Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(ne)rad u saboru

Nakon sjednice od 13 minuta, zastupnici otišli na 3 tjedna stanke!

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.04.2014.
u 13:50

Na stanku idemo da se građani malo odmore od nas i politike, i da se malo više posvete sami sebi, komentirao je Blažeković

Nova sjednica bit će kada predsjednik Sabora o tome odluči i bit ćete o tome obaviješteni, zaključio je danas trinaestominutnu sjednicu potpredsjednik Sabora Nenad Stazić i poslao zastupnike na uskršnje praznike. Iako nije rekao kada će se zastupnici ponovno okupiti, neslužbeno se govori da to moglo biti tek 7. svibnja.

Nije u redu ovako dugo

Poduži uskršnji i prvomajski praznici za zastupnike tako bi bili gotovi u završnici kampanje za europske izbore, na vrijeme da pošalju ključne poruke svojim biračima sa saborske govornice. Većina zastupnika složna je da stanka ne bi trebala trajati toliko dugo jer stanje u državi zahtijeva više rada.

- Ovo nije dobra poruka – kazao je HDSSB-ov Josip Salapić koji je također čuo da će stanka trajati tri tjedna, i to zbog kampanje za izbore.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- To po nama ne bi trebalo imati nikakve veze s radom u Saboru. Pauza oko Uskrsa, Veliki tjedan - to je nešto drugo. U HDSSB-u smatramo da bi na stanka trebala trajati kao i svim građanima, tri-četiri dana, koliko i drugi ljudi imaju. Što se tiče ove duge stanke, s obzirom na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, Sabor bi trebao raditi svaki dan, a zastupnici bi trebali biti odgovorni za svoj posao u Hrvatskom saboru – rekao je Salapić. Da ovako duga stanka "nije u redu" smatra i HDZ-ov Željko Reiner kojeg ljute i teme s kojima se Sabor bavi.

- Nije u redu ni da zadnjih nekoliko tjedana raspravljamo o stvarima koje sasvim sigurno nisu bitne za trenutak u kojem se Hrvatska nalazi, trenutak u kojem je rekordan broj nezaposlenih, trenutak u kojemu svakog dana stotine mladih odlaze u inozemstvo trbuhom za kruhom, trenutak u kojem je gospodarstvo potpuno propalo, i umjesto da Vlada 24 sata dnevno radi i zatrpava Sabor prijedlozima, zakonima i načinima na koje bi se Hrvatska mogla pokušati izvući iz ovog teškog i kritičnog položaja u kojem se nalazi, iz Vlade ne dolazi ništa – ljuti se potpredsjednik Sabora Reiner koji sve to vidi kao "odraz potpune izgubljenosti i neefikasnosti Vlade koja nije u stanju odgovoriti na ono što muči građane nego propušta stvari da tako teku".

- U Saboru se bavimo nevažnim izvješćima iz prošlosti na koja, što god mislili, ne možemo više utjecati. Raspravljali smo o rebalansu proračuna jedan dan, da bismo o izvješću HOO-a iz 2012. raspravljali dan i pol. Bilo li to komično da nije tragično - primijetio je Reiner. S druge strane, njegov stranački kolega Vladimir Šeks smatra da Sabor ima svoj tempo rada.

Nije dobra poruka građanima

- Meni odgovara ova duga stanka – iskren je Šeks. Laburist Branko Vukšić kaže da stanke za njega i njegovu stranku nema, iako Sabor ne zasjeda. - Sasvim je sigurno da će ovo iritirati građane, i s pravom iritira - jer zašto tri tjedna? Čak bi mi bilo logičnije da se ne radi dva tjedna u izbornoj kampanji, kad će biti udaraca ispod pojasa, i da se ne iskorištava saborska govornica, ali da se onda organizira zasjedanje svih odbora. Ovo je previše strašno jer čak ni mi, saborski zastupnici, nismo dobili objašnjenje zašto su nas raspustili i nisu nam dali zadatke. Znači, ako si zastupnik ili klub ne organiziraju neki posao, onda može na tri tjedna otići, što ja znam, na Karibe – kaže Vukšić te dodaje da će njegova stranka u ova tri tjedna napisati tri zakona, organizirati okrugli stol o praćenju izbora, sastajati se na odborima...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Vladajući nemaju posla zato što je divno u državi. Imamo visok BDP, isplaćujemo plaće, teče med i mlijeko pa nema posla. Nema posla zato što je nesposobna Vlada. Sabor ni o čemu ne odlučuje jer kad se gospodin Milanović klatari dva tjedna po Australiji i Novom Zelandu, tada se ne radi, nitko ne radi. Loša je to situacija koju građani neće dobro primiti. Nadam se da će se građani pobuniti pa da će se to srediti prije nego što prođe godinu i pol dana – objašnjava Vukšić.

Nezavisna Jadranka Kosor kaže da je sve ovo neozbiljno i nije dobra poruka građanima. Vladajući s druge strane ne vide problema u dugoj stanci jer rad zastupnika nikada ne prestaje, pa i kad Sabor ne zasjeda oni rade sa svojim biračima.

- Može biti da je stanka preduga, ali to ovisi o tome što trebamo napraviti. Ako treba odraditi nešto, odradit će se i prije, izvanredno, ako ne, neće. Ne vidim neki veći problem. Malo je vremena da bi se u potpunosti dalo objasniti zašto idemo na stanku, ali vjerojatno da se oni malo odmore od nas, od politike, i da se građani malo više posvete sami sebi i privatnim stvarima. Uskrs je i trebaju se posvetiti svojim obiteljima i odmoriti se od nas i politike – pojasnio je Blažeković, a SDP-ova Gordana Sobol je dodala da se od ranije znalo da će zastupnici imati uskršnju stanku, ali i dalje ne zna koliko će ona trajati.

- Kada će se nastaviti, to stvarno u ovom času ne znam. Nadam se da će biti što prije. Bilo dva, bilo tri tjedna, onim zastupnicima koji nisu redoviti to ništa neće značiti. A mi koji smo redoviti, to ćemo biti i dalje – rekla je Sobol.

Komentara 6

LI
list68
07:08 12.04.2014.

Što se "partije" tiće, ne moraju se više ni vratiti.

MX
MXLCLGTG
19:20 11.04.2014.

Stalno se govori da trebaju nekakve reforme tacno ali prvo napraviti reformu u vladi i saboru tako da im se uruce momentalni otkazi i to bi bila reforma stoljeca

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
18:00 11.04.2014.

Bez brige, nastavit će uništavati državu iznutra i za vrijeme stanke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije