Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Naknade za prijevremenu otplatu kredita ništetne su u svim kreditima

Na tužbu za vraćanje već naplaćenih naknada za prijevremenu otplatu kredita imaju pravo svi dužnici u roku 5 godina od plaćanja te naknade, a ukoliko u tome roku ne tuže banku, zbog zastare potraživanja gube pravo na vraćanje toga neosnovano naplaćenoga novca
12. ožujka 2019. u 11:51 3 komentara 2698 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Udruga Franak obavijestila je javnost da je 11. ožujka 2019. presuđena ništetnost odredaba o naknadi za prijevremenu otplatu u jednome konvertiranome CHF kreditu te Addiko Bank d.d. mora vratiti potrošaču tužitelju 3808 eura, što je u kunskoj protuvrijednosti nešto manje od 30.000 kn te mora platiti 4700 kuna sudskih troškova.

Švicarski franak Presuda suda Ništetne su valutna klauzula CHF i promjena kamata za konvertirani CHF ugovor

Presudu je donijela sutkinja Sanda Petričić, a zastupnik tužitelja bio je splitski odvjetnik Srđan Kalebota. Sutkinja Petričić presudila je ništetnost naknade za prijevremenu otplatu kredita na temelju sljedećih činjenica: 1. Radi se o ugovornoj odredbi o kojoj se nije moglo pregovarati, a koja je prouzročila značajnu neravnotežu prava i obveza na štetu tužitelja potrošača. 2. Tuženik u tijeku postupka nije priložio niti jedan dokaz na okolnost da je zaista imao administrativne troškove obrade dokumentacije, troškove osoblja i slično, ili da je imao gubitak na ime rizika poslovanja zbog prijevremene otplate kredita. 3. Tužitelj ima pravo i na zatezne kamate od dana kada je platio naknadu, jer je banka ta koja je uzrokovala neravnotežu prava i obveza u konkretnome slučaju. 4. Tužitelj ima pravo na kunsku protuvrijednost 3808 eura, jer je takav iznos naveden u pismu namjere te je na temelju takvoga iznosa tužitelj platio kunsku protuvrijednost za prijevremenu otplatu kredita.

Iznos naknade izražen je u eurima s naplatom u kunskoj protuvrijednosti, jer se radi o konvertiranome CHF kreditu čija je obveza s valutne klauzule CHF promijenjena u valutnu klauzulu EURO. Udruga Franak već je izvještavala javnost o pravima potrošača na vraćanje naplaćenih naknada za prijevremenu otplatu kredita, jer su takve naknade ugovorene suprotno Zakonu o zaštiti potrošača, ali i suprotno Zakonu o obveznim odnosima u kojemu je člankom 1024. jasno propisano da se kod vraćanja kredita prije vremena može zaračunati šteta, a šteta se ni u kojem slučaju ne može ugovarati unaprijed, nego se ona mora dokazati.

franak Nepravomoćna presuda Općinski sud u Rijeci proglasio ništetnim konvertirani CHF ugovor

Vraćanjem novca, nije moguće da onaj kome se novac vraća trpi štetu, dapače, šteta nastaje ako se novac ne vraća na vrijeme odnosno ako se kasni s vraćanjem, a u tome slučaju se naplaćuju zakonske zatezne kamate. Valja napomenuti da na tužbu za vraćanje već naplaćenih naknada za prijevremenu otplatu kredita imaju pravo svi dužnici u roku 5 godina od plaćanja te naknade, a ukoliko u tome roku ne tuže banku, zbog zastare potraživanja gube pravo na vraćanje toga neosnovano naplaćenoga novca, poručuju iz Udruge Franak.

>> Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • dado56:

    ne znam sto ceka drzava vise... banke su toliko očito radile nezakonito .... udruzivale se u kartel i pljackale gradjane ... sve to u svojim zemljama nije bilo dozvoljeno .. sramota

  • Avatar lapolapo
    lapolapo:

    Bravo UDRUGA FRANAK!