Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oporba proziva

'Milanović je kriv zbog odugovlačenja s ćirilicom!'

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.04.2014.
u 17:30

To je ili čin ljudskog i političkog idiota ili je to čin jednoga provokatora, kazao je Šeks o pozivu na bojkot 35 srpskih trgovina u Vukovaru

Sabor je danas po kratkom postupku na dnevni red uvrstio i raspravio jučerašnji zaključak Odbora za Ustav kojim Saboru predlaže da se provjeri vjerodostojnost potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti. Najviše primjedbi išlo je na račun premijera Zorana Milanovića kojeg oporba vidi kao glavnog krivca za četveromjesečno odugovlačenje s donošenjem ove odluke.

Podsjetimo, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predsjedniku Sabora predao je 680 tisuća potpisa 16. prosinca, a trebala je i javna prozivka predsjednika Sabora Josipa Leke da bi predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin ovu referendumsku inicijativu uvrstio na dnevni red. Iako su svi podržali prijedlog da se potpisi pošalju na provjeru, neki su zastupnici zamjerili što Sabor odmah ne utvrdi koliko je zapravo potpisa potrebno za raspisivanje narodnog referenduma i što se Vladi ne da neki rok u kojem te potpise mora provjeriti.

Laburist Dragutin Lesar tražio je i da se istodobno od Ustavnog suda traži ocjena ustavnosti predloženog pitanja.

– Ni u jednom trenutku nisam čuo da je netko sumnjao u broj prikupljenih potpisa, pa me zanima zašto stvaramo trošak državi za provjeru potpisa, a ne tražimo prvo od Ustavnog suda da kaže svoje – kazao je Lesar te dodao da samo zbog samovolje premijera oni tek danas raspravljaju o ovoj inicijativi i nude polovično rješenje. Ponovno je podsjetio da Hrvatska nema dobru referendumsku regulativu i pozvao zastupnike da to što prije urede. Osvrnuo se i na sve više poziva udruga i različitih organizacija koje od Sabora traže da zaustavi ovaj referendum.

– Pozivanje Sabora da zaustavi referendum bez obraćanja Ustavnom sudu štetno je za razvoj demokracije, šaljemo pogrešnu poruku – primijetio je Lesar te zaključio da i dalje nije uvjeren da će vladajući postupati sukladno propisima i konzultirati Ustavni sud.

– Izražavam rezervu. Bojim se da će doći prijedlog zaključka da će Sabor odbiti raspisivanje referenduma jer je pitanje protuustavno – izrazio je Lesar bojazan.

HDSSB-ov Josip Salapić primijetio je da nije Peđa Grbin držao ovaj prijedlog u ladici posljednja četiri mjeseca.

– Gospodin Milanović pogriješio je što je to pitanje tako dugo ostavio otvorenim – rekao je Salapić te pozvao saborske zastupnike i ostale institucije da se što prije obavi provjera broja i vjerodostojnosti potpisa te otvori rasprava o tome pitanju. Uvjeren je da bi se i ova inicijativa, ali i niz ružnih događaja vezanih uz ćirilicu i Vukovar, izbjegli da se na vrijeme razgovaralo o problemu dvojezičnosti.

Nezavisna Jadranka Kosor predložila je da zastupnici točno odrede rok u kojem bi Vlada trebala provjeriti prikupljene potpise, a on bi, prema njenome mišljenju, trebao biti dva mjeseca.

HDZ-ov Vladimir Šeks kazao je da je do ove rasprave došlo tek nakon pojačanog pritiska zastupnika, ali i predsjednika Sabora. U razdoblju čekanja dogodile su se mnoge neželjene pojave i događaji koji bi se izbjegli da se odmah povela rasprava.

– Da se išlo u razumnim rokovima, vjerojatno bi se izbjegle mnoge neželjene pojave koje su se dogodile u ova četiri mjeseca, a koje su teško opteretile i međunacionalne odnose, dovele do vrlo ružnih zbivanja i bacile ružnu sliku na Hrvatsku – primijetio je Šeks te dodao da je kruna te ružne slike poziv na bojkot 35 srpskih trgovina u Vukovaru objavljen na jednom portalu.

– To je ili čin ljudskog i političkog idiota ili je to čin jednoga provokatora. Nadamo se da će se utvrditi što je od toga istina. Ali u bilo kojoj varijanti to je čin, to je pucanj, to je atentat na Hrvatsku, atentat na dobre međunacionalne odnose, atentat na visoke demokratske standarde u zaštiti ljudskih prava i nacionalnih manjina u Hrvatskoj. To je atentat na ustavni poredak Hrvatske. Ne znam što je gore – da je riječ o totalnom idiotu ili da se radi o svjesnom perfidnom provokatoru. Istina će kad-tad isplivati – ustvrdio je Šeks te zaključio da glavnu odgovornost za sve u političkom smislu ipak snosi predsjednik Vlade i predsjednik SDP-a gospodin Zoran Milanović koji je slao poruke da će ignorirati taj zahtjev za referendum i odugovlačio s dopuštenjem da se u Saboru raspravi taj zahtjev.

– Umjesto toga moj je kolega predsjednik Odbora gospodin Peđa Grbin morao 4 mjeseca izbjegavati novinare, skrivati se, bježati i tražiti bilo kakve izgovore dok su ga prozivali jer ne saziva sjednicu odbora – suosjećao je Šeks s Grbinom.

SDSS-ov Milorad Pupovac osvrnuo se na prozivke premijera te kazao da nema nedužnih šefova.

– Više je bilo šefova koji su podržavali stožersku atmosferu u Hrvatskoj pod firmom demokracije, šefova na Prisavlju, šefova na Markovom trgu i šefova sentimentalnih prema demokratskim slobodama izražavanja na drugim brdima. Lako je tvrditi da je netko nešto pogrešno radio iz dobrih namjera ili radi dobrih ciljeva. Pa moguće je da naš premijer nije uvijek najbolje izvodio ono što je smatrao opravdanom politikom, ali je li on baš jedini akter na političkoj sceni, je li on jedini koji je kreirao atmosferu u zemlji, je li on posezao za nasiljem u ovoj zemlji i izvikivao anticivilizacijske, antićirilične i antisrpske poruke. Čuli smo ih s najviših mjesta, s oltara jedne crkve – kritizirao je Pupovac te rekao da je ćirilica zadnja stvar kojom bi se trebali baviti u zemlji koja je svakim danom sve gladnija.

Predstavnik manjina Nedžad Hodžić rekao je da Srebrenica nakon svega što je prošla nije povela borbu protiv ćirilice.

– Niste to čuli jer ćirilica, latinica, arapski jezik ili bilo koji jezik ili bilo koje pismo nije počinilo nikad i nikakvo zlo nego je samo obogatilo svakog čovjeka. Treba procesuirati zločine i kazniti zločince, a bogatstvo svakog pisma, pa i ćirilice, podariti svakom građaninu ove zemlje – objasnio je Hodžić te također dodao kako bi u Hrvatskoj trebali razgovarati o suštinskim problemima i načinu kako izvući zemlju iz krize.

– Ova zemlja ima svoju zastavu s bojama na toj zastavi. Moje je pitanje zašto ste vi, gospodo iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, bili u crnim majicama? Ima li na to odgovora? – zanimalo je Hodžića.

SDP-ov Peđa Grbin rekao je da ovo nije referendum o ćirilici, nego referendum o jednom aspektu zaštite, odnosno prava svih nacionalnih manjina u RH, a to je pravo na uporabu svoga jezika i pisma u javnom životu.

– I zbog toga je stav nas, iz saborske većine, da ovaj referendum nije dopušten. A nije dopušten, između ostalog, zato što smo se na takvo što obvezali kada smo odlučili pristupiti Europskoj uniji. I naša je želja poduzeti sve što je u našoj moći da to spriječimo – rekao je Grbin te objasnio da je u njihovoj moći raspisati referendum i pitati Ustavni sud je li pitanje ustavno.

Zamjerio je što se prozivao šef njegove stranke.

– Onda ću ja govoriti o odgovornosti koju smo preuzeli mi u vlasti, u vladajućoj koaliciji, ali i o onoj odgovornosti koju je preuzeo jedan dio oporbe. Što smo mi iz vladajuće koalicije preuzeli kao odgovornost i što je naša 'ajmo tako reći krivnja? Naša je odgovornost bila provoditi ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina i pristupni ugovor, odnosno europsku pravnu stečevinu. I to smo činili i za to priznajem krivnju. Odgovornost opozicije bila je uputiti nas gdje eventualno u tome griješimo, a ne zbog toga nas napadati. Ne u nedjelju potpisivati jedno, a u ponedjeljak govoriti drugo – zaključio je Grbin.

>>Leko upozorava Grbina: Ćirilica mora na Odbor, ugrožavaš ustavni poredak

Komentara 34

DU
Deleted user
17:58 10.04.2014.

ovaj Hodžić neće dobro proći na idućim izborima. baš sam neki dan razgovarao sa jednim muslimanom koji je kategorički odbijao ćirilicu u Hrvatskoj. Čovjek je vrlo jednostavno objasnio: Forsiranje ćirilice u Vukovaru nema veze sa demokracijom niti pravima, to je čista provokacija! Ćirilice nije bilo u Vukovaru ni za vrijeme druga Tita i Jugoslavije. 50 godian srbi su nam nametali tzv srpsko-hrvatski, tj. hrvatsko - srpski, a sada odjednom oni ne znaju čitati latinicu niti razumiju Hrvatski jezik! A neće niti Lesar proći što se me mene tiće. Glasao jesam za vas nakaze, ali više neću. Pun mi je kufer ovih šminkera koij pokušavaju glumiti neke velike liberale. Nije mi jasno, kako ne razumiju da sa ovakvim provokacijama potenciraju jačanje nacionalizma. Kao da namjerno doljevaju ulje na vatru. U meni ova cjela situacija budi revolt, a načelno ne gajim negativne emocije prema srbima. Kako li se tek sada hrani mržnja onih koji imaju probleme sa manjinama!!!

KA
kafka
17:39 10.04.2014.

Rekao je da dok je on premijer referenduma neće biti. Da bi održao riječ izgleda da će morati dati ostavku ili će se članstvo SDP-a probuditi i ... .

BL
Blizard
21:23 10.04.2014.

Uskladiti prava manjina kao sto je to regulirano u EU , Hrvatska je danas jedinka te zajednice i ništa vise . "referendum protiv ćirilice " ne postoji čista izmišljotina i izvrtanje referendumskog pitanja koje je postavio stožer za obranu hrvatskog Vukovara , najveća tragedija po hrvatsku bila bi odbaciti stav 700 000 gradjana .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije