Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijele udovice

\'Naše su muževe poreznici poslali u smrt, a sad hoće i nas uništiti\'

bijele udovice,bologna,prosvjed
AFP/PIXSELL
04.05.2012.
u 18:59

Elisabetta Bianchi, organizatorica prosvjeda, nije htjela ni političare ni sindikaliste u prosvjedu, nikoga od njih jer su suodgovorni za teško ekonomsko stanje. Nekoliko je prosvjednika nosilo bijele zastave

Prosvjed bijelih udovica, žena čiji su se supruzi poduzetnici ubili zbog ekonomske krize, završio je u petak u Bologni ispred porezne ustanove, na mjestu na kojem se zidar Giuseppe Campaniello (58) zapalio 28. ožujka ove godine i umro nakon devet dana u bolnici. Prosvjed je organizirala njegova supruga Tiziana Marrone, zajedno s poduzetnicom Elisabettom Bianchi.

Prosvjednici su se, uz prisutnost velikog broja talijanskih novinara (dopisnik Večernjaka bio je jedini strani novinar koji je pratio cijeli događaj s povorkom), okupili ispred bolnice Maggiore u kojoj je Campaniello umro od teških opeklina.

– Žao mi je što nije došlo više udovica iz cijele Italije, ali drugi put će, nadam se, prosvjed biti uspješniji, brojniji – kazala je Tiziana Marrone.

Pismo papi

Obje su pred bolnicom bile izravno uključene u prijenos nekih talijanskih TV postaja i odgovarale na pitanja, a zatim je Elizabetta Bianchi pročitala pismo koje udovice šalju papi Benediktu XVI. U njemu ističu kako njihovi muževi, poduzetnici, nisu utajivači poreza, dapače, već je ekonomska situacija takva da je teško plaćati porez, a nisu naplaćena potraživanja za obavljeni posao.

Previše je samoubojstava zbog ekonomske krize, kaže nam Marrone i zahvaljuje novinarima što su se odazvali u tolikom broju. Mi prosvjedujemo, ali “vi ste naši megafoni, vi možete učiniti mnogo više od nas koje smo izgubile muževe. Mi smo platile danak u krvi”, govori Marrone.

Kada je povorka stigla do zgrade ispred koje se zidar Campaniello zapalio jer nije mogao platiti dugove poreznom uredu, a iznosili su više od 234.000 eura, njegova je supruga uzviknula prema prozorima zgrade poreznog ureda: “Ostavite me na miru. Ja volim život, volim živjeti. Sve mi je uzeto.”

Marrone je zatim novinarima kazala kako se njezin suprug nije osjetio zaštićenim, a ona je sada pak ostala sama, bez zaposlenja, bez supruga, bez novca.

Elisabetta Bianchi, organizatorica prosvjeda, nije htjela da u prosvjedu budu ni političari ni sindikalisti, nitko, jer su suodgovorni za teško ekonomsko stanje. Nekoliko je prosvjednika nosilo bijele zastave. Bijele udovice bijelih smrti. Kada se umire zbog posla, onda je to bijela smrt.

U ovoj su godini u protekla četiri mjeseca počinjena 23 samoubojstva. Bianchi nam kaže kako im je preko interneta stiglo više od 1800 poruka potpore u samo nekoliko dana. Neke izdavačke kuće žele objaviti knjigu tih stravičnih priča osoba koje je “ubio” porez uz već ionako tešku ekonomsku krizu, kazala nam je Bianchi.

Mjesto puno pepela

– Pitam se kako navečer mogu pogladiti svoju djecu nakon što su nam isisali krv, nakon što smo našim radom platili njihove plaće, nakon što smo platili i danak u krvi – kazala je Marrone pogleda usmjerena prema prozorima palače porezne agencije.

Tu ispred poreznog ureda u Bologni, nakon što je položeno cvijeće na mjestu koje je još crno i puno pepela, na kojem se u automobilu zapalio Campaniello, prikupljali su se potpisi potpore bijelim udovicama. A, onda je iz “neprijateljske” palače porezne agencije stigao poziv Tiziani Marrone da dođe na razgovor sa šefom te agencije. Više od pola sata novinari su čekali njezin izlazak. Kazala nam je da joj nisu mogli ništa reći glede njezina slučaja. Možda je takav bio dogovor. Iz drugih smo izvora doznali da će, najvjerojatnije, biti blaži u njezinu slučaju.

Komentara 2

EN
ENTUZIJASTA
20:27 04.05.2012.

Kao i kod nas,administracija koja ubija! Svaka okamaćena kuna postaje dovoljan razlog da se nekog izbaci na ulicu ili ubije! A zarobljeni sa druge strane proračuna nemaju alternativu u zaposlenju ili građanskom životu. Kradi ili crkni!

AC
actros
20:32 04.05.2012.

neznanje i lakomjernost su njih dovele do te situacije .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije