnicima veledrogerija o sljedećem: Od četiri glavne veledrogerije, njih tri javile su da se trenutačno obustavlja isporuka potrošnog materijala, odnosno lijekova, dok se ne podmiri dug stariji od 365 dana – kazao je Bekić za 24sata.

– Zasad nemamo smetnje jer imamo zalihu, ali ona ovisi o epidemiološkoj situaciji i pacijentima. Pretpostavka je da možemo izdržati 10 do 15 dana, do kraja mjeseca, a možda i manje. Obaviješteni smo da je 30 zdravstvenih ustanova pod istim režimom, da su im obustavljeni lijekovi. Obavijestili smo Ministarstvo i osnivača i oni su informirani – dodao je Bekić.

Video: Vili Beroš i Krunoslav Capak obratili se medijima nakon sastanka s ravnateljima bolnica

– Više od 80 posto bolnica danas, nažalost, ne može dobiti lijekove, prekinuli smo opskrbu za 33 bolnice u Hrvatskoj, bili smo prisiljeni – rekao je predsjednik Uprave Oktal Pharme, jedne od četiri nacionalne veledrogerije, Ivan Klobučar za N1.

Imamo 500 milijuna dospjelih dugovanja samo u bolnicama. Dodatni je problem u zadnja dva mjeseca novih 700 milijuna duga ljekarni prema veledrogerijama. Došli smo do točke kada postaje neizdrživo –  rekao je.

Ovo je profesionalna odluka, kaže da imaju više od 750 zaposlenih. Oktal Pharma radi u pet država i prije svega, objašnjava, moraju brinuti za radnike i opstanak firme.

VELEDROGERIJE Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, a Beroš nam je kazao: 'Smanjite promet u bolnicama'

Naveo je i kako je moguće da ljekarne ostanu bez lijekova. – Ovdje treba upucati novac i riješiti dug, ovo nije pregovaračka taktika, ni sami nećemo moći dobivati lijekove. Trebamo rješavati svoje dugove, to je i premijer jučer izjavio – poručio je predsjednik Uprave Oktal Pharme.

Podsjetimo, jučer su predstavnici veledrogerija napustili sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem se trebalo donijeti rješenje o problemu neplaćanja dugova bolnica za lijekove. Sastanak na kojem su, uz predstavnike, bili i ministri Zdravko Marić i Vili Beroš, naprasno je završio jer se čini da za dug od pet milijardi kuna neplaćenih dugova za lijekove rješenja za sada – nema.

Veledrogerije traže uplatu 2,7 milijardi kuna do kraja godine

Predsjednik Udruženja veletrgovina pri HGK Tomislav Kulić izjavio je u utorak da veledrogerije od Vlade traže uplatu 2,7 milijardi kuna do kraja godine i dogovor o otplatnom planu za ostali dio duga do ukupnih pet milijardi kuna. 

Nakon što su predstavnici veledrogerija u ponedjeljak napustili sastanak s ministrima financija i zdravstva nezadovoljni Vladinom ponudom, Kulić poručuje da u ovom trenutku zahtijevaju uplatu 2,7 milijardi kuna do kraja godine.

Uvjet veledrogerija da se dug svede na dvije milijarde kuna

Preostali dug do pet milijardi kuna žele riješiti do 30. lipnja iduće godine, a do tada bi s resornim ministarstvom pokušali definirati otplatni plan kojim bi se smanjila ročnost plaćanja preostalog dijela duga, izjavio je Kulić za Hinu.

"Naš je uvjet - svedite nas na dvije milijarde kuna ukupnog duga, tako da možemo pomoći kreditirati zdravstvo do 30. lipnja iduće godine. Sve ispod 2,7 milijardi kuna za veledrogerije je neodrživo. Samo desetak najvećih veledrogerija u ovom trenutku zaduženo je za 1,2 milijarde kuna u bankama i drugim izvorima financiranja, pa smo na rubu likvidnosti", poručuje Kulić, čije udruženje broji 40-ak članica. 

Od 500 milijuna kuna, koje je Vlada namijenila uplati veledrogerijama u srpnju, članicama njegova udruženja uplaćeno je 403 milijuna kuna. No, kako je od srpnja HZZO ustegnuo uplatu 700 milijuna kuna ljekarnama za lijekove, veledrogerije su ostale i bez tih 700 milijuna.

"Dug je od srpnja narastao za punih 800 milijuna kuna, a mjesečno raste za 220 milijuna samo u bolničkom sektoru", upozorava Kulić.

Pojedini dobavljači nisu više spremni isporučivati lijekove veledrogerijama, a neke veledrogerije počele su prije dva tjedna s redukcijom isporuke lijekova bolnicama.

Kulić, koji je član Uprave Phoenix farmacie, kaže da je njegova tvrtka s redukcijom krenula početkom listopada, a obuhvaćene su sve opće i županijske bolnice s dugom starijim od 500 dana. Sljedeći korak je proširenje redukcije na kliničke bolnice i KBC-e, po kriteriju najstarijh potraživanja, dodao je.

Funkcioniraju s ostacima zaliha od dobavljača

"Preostali asortiman usmjerit ćemo prema ustanovama koji plaćaju nešto bolje i tako osigurati minimum isporuke proizvoda koji su nam ostali, jer smo od dobavljača doživjeli već prve blokade. Trenutno funkcioniramo s ostacima zaliha od dobavljača koji su nam uskratili isporuku, jer već duže vrijeme nismo u stanju servisirati naš dug prema njima", naglašava Kulić.

Najproblematičniji su trenutno dugovi općih i županijskih bolnica, primjerice dug dubrovačke bolnice prema četiri najveće veledrogerije iznosi 61,9 milijuna kuna, od čega je dug stariji od godine dana 12,09 milijuna kuna.

"Dug za lijekove i potrošni materijal stariji od godine dana zapravo je star 430 do 450 dana, ili prema dobavljačima 500 dana. To je problem na razini države i mi tu ne možemo sami utjecati", rekao je ravnatelj bolnice Marijo Bekić.

U pulskoj bolnici zasad imaju samo usmenu najavu iz veledrogerija o obustavi isporuke lijekova, koje će trajati dok bolnica ne podmiri dug stariji od godinu dana. Dospjeli dug iznosi 11 milijuna kuna, a ukupni dug stariji od godinu dana je 28,5 milijuna kuna, kaže ravnateljica bolnice Irena Hrstić.    

Stanje ocjenjuje zabrinjavajućim jer zasad raspolažu određenim rezervama lijekova, no već idućih dana moglo bi doći do nestašice. 

"Problem je spušten na razinu ravnatelja bolnica koji zapravo nemaju ovlasti u određivanju prihoda. O cijeloj problematici izvijestila sam predsjednika Upravnog vijeća i obnašatelja dužnosti istarskog župana, s obzirom da je županija osnivač bolnice", dodala je.

KBC-i trenutno plaćaju veledrogerijama unutar 300 dana

No, i ona smatra kako je teško očekivati da će se problem riješiti na lokalnoj razini, stoga od Ministarstva zdravstva očekuje neko kompromisno rješenje.    

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak kaže da u ovom trenutku nemaju najavu obustave lijekova. Trenutno veledrogerijama plaćaju unutar 300 dana, a slična je situacija i u drugim KBC-ovima. 

"Cijene naših usluga su premale, a lijekova i opreme previsoke, bolnički limiti iz nekih davnih vremena su nepravedni, no i dalje se ne korigiraju", ističe Zovak dodajući da kašnjenje uplata nije korektno prema dobavljačima, prije svega malim domaćim tvrtkama kojima je i uplata od 100.000 kuna kapitalna investicija. (Hina)

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
  • Kokoiduhovi:

    Zbog čega veledrogerije ne pokrenu postupak ovrhe prema bolnicama? Kako si to netko može dozvoliti i priuštiti da tako puno novca nije naplatio, a robu i dalje izdaje?? Zar te veledrogerije imaju tako ogromne zalihe kapitala? Kako se nad građanima ... prikaži još!a vrši ovrhe i za 5 kuna, jako je čudno da veledrogerije svoj dug ne naplaćuju ovrhom bolnica tj. vlasnika istih? Dogovor? Povlašteni položaj?

  • Avatar Adminjetrica
    Adminjetrica:

    Gdje su milijarde koje uplaćujemo u zdravstveni fond ako nema ni dovoljno liječnila, ni sestara ni lijekova? Nadam se da ipak ima lijekova za kroničnu anemiju, to je opasna bolest.