Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZOLUCIJA 1973

NATO se ubrzano sprema za Libiju

Rasmussen
Reuters
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
18.03.2011.
u 15:11

Uplašeni Gadafi objavio je prekid vatre; EU tu vijest još provjerava na terenu, dok NATO ubrzano planira provedbu rezolucije 1973 VS UN-a

Sjevernoatlantsko vijeće (NAC) sastalo se u petak u Bruxellesu i jednoglasno pozdravilo rezoluciju 1973 Vijeća sigurnosti UN-a, koja zahtijeva uspostavu zone zabrane letenja nad Libijom i druga djelovanja za zaštitu libijskoga pučanstva od napada Gadafiju odanih snaga. NAC je također naredio “nastavak planiranja” NATO-ova sudjelovanja u tome djelovanju. To znači da su i Njemačka i Turska, koje su se do sada protivile, prihvatile zahtjev VS UN-a.

– NATO dovršava planove da bi bio spreman odgovarajuće djelovati u potporu rezoluciji 1973 VS UN-a kao dio širokoga međunarodnoga napora. Postoje i hitna potreba, i čvrsta potpora zemalja u području, i jasan UN-ov mandat. Saveznici stoje uza zakonite težnje libijskoga naroda za slobodom, demokracijom i ljudskim pravima – rekao je nakon NAC-ova sastanka NATO-ov glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen.

Postoje naznake da bi se NAC ponovno mogao sastati već u subotu, što znači da su planovi vjerojatno već dovršeni jer ih prije novoga sastanka moraju odobriti vlade država članica, uključujući hrvatsku.

Šefica europske diplomacije barunica Catherine Ashton i predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Buzek u zajedničkoj su izjavi naglasili da “rezolucija 1973 pruža jasan pravni temelj članovima međunarodne zajednice da pruže zaštitu libijskome pučanstvu”.

– Moramo s UN-om, Arapskom ligom, Afričkom unijom i drugim međunarodnim partnerima nastaviti usko usklađivati naš najbolji i najbrži mogući doprinos provedbi odluka VS UN-a. EU je spremna provesti tu rezoluciju unutar svojega mandata i mjerodavnosti – istaknuli su Ashton i Buzek. Najavili su da će odluke o tome Unija prihvatiti na summit EU 27 24. i 25 ovoga mjeseca, kao i na Vijeću EU za vanjske odnose tri dana prije početka summita.

Lady Catherine priopćila je u petak poslije podne da je Gadafi objavio prekid vatre te da EU “provjerava tu obavijest na terenu”.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
16:43 18.03.2011.

nato se ubrzano spremio jos pre koji dan,3 dana vec turiraju avione spremni ko pracka fol iznenadili se odlukom,sve zapanjeni i zaprepasteni

B2
bordon 2
22:50 18.03.2011.

Pa neće valjda napasti Titina i Mesićeva i Josipovićeva i svih naših levičara samim tim - prijatelja Gadafija!? Ne mogu vjerovati tog finog gospodina koji je učio od Tite i koji je Mesićev osobni prijatelj (Mesiću čak davao i novce da sruši Tuđmana ako se sjećate). Očekujem od Mesića da upotrijebi sav svoj autoritet koji ima u svijetu i spasi svog prijatelja od kraha. Očekujem i od našeg aktualnog predsjednika Josipovića isto. Ajmo hrvatski levičari na ulice i skandirajte \'\' svi smo mi Gadafi\'\'!!

UK
Ugo Kajvez
00:22 19.03.2011.

Ratohuškačka imperijalistička G*M*DI ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije