Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CURENJE INFORMACIJA

Velika istraga zbog nestalog spisa: DORH zove Brkića, Željku Pokupec i Bajića

Dražen Jelenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.10.2018.
u 23:05

Kako će se tijekom nadzora razgovarati sa svima koji su radili na nestalom spisu, logično bi bilo i da se razgovara s Milijanom Brkićem i Željkom Pokupec

Je li sve ono što se događalo oko sada tajanstveno nestalog spisa koji se bavio kompromitacijom tajnih mjera u slučaju elitne prostitucije 2011. bio nečiji nemar ili je spis namjerno zagubljen, trebalo bi se utvrditi internim nadzorom u DORH-u. Kako je kazao Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, do sada je ustanovljeno da u ODO-u Zagreb nema službenih zabilješki koje mu je policija dostavila u lipnju 2011., a koje se odnosile na kompromitaciju tajnih mjera.

– Zbog toga smo odlučili rekonstruirati spis, a nakon što to bude napravljeno, znat ćemo što se u spisu točno radilo, kao i tko je radio. Ono što mogu za sada reći jest i to da ŽDO i DORH 2011. nisu izviješteni da se radi na tom predmetu, što je inače normalno postupanje kada su važni predmeti u pitanju. Ne znam je li tu riječ o nemaru ili namjeri ili se spis doista negdje zagubio. Zbog toga želim da se svi ti detalji ustanove, jer ne želim da se stvara dojam da se nešto skriva, barem danas ili ubuduće. Prema informacijama kojima sada raspolažem, ja sve to vidim kao propust državnoodvjetničke uprave, ali želim da se raščisti je li riječ o propustu ili je riječ o nečijoj namjeri. Tek kada se to ustanovi moći ćemo dalje postupati jer, ako je spis namjerno nestao, onda je to podloga da se istraži ima li u svemu i elemenata kaznenog djela – kazao je Jelenić.

Brkićevo ispitivanje

Iako je Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora i drugi čovjek HDZ-a, čije se ime u aferi spominje u kontekstu osobe koja je 2011. osumnjičenicima dojavila da ih se tajno prati i prisluškuje, kazao da je on 2011. ispitan u DORH-u, Jelenić kaže da nijedna instanca DORH-a tih podataka nema.

– Ako gospodin Brkić ima kakav dokument iz kojeg proizlazi da je netko 2011. s njim razgovarao, dostava tog dokumenta znatno bi nam pomogla pri rekonstrukciji spisa – kazao je Jelenić.

Inače, tijekom internog nadzora unutar DORH-a razgovarat će se sa svima onima koji su bili upoznati s radom na spisu pa bi bilo logično da se u tom kontekstu razgovara i s Milijanom Brkićem te Željkom Pokupec, koja je u to vrijeme bila prvo zagrebačka općinska, a zatim i županijska državna odvjetnica. No ona više ne radi u DORH-u, iz kojeg je otišla zbog neslaganja s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom. Sada radi kao odvjetnica, a nedavno je protiv nje potvrđena optužnica kojom je se tereti da je kao tužiteljica pogodovala Saši Burušiću, sinu bivšeg načelnika PU zagrebačke Gorana Burušića. Aferu koja se posljednjih dana zahuktava Željka Pokupec nije htjela komentirati.

– Više ne radim u tužiteljstvu i nisam mjerodavna za davanje izjava na tu temu niti to mogu komentirati – kratko je kazala Ž. Pokupec.

I Bajić bez komentara

Ništa rječitiji nije bio ni Mladen Bajić koji je 2011. bio glavni državni odvjetnik, a sada je jedan od zamjenika glavnog državnog odvjetnika.

– Znate da ne mogu davati nikakve izjave – bilo je sve što je Bajić na tu temu htio reći.

Nadajmo se samo da će i on i Željka Pokupec, pa u krajnjem slučaju i Milijan Brkić, biti puno razgovorljiviji, kada i ako im pitanja o sada već legendarnom spisu budu postavljale mjerodavne osobe iz tužiteljstva. Jer, sve što se oko tog predmeta događalo s pravom budi sumnju da je netko nešto zbog nečega zataškavao, a javnost opravdano sumnja i da se sada spis star sedam godina koristi za unutarstranačka razračunavanja, što je na žalost postala učestala i opasna praksa kojom se urušava i onako krhko povjerenja građana u vjerodostojnost policijsko-pravosudnog aparata.

A što se nestalog spisa tiče, za sada je poznato da je policija 2011. istraživala više osoba osumnjičenih da se bave elitnom prostitucijom. Te su osobe tajno praćene i prisluškivane, a nakon što su mjere probijene, napravljen je novi spis koji se bavio curenjem informacija. U tom trenutku počinitelj je u tom spisu bio nepoznat. Policija je napravila službenu zabilješku koju je u lipnju 2011. dostavila ODO-u Zagreb, koji je sukladno tada važećem ZKP-u od istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu zatražio da se provedu hitne istražne radnje. Drugim riječima, policija i ODO htjeli su fiksirati trag, odnosno iskaze dviju osoba koje su tvrdile da su od Milijana Brkića doznale za tajno praćenje i prisluškivanje.

No, kada su te dvije osobe izvedene pred istražnog suca, ništa od onog što su rekli na policiji nisu ponovili, iako ih se pitalo, pa se to nije moglo koristiti kao dokaz. Jesu li nakon toga ODO te policija provodili kakve druge radnje te ispitivali neke druge svjedoke kako bi se istražilo tko stoji iza kompromitacije tajnih mjera, nije poznato jer je, kao što smo ranije rekli, spomenuti spis iz ODO-a nestao. Stoga nije poznato ni je li u tom predmetu donesena državnoodvjetnička odluka te, ako jest, kakva. To su stvari koje bi se trebale utvrditi nakon što se spis rekonstruira, a za ODO je dobro što su sa Županijskog suda u Zagrebu dobili spis koji sud ima. Riječ je o spisu koji se odnosi na ispitivanje svjedoka vezano za curenje informacija. Skupa sa spisom ODO-u su dostavljene i nestale policijske službene zabilješke. Hoće li se i taj dio priče dalje istraživati, i to će se znati tek nakon što se unutarnjim nadzorom utvrde svi elementi ove priče koja lagano poprima obrise pravog trilera prepunog svakodnevnih obrata.

Političke konotacije

U međuvremenu cijela priča ima i sve jače političke konotacije pa je SDP-ovac Peđa Grbin zatražio da se Milijana Brkića zbog afera koje se s njim povezuju smijeni s dužnosti potpredsjednika Sabora, ali i zamjenika predsjednika HDZ-a. Osvrnuo se Grbin i na aferu SMS te je kazao da ona udara u same temelje pravne države.

– Afera je pokazala kako u Hrvatskoj propadaju kazneni postupci kako se kriminalcima otkriva kako djeluje policija te kako nestaju spisi. Pokazala je i sve ruglo hrvatske politike i njezina sigurnosnog aparata jer u centru te afere stoji jedan čovjek, potpredsjednik Hrvatskog sabora, drugi čovjek HS-a i drugi čovjek HDZ-a, zamjenik njegova predsjednika, gospodin Milijan Brkić. To je čovjek za kojeg danas možemo čitati i da je u vrijeme bivšeg predsjednika HDZ-a, kao zaposlenik SOA-e, vedrio i oblačio po toj agenciji. Osim što je vedrio i oblačio po SOA-i, istovremeno je milijunskim transakcijama stjecao ogromno bogatstvo – kazao je Grbin.

Zatražio je i da se HDZ-ovci i njihovi koalicijski partneri izjasne podržavaju li sve što se oko Brkića zakuhalo.

– Podržavate li zloupotrebe, otkrivanje službene tajne, lažiranje SMS-ova i sasvim prigodne nestanke spisa? Podržavate li zloupotrebu policije, sigurnosno-obavještajnog aparata što dolazi gotovo uvijek kada ste vi na vlasti? Počnite s raščišćavanjem ove kaljuže i močvare. Počnite za početak jednom malom gestom, smijenite Milijana Brkića s mjesta zamjenika predsjednika HDZ-a, s mjesta potpredsjednika Sabora, pokažite da vam je stalo do moderne i uređene Hrvatske. Ako nastavite šutjeti i ne djelovati, pokazat ćete da sve ovo što se stavlja na teret gospodinu Brkiću nije izgred i iznimka, već pravilo – zaključio je Grbin.

Ivan Vilibor Sinčić, čelnik Živog zida, kazao je da priča o nestalom spisu dokazuje da nemamo neovisne institucije, neovisno sudstvo ni policiju, nego loše i razvaljene institucije i paraobavještajne zajednice koje šalju informacije politici, a onda se politika služi ucjenama da bi imala većinu kakvu sada ima.

– Sada se jasno potvrđuje da u Hrvatskoj buja korupcija, a bojim se da je ovo tek početak. Nekada se govorilo da je “miš izija pečat”, a meni se čini da je ovdje “miš izija Brkićev spis”. To su jadne izlike jer se na taj način najjednostavnije pokušava izbjeći odgovornost. Nas u Živom zidu zanimaju imena i prezimena onih koji su imali pristup spisu i mogućnost uvida u njega. Nemoguće je da nitko nije kriv i da se, eto, to zagubilo prilikom seljenja ili je miš pojeo. Nismo mala djeca ni maloumni da pristajemo na takva objašnjenja. Najpoštenije bi bilo da budu novi izbori da se raščisti ova koruptivna situacija – predlaže Sinčić.

Sinčić je uvjeren i da je spis netko namjerno zagubio ili uništio te da se sada želi sve zataškati.

O cijeloj aferi iz Šibenika, gdje je sudjelovao na konferenciji “Dani regionalnog razvoja i EU fondova”, oglasio se i premijer Andrej Plenković kazavši kako nije normalno da se jedan pravosudni spis izgubi.

– Slučaj treba raščistiti i rasvijetliti, a od glavnog državnog odvjetnika očekujem da dodatno objasni tu situaciju. Treba utvrditi činjenice jer to nisu stvari gdje se odluke donose na temelju dojma. Kada se to nepobitno utvrdi, tada možemo donositi zaključke – kazao je Plenković.

Njegov politički oponent Davor Bernardić kazao je da je Hrvatska u rukama mafije koja svjesno prikriva papire.

– Sasvim je jasno da pipci te hobotnice idu do vrha HDZ-a. Jesu li naš narod i naša zemlja spremni obračunati se s kriminalom i korupcijom? Pozivam građane da se usprotive kriminalu i korupciji koji izjedaju naše društvo. Dok se mali obrtnici kažnjavaju za najsitniji prekršaj i plaćaju velike kazne, naše krupne ribe u Hrvatskoj su na slobodi, a iz DORH-a nestaju papiri – kazao je Bernardić.

Ključne riječi

Komentara 72

SO
SoloHan
14:49 05.10.2018.

Ne kužim pa spis je u Nacionalu, Nacional je uvijek imao dobre veze u podzemlju, kako obavještajnom tako i u kriminalnom, dakle neko iz Državnog odvjetništva po nalogu vrha vlasti je dao spis Nacionalu u svrhu obračuna s političkim protivnicima, što je nejasno.

MA
Marko1337
15:59 05.10.2018.

Udbaš cvitan je po nalogu zločinačke partije sve kompromitirajuće dokumente za komunjarske bitange predao UDBA-i, koja takve pripravke koristi po potrebi i daje svojim medijima za stvaranje afera.

GU
Gustirna
15:09 05.10.2018.

Sudac turudic je vec sve rekao o nestalim spisima ali udba uporno o tome suti...zar netko moze zamisliti da ce netko u dorhu stitio vasu koji im je rusio ustavno pravni poredak jugoslavije..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije