Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
modernizacija

Nakon 244 godine Britannica ukida tiskano izdanje

enciklopedija britannica
Reuters/PIXSELL
14.03.2012.
u 09:42

– Tiskano izdanje enciklopedije zastarjelo je onog trenutka kad izađe iz tiskarskog stroja – smatra predsjednik Britannice

Nakon 244 godine jedna od najvažnijih referentnih knjiga na svijetu, enciklopedija Britannica, prestat će izdavati svoja 32 pozamašna sveska tiskanog izdanja. Britannica će se od sada fokusirati na širenje digitalnim medijima zbog sve žešće konkurencije internetskih stranica kao što je Wikipedija.

Predstavnici Britannice, koji su nekada svoju enciklopediju prodavali u izravnoj ponudi od vrata do vrata, sada čak 85 posto svoje prodaje ostvaruju na internetu. Upravo zbog toga, donosi BBC, nedavno je predstavljeno digitalno izdanje Britannice za tablete.

– Prodaja tiskanih izdanja postala je gotovo zanemariva zadnjih nekoliko godina – objasnio je Jorge Cauz, predsjednik Britannice, te dodao kako su on i njegovi kolege bili svjesni da će doći i to vrijeme.

Iz Britannice također objašnjavaju da su se za prelazak na digitalno izdanje odlučili zbog promjene u potrošačkim navikama, ali i mogućnost ažuriranja sadržaj u vrlo kratkom vremenu također je igrala veliku ulogu u donošenju odluke o prekidu tiskanja enciklopedije.

– Tiskano izdanje enciklopedije zastarjelo je onog trenutka kad izađe iz tiskarskog stroja – kazao je Cauz te naglasio da se digitalno izdanje neprekidno može ažurirati.

Komentara 3

KO
Kora
13:15 14.03.2012.

Pa naravno da se ukida tiskano izdanje! Fizičke biblioteke su nepraktične, zauzimaju priličnu kvadraturu u stanu, a digitalna izdanja - oslobađaju! Sve je uvijek na dohvat, nema nereda, brisanja prašine...

AG
Agramer198
14:06 14.03.2012.

@Kora knjiga je knjiga pa makar ja doma imap 4 Ipada, naručivao s Kindle-a svaki dan neki šund roman za 99 centi i svuda to nosao sa sobom. Šume će mene i manjinu nas koji i dalje želimo tiskana izdanja preživjeti, želim knjige u rukama, a ne da nakon 3 sata kaj stružem s kažiprstom po zaslonu moram leći na jedno dva sata jer mi je mučno od buljenja u isti...

DR
drznedaj
19:41 14.03.2012.

Ta enciklopedija nit je potpuna nit je objektivna. Objektivnija je jos wikipedia

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije