Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugo polugodište

Promjena od 1. veljače: Tri županije odlučile da se osnovnoškolci i maturanti vraćaju u školu

Škola
Foto: DPA/Pixsell
1/3
Autori: Ivica Beti, Hina
27.01.2021.
u 18:23

Odluka je donesena u Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Tri hrvatske županije donijele su odluku o nastavi u drugom polugodištu prema kojoj se u škole vraćaju svi osnovnoškolci te maturanti. Nastavu na daljinu će, prema tome, pratiti samo učenici prvih, drugih i trećih razreda srednjih škola.

Koprivničko-križevačka županija

U Koprivničko-križevačkoj županiji svi će učenici osnovnih škola od 1. veljače nastavu pratiti u učionicama. U škole će i učenici završnih razreda srednjih škola, dok će se online model nastave i dalje primjenjivati za sve učenike srednjih škola koji ne pohađaju završne razrede. Takvu je odluku donio župan Darko Koren.

- Kao osnivač smo poduzeli sve potrebne aktivnosti za funkcioniranje sustava školstva u ovim izvanrednim okolnostima. S ministrom Fuchsom imamo izvrsnu suradnju i nakon konzultacija zaključili smo kako je ovo trenutno najbolji model za održavanje nastave sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Između ostalog, o ovoj smo problematici razgovarali i na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj sam županima iznio stav naše županije. Vjerujem kako će ravnatelji sa svojim suradnicima uspješno organizirati nastavu  pri čemu još jednom apeliram na odgovorno ponašanje i pridržavanje svih epidemioloških mjera prevencije kako bi zaštitili zdravlje učenika, nastavnika i obitelji - kazao je župan Koren.

Primorsko-goranska županija

U osnovnim školama Primorsko-goranske županije nastava će se od 1. do 12. veljače odvijati u školama, osim OŠ Viškovo gdje će biti mješovita nastava, a u srednjim školama bit će na daljinu, osim za maturante, učenike na praksi i u umjetničkim školama, koji će nastavu imati u školi, priopćeno je iz županijske uprave. Odluka je donesena za razdoblje od 1. do 12. veljače, kada će biti donesena nova odluka, u skladu sa stanjem epidemije koronavirusa.

"Prema odluci, od 1. veljače do 12. veljače u osnovnim školama kojima je Primorsko-goranska županija osnivač nastava će se održavati prema modelu A (nastava u školi), osim u Osnovnoj školi "Sveti Matej" u Viškovu, koja će provoditi nastavu prema Modelu B (mješoviti oblik nastave - dijelom u školi, dijelom na daljinu)", navode iz PGŽ. 

"Od 1. veljače do 12. veljače u srednjim školama nastava će se provoditi prema Modelu C (nastava na daljinu), osim učenika završnih razreda strukovnih škola i maturanata, kao i učenika koji su obvezni obavljati stručnu praksu u školama i kod poslodavaca te učenika umjetničkih škola (individualna nastava), koji će provoditi nastavu prema Modelu A (nastava u školi)," stoji u priopćenju.

Odluku o organizaciji nastave na području Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina donio je na temelju zaključka županijskog Stožera civilne zaštite, koji je, pak, donesen na prijedlog ravnatelja osnovnih škola kojima je županija osnivač i ravnatelja srednjih škola, te uz mišljenje Epidemiološkog odjela županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Učenici osnovnih škola i maturanti s područja Bjelovarsko-bilogorske županije vraćaju se u škole, dok će učenici prvih, drugih i trećih razreda srednje škole nastavu pratiti online još dva tjedna, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite BBŽ-a.

"Jučer smo održali sjednicu na kojoj smo donijeli smo odluku koju ćemo proslijediti ministarstvu. Kada govorimo o školama, onda želim naglasiti da očekujemo povratak svih učenika osnovnih škola u školske klupe od 1. veljače", rekao je župan Damir Bajs.

Dodao je da će se omogućiti da, uz maturante koji polaze četverogodišnju školu, na redovnu nastavu krenu i učenici završnih razreda trogodišnjih škola.

"To znači da samo oni koji nisu maturanti još barem dva tjedna pohađaju online nastavu", objasnio je župan te dodao da je odluka donesena nakon razgovora s predstavnicima škola, resornog ministarstva i epidemiologa.

Ključne riječi

Komentara 10

ZV
Zvolen2
19:00 27.01.2021.

Kad brojevi zarazenih podivljaju - bit ce vam kasno !

RI
ribar110
19:35 27.01.2021.

Brzo će ih zatvoriti.

FE
ferreyra
00:58 28.01.2021.

15.veljače opet 3,4 tisuće na dan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije