Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOST SURADNIK

Neprijateljsko preuzimanje vlasti

19.02.2007.
u 17:06

Šokantna javna ponuda predsjednice HNS-a dr. Vesne Pusić i Radimira Čačića upućena vodstvu SDP-a i medijima da ta najpopularnija (!) oporbena stranaka prihvati Čačića kao vlastitog (zajedničkog) kandidata za predsjednika Vlade RH prvi je pokušaj “neprijateljskog preuzimanja” u hrvatskoj politici! Pojam neprijateljskog preuzimanja dobro je poznat u poslovnom svijetu. Njime se označavaju strategija preuzimanja vlasništva (većinskog dioničkog paketa) protiv volje uprave ili vodstva kompanije koju se kani preuzeti.

A da je u konkretnom slučaja doista riječ o pokušaju neprijateljskog preuzimanja, potvrđuju javne izjave Željke Antunović kako ta stranka uopće ne razmišlja o “podjeli fotelja”, već o boljem životu građana.

Politička stranka (HNS) koja, prema rezultatima ozbiljnih anketiranja javnog mišljenja dobiva maksimalno 8-10 posto glasova i koja zna da nakon izbora nikako neće biti među trima najsnažnijim saborskim strankama (po broju zastupnika), a koja jednostavno kipti od beskrupulozne ambicije da pod svaku cijenu izbori dva ključna položaja u budućoj vladi (mjesto predsjednika koje je namijenila Čačiću i ministrice vanjskih poslova koje je priraslo srdašcu Vesne Pusić) izabrala je krajnje rizičnu, gotovo samoubilačku strategiju.

Naime, odavno je poznat javno iskazani prezir Radimira Čačića prema parlamentarizmu (zastupnike je u više navrata javno nazvao skupinom neznalica, neradnika i bezveznjaka). Sada on i Pusićka – u situaciji kad je cijela politička javnost na strani borbe Ivice Račana za život i zdravlje – žele pokopati ne samo njegovo pravo i realnu mogućnost povratka na političku scenu, pa i njegove premijerske ambicije, nego i njegovu volju za zdravljem i životom! Taj tip političkog nemorala u teoriji vodstva naziva se “moralnom ludilom” (moral insanity).

Budući da nije na meni da dijelim javne savjete vodstvu SDP-a o tome kako se može obraniti od niza pokušaja neprijateljskog preuzimanja Čačića i Pusićeve, ostaje mi da mom čitatelju priopćim kako se od takvih pokušaja brani poslovni svijet.

Vodstvo kompanije koju netko mimo njegove volje želi preuzeti u tom slučaju uzima – otrovnu pilulu (engleski: poison pill). To znači da vodstvo kompanije pronalazi neku toliko gorku pilulu za neprijateljskog preuzimača da je on, ma koliko bio “spreman na sve”, ne može progutati.

Bilo bi, dakle, dobro – za hrvatsku demokraciju i za zdravi razum nacije – da vodstvo SDP-a javno poruči Pusićki i Čačiću kako je HNS za tu stranku poželjan koalicijski partner, ali bez ljudi koji živog čovjeka javno pokapaju i koji od 8-10 posto glasova pod svaku cijenu žele dobiti “većinski politički paket”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije