Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti psihoterapetkinje

Online nastava je djeci veliki izazov: Evo kako ćete im pomoći i motivirati ih

Sandra Simunovic/PIXSELL
22.01.2021.
u 07:00

Psihoterapeutkinja kaže da djeca bolje i uče kad imaju točno zadane obrasce, pa roditeljima savjetuju da im odrede točno i uvijek isto vrijeme za spavanje, jelo i online nastavu

Podaci kojim raspolaže Britanski Državni zavod za statistiku kažu kako se s nastavom na daljinu muči čak tri četvrtine učenika, a kao najveći razlog roditelji najčešće navode manjak motivacije. Bez obzira na to, mnoga će djeca nastavu do daljnjeg zbog pandemije preko svojih tableta umjesto iz učionica, pa su roditelji trenutno jedini koji kod njih mogu probuditi interes za kolskim gradivom i tako im olakšati ovu izvanrednu situaciju. 

Psihoterapeutkinja i savjetnica Kerry Quigley podijelila je zato nekoliko savjeta koji bi roditeljima mogli pomoći da motiviraju djecu i olakšaju im školske 'muke'.

1. Osmislite im rutinu i ne odstupajte od nje

Rutina je izuzetno važna svima, a djeci su predvidive i ponavljajuće radnje posebno potrebne jer im koriste i za mentalni razvoj, objasnila je Quigley.

Foto: Igor Kralj/Pixell

Ona kaže da djeca bolje i uče kad imaju zadane obrasce pa roditeljima savjetuju da im odrede točno i uvijek isto vrijeme za spavanje, za jelo i za učenje, a između im uvedu redovite pauze. To će im, kaže, pomoći u koncentraciji i održavanju razine energije - kaže savjetnica.ž

Ako dijete od učitelja ili profesora svaki dan dobije nove zadatke, dodaje, pobrinite se da dobro razumije što treba napraviti i osigurajte mu sve što mu treba da ih uspješno odradi.

2. Uvedite sistem nagrađivanja

Sistem nagrađivanja izvrstan je motivacijski alat koji često koriste i učitelj kako bi djecu potaknuli da naprave i ono što im se ne sviđa, ​​nagrađujući ih za taj naporan rad.

A isto se, kaže Quigley, može napraviti i kod kuće: uvedite bodove koje će dijete skupljati, a za koje će kad skupi određeni broj dobiti neku nagradu. Isto tako, za loše ga ponašanje 'kaznite', ali ne slanjem u kut ili zabranom izlazaka, već oduzimanjem tih zarađenih bodova.

Foto: Patrick Pleul/DPA/Pixsell

- Važno je zapamtiti i da hvalite i nagrađujete njihova postignuća, a ne njega. To će imati pozitivan utjecaj na samopoštovanje djeteta i potaknuti će njegovu neovisnost, te ga motivirati da postigne svoj cilj- objasnila je.

3. Dopustite im da s vama kuhaju

Mlađa djeca vole biti uključena u kućanske poslove i ponosna su kad vide ono što su stvorili, pa im pomozite da se tako malo odmaknu od školskog gradiva, kaže Quigley

Ona zato savjetuje da 'ovisno o količini vremena, svakih par dana izaberite neki jednostavniji recept s malo sastojaka ili nešto što treba mijesiti što je djeci posebno zabavno, pa skupa radite zajedno kekse ili pogačice kruha.

Poznati fotograf organizira aukciju fotografija za pomoć stradalima u potresu

1/6

 

Za kuhanje terapeutkinja kaže kako potiče i druga znanja i vještine, poput higijenskih navika (pranje ruku), prepoznavanja različitih namirnica ili učenja o važnosti uravnotežene prehrane.

4. Potičite ih na održavanje socijalnih kontakata 

Tijekom izolacije djeci treba omogućiti da se ipak druže sa svojim vršnjacima jer je to bitan dio razvoja koji im je u normalnim uvjetima pružalo školsko okruženje.

Foto: PR FOTO

- Potaknite ih da zovu svoje prijatelje preko videopoziva ili ih sa par prijatelja povedite u šetnju prirodom ili na primjer na klizanje ili sanjkanje. Komunikacija s drugima a ne samo s ukućanima će ih razveseliti i pružiti im dodatni poticaj za učenje u izolaciji - objasnila je Quigley za Mirror.

Usprkos hladnoći i magli, Zagrepčani uživaju u sanjkanju na Činovničkoj livadi!

Usprkos hladnoći i magli, Zagrepčani uživaju u sanjkanju na Činovničkoj livadi!

Objavljuje Večernji list u Nedjelja, 17. siječnja 2021.

Komentara 1

BI
Biden12345
12:55 22.01.2021.

Kako ikome može sjedenje pred kompjuterom biti "Veliki izazov"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije